زندانهای ایران چهرههای دگراندیش بسیاری به خود دیده است. نزدیک به چهار دهه تقابل با هرگونه تفکر، جز شیعه دوازده امامی معتقد به ولایت مطلقه فقیه نشان از سابقه تاریک جمهوری اسلامی در برخورد با دگراندیشان است. حکومت ایران نه تنها طی سالهای اخیر قصد نداشته این برخورد غیرانسانی را مخفی نگه دارد بلکه در تریبونهای نماز جمعه، راهپیماییهای حکومتی، تجمعات حکومتی، قوانین و در نقطه به نقطه حرکت نظام، امر تقابل با دگراندیشان را به نمایش میگذارد.
شدت گرفتن پروژههای تخریبی در فضای مجازی، اعلام جرم علیه بسیاری از دگراندیشان بخصوص دگراندیشان عقیدتی و مجازاتهای سنگین از جمله احکام حبس طولانیمدت، احکام اعدام و یا مصادره اموال همه و همه نشان از فقدانن پلورالیسم عقیدتی و سیاسی در ایران دارد.
جمهوری اسلامی با انحرافی خواندن هرگونه تفکر دگراندیش عقیدتی سعی بر توجیه پذیری سرکوب دارد و از سویی با دشمن انگاری تمام تفکرات غیرشیعه دوازده امامی را محکوم به باطل بودن، قرار داده است. حکومت نه تنها هویت دگراندیشان را باطن میخواند، بلکه برای اعلام جرم و دستگیری فعالین دگراندیش نیز تمام تلاش خود را کرده است.
در نزدیک به ۴۰ سال به جرئت میتوان گفت کمتر پیرو مذهبی دگراندیشی در ایران زندگی کرده است که رنج حضور در ایران را تنها به دلیل تنگنظریها نکشیده باشد. هزاران تن بازداشت و صدها تن اعدام شدهاند. هزاران پیرو تحت تهدید و تحت تعقیب قرار گرفتهاند. رهبران فکری و مذهبی تفکرات نوظهور به جرم دگراندیش بودن بازداشت و در میان آنان افرادی اعدام شده یا در خطر اعدام قرار دارند.
محمدعلیطاهری در این میان از چهرههای شناختهشده محسوب میشود. طاهری نه از جنبه فعالیتهای که میتوانست در بیرون از زندان انجام دهد، بلکه از جنبه احکام سنگین علیه وی به دلیل دگراندیش بودن در مجامع بینالمللی و در ایران شناخته میشود.
هزاران تن از شهروندان ایرانی وی را فردی موثر و تاثیرگذار در عرفان دانسته و پیش از تعطیلی و بازداشتهای گسترده، بسیاری از باورمندان به تفکر عرفان حلقه، شاگردان مستقیم و یا غیرمستقیم وی محسوب میشدند.
حکومت با بازداشت محمدعلیطاهری بار دیگر اثبات کرد که هرگونه رویکرد فکری و یا عقیدتی اگر بر محور ولایت مطلقه فقیه نباشد، آن تفکر و باورمندانش تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
رشک بر تشکیلات نظاممند
پیش از بازداشت و دورانی که دیگر طولانیمدت شده است، محمدعلیطاهری تشکیلاتی را سازماندهی میکرد که در سراسر کشور دارای جلسات و بالاخص شاگردانی بود. وی در نزد شاگردان استادی ارزشمند و عامل دیده میشد. این امر پس از بازداشت وی نیز ادامه پیدا کرد. علاقهمندان و بخصوص شاگردان وی نه تنها از ترس حکومت از وی فاصله نگرفتند بلکه طی سالهایی که گذشت صدها کمپین در داخل کشور و بیرون از کشور جهت آزادی فوری وی تشکیل دادند.
شاگردان عرفان حلقه با حضور در مقابل زندان اوین و اعلام آمادگی جهت بازداشت، از حکومت ایران خواهان آزادی فوری استاد خود شدند. در یکی از این تجمعات شاگردان عرفان حلقه اعلام کردند «هر آنچه محمدعلی طاهری باور دارد ما نیز داریم و اگر وی مجرم است ما نیز مجرم هستیم». این سخن برای باورمندان به حکومتی که مدعی وفاداری به رهبرش هستند و سعی در مشروعیت دادن تام به وی را در اذهان میپرورانند، سخنی تلخ و کنشی تقابلی محسوب میشود که آنان را آشفته ساخت.
جمهوری اسلامی طی سالهای متمادی سعی در تخریب شخصیت محمدعلی طاهری داشته است و به جهت این سناریوسازیها، هزینههای بسیاری جهت ساخت فیلم، مستند از نوع مستندسازی دروغین کرد اما باز حکومت با تشکیلاتی روبرو شد که تا آزاد شدن استادشان قدمی از قدمی که برداشتهاند، عقب نخواهند برگشت.
اتهام محمدعلیطاهری مگر چیست؟
محمدعلیطاهری در سال ۱۳۸۵ با راه اندازی موسسه فرهنگی هنری "عرفان حلقه" که نام ثبت شده آن "کانون عرفان کیهانی" بود و در کنار آن با معرفی نوعی طب مکمل تحت عنوان "فرادرمانی" در میان علاقه مندان به این روش علمی، شناخته شده و پس از مدتی به تدریج وی در ایران به شهرت رسید.
این موسسه در ۵ تیرماه ۱۳۸۵ مجوز فعالیت میگیرد. فعالیتهای وی تا سال ۱۳۸۹ بدون مشکل و حتی گاه با دریافت تقدیرنامههایی مورد تایید قرار گرفت. محمدعلی طاهری بارها در دانشگاههای ایران بخصوص دانشگاه تهران سخنرانی و کلاس تدریس داشته است. او دکترای افتخاری گرفت اما ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۹ وی را با طرح اتهام عقیدتی بازداشت کردند.
پس از بازداشت وی با اتهاماتی همچون سب النبی، ارتداد، اجتماع و تبانی و همچنین اتهامات مرتبط با فرادرمانی قرار گرفت که پس از چند سال این اتهام ها با منع تعقیب روبرو شد اما اتمام "افساد فی الارض" باقی ماند.
اعتراف تلویزیونی محمدعلی طاهری
محمدعلی طاهری اولین و آخرین زندانی در میان زندانیان حکومت ایران محسوب نمیشود که مجبور به اعتراف ساختگی در تلویزیون ایران شده است. شواهد نشان میدهد کسانی که تحت شکنجه مجبور به اعتراف تلویزیونی شدهاند در شرایطی سخت و طاقتفرسا بوده اند که این امر منجر به همکاری آنان و اعترافات ساختگی شده است.
محمدعلی طاهری در میان دو بازداشت خود در ویدئویی این امر را تایید میکند که او تحت شکنجه و فشار قرار گرفته و احتمال این می رود که از وی اعتراف ساختگی بگیرند. وی در ویدئویی که خود تهیه کرده است میگوید "با توجه به اینکه معاندین در صدد گرفتن اعترافات ساختگی مبنی بر شیطانی بودن و انحرانی بودن آموزههای عرفان کیهانی هستند تا با تهیه و پخش آن در صدد فراهم کردن فاز جدیدی از حملات علیه عرفان کیهانی باشند از این رو اعلام میکنم پخش هرگونه اعترافی از اینجانب علیه کیهان عرفانی فاقد اعتبار است". وی تاکید میکند " تحت فشار" است و احتمال آنکه مجبور به این موضوع شود را مطرح میکند.
محمدعلی طاهری پس از بازداشت دوم مجبور به اعتراف ساختگی شد.
عرفان حلقه آیا مخالف اسلام است؟
شاید برای کسانی که مطلع نیستند مورد تعجب باشد که گاه جلسات محمدعلی طاهری در مجموعه عرفانحلقه با قرائت قرآن آغاز میشد . وی هرگز مدعی تغییر موضع مذهبی نبوده و بارها تاکید کرده است که مسلمان و شیعه است. وی مقالات متعددی در زمینه باورهای مذهبی خود نوشته است. تفسیر باور مذهبی او شاید همخوان با روحانیون ایران نباشد اما آنچه محمدعلی طاهری بر آن تاکید میکند عدم عبور از اسلام است.
پیروان مجموعه عرفان حلقه نیز به دلیل ایجاد کردن شبهه در باورهای محمدعلی طاهری و آموزه های او مباحثاتی را شکل دادند که آیا آن آموزهها براساس نص قرآن میباشد و یا خیر. همین امر نشان از عدم قطعیت و تاکید بر عبور از اسلام بوده است. محمدعلی طاهری نیز با تاکید بر عدم عبور، مدافع آن تفکر بوده است. طاهری به دلیل تاکید بر «عدم واسطه میان خدا و انسان» بارها مورد نقد حکومت ایدئولوژیک قرار گرفت. بعدها این نگاه و قرائت متفاوت موجب اتهامات متعددی علیه وی شد.
یکی دیگر از اتهامات محمدعلی طاهری وارد کردن «ذکر» در میان جلسات خود بود. ذکرهای شنیده شده در ویدئوهای منتشر شده در عرفان حلقه، نشان از آن می دهد که ذکرهای آن جلسات، همان کلماتی از دعای توسل و دعاهای شیعیان میباشد.
نقض قانون علیه دگراندیشان
حکم کریم بزرگر که یک ماه پیش اجرا شد حکمی در رد هرگونه تفکر دگراندیش بخصوص از شکل عرفانی بوده است. حکم اعدام محمدعلی طاهری که دو بار تاکنون صادر و هر دو بار نیز از منظر قانونی رد می باشد نشان از تقابل با همان تفکر «دیگری» است. به گفته وکیل محمدعلی طاهری حکم اعدام علیه او به استناد ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی صادر شده که مصوب سال ۱۳۹۲، یعنی حدود ۳ سال بعد از زندانی شدن آقای طاهری است. بنابر این نظر حقوقی نمی توان محمدعلی طاهری را مشمول قانونی دانست که آن زمان وجود نداشت و فعالیت های وی پیش از تصویب قانون جدید صورت گرفته است و می بایست اشاره داشت که ماده ۲۸۶ که به اتهام " افساد فی الارض" می پردازد عملا رد می شود و حکم اعدام شامل اقدامات محمدعلی طاهری نمی باشد با این حال آنچه حکومت سعی بر آن دارد، اعدام به جهت ایجاد رعب و وحشت که نتیجه آن نگرانی و آشفتگی در میان پیروان تفکر عرفان کیهانی می باشد.
حکومت به دلیل ایجاد این نگرانی در میان مردم و ترس از حمایت فردی همچون محمدعلی طاهری در حکم اعدام دوم خود اشاره به فیلم ها و مدارکی می کند که ادعا شده که طلسم است و برمبنای آن اتهام «انحراف کشاندن دیگران» داده و دوباره محمدعلی طاهری به اعدام محکوم می شود.
دادگاه محمدعلی طاهری این روزها مجددا برگزار می شود. دادگاهی که به باور علاقه مندان و مدافعان حقوق بشر عاری از عدالت واقعی است. محمدعلی طاهری قربانی دگراندیش ستیزی در ایران است همانطور که بیش از ۲۲۵ بهایی به اتهام بهایی بودن اعدام شدند، همانطور که دهها تن به دلیل عدم باور به خدا اعدام شدند، همانطور که هزاران پیرو ادیان مختلف در ایران بازداشت، محروم از تحصیل، محروم از خدمات اجتماعی، اقتصادی و دیگر موارد شده اند.
چرا همچنان طاهری در زندان است
مقامات جمهوری اسلامی با وجود آنکه پیش از بازداشت وی طی سالهای پیشین تقدیر کرده و بارها اجازه نشر آثار وی را صادر کرده بودند پس از سال ۱۳۸۹ با ورود سپاه وی را سرکوب کردند. طاهری که برای سومین بار در اردیبهشت ماه ۱۳۹۰ بازداشت شده بود با اتهامات متعددی روبرو بود.
طاهری در بهمن ۱۳۹۰ بر اساس چند اتهام از جمله "توهین به مقدسات" به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد.
وبسایت های امنیتی وابسته به حکومت خردادماه ۱۳۹۴ گزارش دادند که سه تن از مراجع تقلید ایران "حکم ارتداد" طاهری را بهدلیل اشاعه "عرفانهای کاذب" و "فساد فیالارض به دلیل منحرف کردن افراد" صادر کردهاند و به همین دلیل نه تنها فشار بر طاهری بلکه به مجموعه عرفان کیهانی فشارها گسترده تر و شدیدتر شد.
با وجود به پایان رسیدن محکومیت محمدعلی طاهری در دی ماه ۱۳۹۵ بنابر فتوای مراجع تقلید در همان دوران محکومیت یعنی در سال ۱۳۹۴ به اتهام "افساد فی الارض" به اعدام محکوم شد که این حکم پس از نقض در سال ۱۳۹۵ لغو گردید اما محمدعلی طاهری مجدد در تیرماه ۱۳۹۶ پس از گذشت بیش از ۶ سال حبس در سلول انفرادی زندان اوین برای سومین بار مجدد به "افساد فی الارض" متهم و حکم اعدام وی صادر شد که محمدعلی طاهری به وسیله وکیل خود این حکم را مردود دانست و خواهان تجدید نظر در خصوص رای اعدام شد.
حکومت ایران با ترفند اعدام قصد از میان برداشتن هرگونه تفکر غیر از تفکر «خودی» بوده و به همین دلیل تمام سعی خود را خواهد کرد تا محمدعلی طاهری را اعدام کند اما به دلیل فشارهای بین المللی از این تصمیم خود دور مانده و به عقیده نگارنده اگر فشارهای بین المللی و پیگیری شاگردان وی نبود تاکنون محمدعلی طاهری در زندان اعدام شده بود.
این مطلب پیشتر در وبسایت تحلیلی دماوند منتشر شده است
مطلب قبلی...
مطلب بعدی...