گزارشی از جوسی انسور در روزنامه تلگراف
ترجمه صدای آمریکا
ولیعهد شاه فقید ایران از شنیدن اسم پدربزرگش از زبان معترضان تظاهرات اخیر در ایران تعجب کرده بود.
برای اولین بار طی چند دهه، رضا شاه پهلوی یک بار دیگر بر لب ها و اذهان دست کم بعضی از شهروندان ایران حتی در قم و مشهد نشسته بود.
رضا پهلوی، فرزند ۵۷ ساله محمدرضا شاه، به روزنامه تلگراف گفت: «مثل زمانی است که ابرها برای مدتی جلوی خورشید را گرفته اند، اما سرانجام نور چیره می شود.»
شاهزاده رضا پهلوی که هنگام انقلاب ۱۳۵۷ یک نوجوان بود اینک یک جنبش اپوزیسیون را از منزلش در ایالت مریلند در آمریکا رهبری می کند.
رضا پهلوی می گوید: «بیشترین نکته مشترک ایرانیانی که با آن ها صحبت می کنم این است که والدین شان را برای رویدادهای سال ۱۳۵۷ و قرار دادن آن ها در وضعیت آشفته کنونی شان مقصر می دانند. بیشتر آن ها به من می گویند اشتباه پدران و مادران شان را تکرار نخواهند کرد.»
بیش از دو سوم جمعیت ایران پس از انقلاب به دنیا آمده اند و خاطره و تجربه ای از پیش از انقلاب و زمانی که ایران قانون اساسی مشروطه را رد کرد و حکومت اسلامی روحانیون را به جای آن پذیرفت ندارند.
خاندان پهلوی در دوران حکومت خود به سرکوب کمونیست ها و اسلامگرایان دست می زد و با به کار گیری پلیس مخفی، شکنجه و اعدام اعتراضات سیاسی را خاموش کرد. از دوره حکومت ۵۴ ساله پهلوی گاهی به عنوان دوره «دیکتاتوری سلطنتی» یاد می شود.
حامیان خاندان پهلوی در ایران می گویند کشور در آن دوره شاهد پیشرفت بود، از روابط خوب با غرب، رشد سریع صنعتی و یک اقتصاد قوی لذت می برد.
حمید دانشجوی ۲۴ ساله از اهواز می گوید: «حداقل زمان شاه آزادی های اجتماعی داشتیم و پاسپورت مان ارزشی داشت.»
رضا پهلوی می گوید: «اطمینان دارم این آغاز یک انقلاب است، انقلاب ها طی یک شب اتفاق نمی افتند.»