رادیو فرانسه - بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه یازدهم فوریه، اعلام کرد که نیروی هوایی ارتش این کشور "ضربه محکمی" به ایران و نیروهای رژیم سوریه وارد کرده است. این اظهارات نتانیاهو یک روز پس از انجام یک سری حمله ارتش اسرائیل علیه مواضع ایرانی و سوری در سوریه بیان میشود.
بر اساس بیانیهای که از سوی دفتر نخست وزیری اسرائیل منتشر شده، نتانیاهو در جلسه هفتگی کابینه اسرائیل گفته است: "ما روز شنبه یک ضربه محکم به نیروهای ایرانی و سوری وارد کردیم. ما به حملات علیه همه کسانی که سعی دارند به ما حمله کنند، ادامه میدهیم." نخست وزیر اسرائیل تأکید کرده که "این سیاست ماست و سیاست ما باقی خواهد ماند."
علاوه بر نتانیاهو، Yoav Galant رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش اسرائیل و عضو کابینه امنیتی این کشور گفته است: "ما فقط حرف نمیزنیم، بلکه عمل میکنیم." وی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "من فکر میکنم که سوریها اکنون فهمیدهاند که پذیرش ایرانیها روی خاک کشورشان به ضررشان است."
همچنین دیدهبان حقوق بشر سوری روز یکشنبه اعلام کرد که در حملات هوایی روز شنبه اسرائیل، شش سرباز سوری یا نیروی های متحد بشار اسد کشته شدند.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
اسرائیل کاتز، وزیر اطلاعات اسرائیل نیز گفته که "آنها و ما میدانیم که چه چیزهایی مورد حمله قرار گرفته و باید زمان بگذرد تا این موضوع برای آنها هضم شود، بفهمند و از خود بپرسند که چگونه اسرائیل این مراکز را شناسایی کرده است." وی گفت که مراکزی که از سوی اسرائیل مورد حمله قرار گرفته بود، مراکز مخفی بوده و اسرائیل با توان اطلاعاتی خود بر آنچه که در سوریه میگذرد اشراف دارد و اسرائیل این موضوع را "دیروز ثابت کرد."
پس از حملات اسرائیل در سوریه، روسیه نسبت به هرگونه ایجاد خطر جانی برای نیروهای خود در سوریه هشدار داد، اما نتانیاهو که به تازگی به مسکو سفر کرده، روز شنبه بار دیگر با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تلفنی گفتوگو کرد.
در حالی که روسیه از این حملات ابراز نگرانی کرده، اما آمریکا شدیدا حمایت خود را از اسرائیل اعلام کرده است. هدر ناورت، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، گفت که این کشور به جلوگیری از "فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در منطقه، تا پایان یافتن این سیاست ایران که صلح را تهدید می کند"، ادامه خواهد داد.
بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، یک هواپیمای بدون سرنشین ایرانی که روز شنبه وارد حریم هوایی اسرائیل شده بود، از سوی ارتش این کشور منهدم شد. در واکنش به این اقدام، نیروی هوایی ارتش اسرائیل در عملیاتی، یک سری حمله علیه مواضع ایرانی و سوری انجام داد.
در این عملیات، یکی از هواپیماهای جنگنده F-16 اسرائیل از سوی رژیم سوریه سرنگون شد. خلبانهای این هواپیما، یکی شدیدا و دیگری به صورت سطحی، زخمی شدند. اسرائیل تأیید نکرده که این هواپیما توسط موشکهای دشمن خود ساقط شده است. با این حال این اولین حادثه از نوع برای ارتش اسرائیل از 1982 تاکنون، یعنی زمان جنگ با لبنان است.
اسرائیل که در همسایگی سوریه قرار دارد، از آغاز جنگ داخلی چندجانبه سوریه در سال 2011، سعی در درگیر نشدن در این جنگ داشته، اما هرازگاهی برای مقابله با "انتقال سلاح" برای حزبالله لبنان در سوریه، مواضعی را در این کشور بمباران کرده است.
اخیرا نیز که به نظر میرسد جنگ با داعش در سوریه به پایان رسیده است، اسرائیل بارها نسبت به حضور ایران در سوریه ابراز نگرانی کرده است. اسرائیل بیم آن دارد که ایران با ایجاد یک گذرگاهی در عراق و سوریه، زمینه انتقال زمینی سلاح از ایران به لبنان را فراهم کند.
آمریکا ضمن انتقاد از ایران، از دفاع اسرائیل از حق حاکمیتش حمایت کرد
رادیو فردا - ساعاتی پس از حمله اسرائیل به ۱۲ هدف «ایرانی و سوری» در خاک سوریه، وزارت خارجه و دفاع آمریکا با انتقاد از «فعالیتهای شرورانه» و «بلندپروازیهای ایران» اعلام کردند که از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تهدیدات کاملاً حمایت میکند.
در این زمینه آدریان رَنکین گالووی، سخنگوی پنتاگون روز شنبه ۲۱ بهمن اعلام کرد که گرچه وزارت دفاع آمریکا در این عملیات مشارکت نداشته، اما «اسرائیل نزدیکترین شریک نظامی ما در منطقه است و ما از حق مسلم این کشور در دفاع از خود علیه تهدیدات متوجه خاک و مردم آن کاملاً حمایت میکنیم».
او افزود: «ما نگرانیهای خود را در کل منطقه منعکس کردهایم که فعالیت بیثبات کننده ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی است و ما خواستار عزم راسخ بینالمللی برای مقابله با فعالیتهای شرورانه ایران هستیم».
در این زمینه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفته است: «ایالات متحده عمیقاً نگران بالا گرفتن خشونت در روز جاری پیرامون مرز اسرائیل است و قویاً حمایت خود را از حق حاکمیت اسرائیل برای دفاع از خود اعلام میکنیم».
هدر نائرت افزوده است: «تشدید تهدید ایران و بلندپروازیاش برای نشان دادن قدرت و سلطه خود، تمام مردم منطقه -از یمن تا لبنان- را در معرض خطر قرار میدهد».
به دنبال حادثه روز شنبه و واکنش تند اسرائیل، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی «دخالت ایران در سرنگونی جنگنده» اسرائیلی را تکذیب کرد و منکر حضور نظامی در خاک سوریه شد.
بهرام قاسمی در توئیتی گفته است: «ادعای پرواز پهپاد ایرانی و نیز دخالت ایران در سرنگونی جنگنده متجاوز صهیونیستی مضحکتر از آن است که بدان پرداخته شود؛ چرا که جمهوری اسلامی ایران اساسا حضوری مستشاری در سوریه آنهم به درخواست دولت مشروع و قانونی آن کشور دارد».
ایران و روسیه از مدافعان اصلی رژیم بشار اسد در سوریه به شمار میروند. در حالی که مسکو با حملات سنگین هوایی علیه مخالفان حکومت دمشق از این رژیم حمایت میکند، جمهوری اسلامی با اعزام نیروهای موسوم به «مدافعان حرم» و تدارک نظامی و مالی گروه حزبالله لبنان، در روی زمین در کنار ارتش سوریه ایستاده است.
همزمان با این تحولات، وزارت امور خارجه روسیه ضمن بیان «نگرانی عمیق» خود از تنش میان اسرائیل و سوریه، از همه طرفها خواست احترام به حاکمیت سوریه را حفظ کرده و با شکیبایی، از وخیمتر شدن اوضاع خودداری کنند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود افزوده است: «هرگونه تهدید علیه امنیت نظامیان روسیه در منطقه غیرقابل قبول است».
از سوی دیگر، وزارت خارجه لبنان با انتشار بیانیهای، ضمن نکوهش اسرائیل و حمایت از «حق سوریه در دفاع از خود»، خبر داد که جبران باسیل وزیر خارجه، از هیئت نمایندگی این کشور در سازمان ملل خواسته است تا از «تجاوزات اسرائیل به حریم هوایی لبنان»، به شورای امنیت شکایت کند.
اسرائیل در مواردی در گذشته تأیید کرده که جنگندههایش از آسمان لبنان به اهدافی در خاک سوریه حمله کرده است.
حزبالله، گروه همپیمان با ایران و سوریه نیز روز شنبه در نخستین واکنش خود به این تحولات، ضمن تأکید بر ادامه حمایت از سوریه گفته که «معادلات کهنه تغییر کرده است».
به گفته این گروه، با ساقط شدن جنگنده اسرائیلی، «مقطع راهبردی تازهای» آغاز شده است که میتواند به «تجاوزات» اسرائیل پایان دهد.