دویچه وله ـ سخنگوی وزارت خارجه ایران از بازداشت مهاجمان به سفارت ایران در لندن توسط پلیس بریتانیا خبر داد. بهرام قاسمی میگوید، ایران خواستار محاکمه مسببان این اقدام شده است. پلیس لندن بازداشت چهار نفر را تأیید کرده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در گفتوگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد که موضوع حمله به سفارت ایران در لندن با دخالت پلیس خاتمه یافته است. بهرام قاسمی همچنین خواستار محاکمه و مجازات آمران و عاملان این اقدام شد.
پلیس لندن نیز بازداشت چهار نفر را در این رابطه تأیید کرده است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، پلیس لندن اعلام کرد، حوالی ساعت ۶ و ۴۰دقیقه بعد از ظهر هر چهار نفر به ظن خسارت جنایی و ورود غیر قانونی به مکانی دیپلماتیک بازداشت شدند.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در لندن نیز در تازهترین توییت خود با اشاره به بازداشت چهار نفر در این رابطه نوشت که آنها "توسط پلیس دستگیر و با ماشین به ایستگاه پلیس برده شدند. ولی هنوز از احتمال حضور افراد دیگری از این فرفه در اطراف سفارت اطمینان وجود ندارد. "
حمید بعیدینژاد پیش از این در حساب توییتری خود مهاجمان را "طرفدارن فرقه شیرازی" خوانده بود. منظور او طرفداران آیتالله صادق شیرازی است که متولد کربلاست و از مراجع شیعه منتقد جمهوری اسلامی به شمار میرود.
پایگاه خبری شفقنا اعلام کرده است، این حمله در اعتراض به بازداشت حسین شیرازی، فرزند صادق شیرازی در ۱۵ اسفندماه در قم انجام شده است.
خبرگزاری فارس مینویسد، چهار هوادار این "فرقه تندروی مقیم انگلستان" روز جمعه ۱۸ اسفند (۹ مارس) به سفارت ایران در لندن تعرض کرده و با ورود به بالکن سفارت به پرچم جمهوری اسلامی "اهانت کردند. "
ایرنا در گزارشی در این باره نوشته بود: ««این افراد که تصاویر آیتالله سید صادق شیرازی و سید حسین شیرازی را در دست دارند، وابسته به گروهی با عنوان هیات "خدام المهدی" هستند که در حومه لندن فعالیت دارد.»
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی را به نیکلاس هاپتون، سفیر بریتانیا در تهران منتقل کرد و خواستار محافظت کامل پلیس از دیپلماتهای ایران در لندن و برخورد فوری با مهاجمان شد.
بهرام قاسمی نیز در این مورد گفت، سفیر بریتانیا عذرخواهی رسمی دولت بریتانیا را ابلاغ کرد و گفت، پلیس ضد شورش در محل حضور یافت و اوضاع را تحت کنترل گرفت. او همچنین گفت، تمامی اقدامات لازم برای محافظت از جان دیپلماتهای ایران و جلوگیری از ورود مهاجمین به داخل سفارت به عمل آمده است.
قاسمی گفت، ایران در حال پیگیری این موضوع از طریق سفارت خود در لندن و سفارت بریتانیا در تهران است. او افزود، برخلاف اخبار منتشرشده سفارت ایران اشغال نشد بلکه تعداد اندکی به بالکن آن وارد شده پرچم ایران را پایین کشیده و پرچم خود را برافراشتند.
حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در لندن پیش از این در توییتر نوشته بود، "مهاجمان به هنگام ورود با چماق و قمه" دیده شدند. او همچنین نوشت، همکاران سفارت به هنگام حمله "همه در داخل سفارت در آرامش وامنیت" بودند.
پیش از بازداشت حسین شیرازی، ویدئویی از یک سخنرانی او منتشر شده بود که در آن از مقامهای حکومت ایران به شدت انتقاد کرده بود. نزدیکان به صادق شیرازی معتقدند که حسین شیرازی به خاطر همین سخنرانی دستگیر شده است.
بنا بر گزارشها، حسین شیرازی در سخنرانی یادشده که در شبکههای اجتماعی در دسترس است، جایگاه ولی فقیه در حکومت ایران را به جایگاه "فراعنه مصر" تشبیه کرده و نظام جمهوری اسلامی را "حکومتی غیرپاسخگو" خوانده است.
او همچنین تصریح میکند که نظریه "ولایت فقیه" غیرشیعی است و تمام علمای بزرگ شیعه مانند شیخ انصاری با آن مخالف هستند. او میگوید که حکومت ایران نظریه "ولایت فقیه" را دستاویزی برای سرکوب مخالفان قرار داده است.
پایگاه اصلی خانواده بانفوذ شیرازی در کربلای عراق است. اما بیشتر روحانیان بانفوذ این خانواده در زمان صدام حسین، رئیسجمهور گذشته عراق به قم مهاجرت کردند.
آیتالله صادق شیرازی چند سال پیش از اعدامهای پس از انقلاب ۵۷ انتقاد کرد و آنها را خلاف شیوه و سنت پیامبر اسلام دانست. او همچنین سرکوب مردم و معترضانی که خود پایهگذار انقلاب بودهاند را نیز خلاف شیوه حکومتداری اسلام خواند.