ایران وایر ـ رضا حقیقتنژاد ـ پرونده خودکشی کاووس سیدامامی یک نمونه تازه و دقیق برای واکاوی تسلط کامل سپاه پاسداران بر فعالیتهای امنیتی و اطلاعاتی ایران است.
شروع ماجرا را عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران ۱۹ دی ماه سالجاری اعلام کرده است؛ گزارش کتبی یکی از نهادهای امنیتی. این نهاد امنیتی سازمان اطلاعات سپاه بوده است. چکیده روایت دادستان از این گزارش کتبی این است که کاووس سیدامامی و سایر همکارانش در موسسه حیات وحش پارسیان به جاسوسی از مراکز حیاتی ایران از جمله پایگاههای موشکی کشور مشغول بودهاند.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
مهرماه ۹۶، محمود علوی، وزیر اطلاعات در حاشیه پرونده جاسوسی رسول دری اصفهانی، مشاور تیم هستهای ایران گفت: «مرجع تشخیص موضوعات مرتبط به جاسوسی، معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات» است و در حاشیه شایعه جاسوسی زهرا لاریجانی، دختر صادق لاریجانی تاکید کرد: «یگانه مرجع حرفهای تشخیص اقدامات جاسوسی در کشور، معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات است.» این حرف موافقانی هم دارد، از جمله علی مطهری، نایب رئیس مجلس که ۲۴بهمن در حاشیه پرونده سیدامامی گفت: «مبارزه با جاسوسی کار تخصصی وزارت اطلاعات است و بهتر است این دو نهاد [سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات] در کار یکدیگر دخالت نکنند.»
اما علی مطهری چه زمانی این حرف را میزد؟ زمانی که از جلسه با ماموران سازمان اطلاعات سپاه درباره خودکشی کاووس سیدامامی بازگشته بود.
در واقع، سازمان اطلاعات سپاه نه تنها چنین وظیفهای را منحصر یا متوجه وزارت اطلاعات نمیدانست و نمیداند، بلکه در مقام ضابط و همکار اطلاعاتی و امنیتی قوه قضاییه، ۱۵ روز پس از ارائه گزارش کتبی به قوه قضاییه، حکم بازداشت میگیرد و ۴ بهمن کاووس سیدامامی و سایر همکارانش را بازداشت میکند. معاون اطلاعات سپاه در جلسه با نمایندگان مجلس گفته است طبق مفاد آیین دادرسی کیفری که سال ۹۲ در مجلس تصویب شده و با توجه به اساسنامه این نهاد که سال ۸۵ توسط آیت الله خامنهای ابلاغ شده، «برخورد با اتباع بیگانه و جاسوسی بر عهده این سازمان است.»
کاووس سیدامامی در زندان هم تحت نظر سپاه بوده است. او دو هفته بازجویی میشود و روز ۱۹ بهمن خبر خودکشیاش اعلام میشود. خبر خودکشی را ماموران به همسر او اطلاع میدهند و او را تهدید میکند که در صورت مصاحبه کردن بازداشت میشود.
دو روز بعد از دادن خبر به خانواده، دادستان تهران اولین ماموریت تنظیم شده از سوی سازمان اطلاعات سپاه را اجرا میکند و در گفتگو با رسانهها خبر از بازداشت یک شبکه جاسوسی در حوزه محیط زیست میدهد.
در گام بعد وقتی فرزند سیدامامی ماجرا را افشا میکند و میگوید خودکشی را باور ندارد و انتقادها اوج میگیرد، ماموران اطلاعات سپاه راهی مجلس میشوند و به نمایندگان فیلم و گزارش میدهند. قبل از این جلسه اما خبرگزاری فارس، مهم ترین رسانه نزدیک به سپاه جزییاتی از خودکشی سیدامامی فاش میکند تا فضای رسانهای آماده شود.
پس از جلسه با مجلس، چند نماینده اصولگرای نزدیک به سپاه در گفتگو با رسانهها، یک ماموریت هماهنگ را دنبال میکنند. آنها با روایتهای مخدوش از جلسه با ماموران اطلاعات سپاه، خودکشی را قطعی و پذیرفته شده از سوی خانواده سیدامامی اعلام میکنند و حتی برخی تفسیر و تحلیلهای ماموران اطلاعات سپاه درباره نحوه خودکشی سیدامامی را طوری در رسانهها بیان میکنند که انگار فیلمش را دیدهاند، در حالی که فیلمی از لحظه خودکشی وجود ندارد و بخش مهمی از روایتهای مربوط به خودکشی و فضاسازی قبل از خودکشی، حدس و گمان ماموران اطلاعات سپاه است.
گام دیگر رسانهای را خبرگزاری تسنیم بر میدارد که مانند فارس به سپاه نزدیک است. این خبرگزاری هماهنگ با فارس اقدام به انتشار مصاحبهای با برادر کاووس سیدامامی میکند تا بگوید خانواده سیدامامی خودکشی را پذیرفتهاند و رسانهها در حال جنجال کردن و دردسر درست کردن است. با این حال دیروز، فرزند سیدامامی خبر داد که این اظهارات خبرسازی بوده و هیچ کدام از عموهایش فیلم مربوط به خودکشی را ندیدهاند.
به موازات این فضاسازی، دادستان تهران مصاحبههای تازهای میکند و در هر مصاحبه اتهام سنگین تری به کاووس سیدامامی و افراد بازداشت شده وارد میکند. طبق مقررات آیین دادسری کیفری او نمیتواند تا زمانی که فردی در دادگاه محکوم نشده و محکومیت قطعی نشده، درباره اتهامات صحبت کند ولی همه جزییات اتهامات را در بالیوودی ترین شکل ممکن بیان میکند تا پرونده اینقدر پیچیده و سنگین شود که کسی جرات نزدیک شدن به آن را نداشته باشد، این همان اتفاقی که سازمان اطلاعات سپاه دنبال آن است.
حرکت هماهنگ و برنامه ریزی شده چهار ضلعی سازمان اطلاعات سپاه، رسانههای نزدیک به سپاه، نمایندگان مجلس و دادستان تهران، فارغ از درستی یا نادرستی اتهاماتشان به خوبی نشان دهنده تسلط حداکثری سازمان اطلاعات سپاه بر مهم ترین حوزههای اطلاعاتی و امنیتی ایران است. آنها برای پیشبرد برنامهها در حال حاضر ابزار کافی را نیز در اختیار دارند؛ به قوه قضاییه گزارش میدهند، از قوه قضاییه حکم میگیرند، خودشان بازداشت و بازجویی میکنند، حکم را هم به گواه و تجربه بسیاری از متهمان و محکوم شدهها به قاضی پرونده انشا میکنند، بازوهای رسانهای و سیاسی قوی برای توجیه و شانتاژ خبری هم دارند. این یک نمای نزدیک و واقعی از چنبره سپاه پاسداران بر یک گلوگاه مهم دیگر است؛ اژدهای هفت سر.