رادیو زمانه ـ پس از آنکه وزیر کار استیضاح شد و تنها با اختلاف یک رأی وزیر باقی ماند، نوبت بعد از ظهر جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به استیضاح عباس آخوندی، وزیر را و شهرسازی اختصاص یافت. «عدم توانایی در مواجهه با بحرانهای موجود در سیستم حملونقل کشور»، «عدم نظارت بر سیستم ناوگان هوایی و زمینی»، «عدم اجرای برنامههای ارائه شده به مجلس شورای اسلامی در نوسازی ناوگان حملونقل عمومی» و «بیانگیزگی در اداره امور وزارتخانه ذیربط» از دلایل استیضاح آخوندی بود. او سرانجام با ۱۲۶ رأی مخالف استیضاح، ۱۲۴ رأی موافق استیضاح، دو رأی ممتنع و یک رأی باطل وزیر راه ماند. آخوندی در سخنانش دلالان بخشهای مختلف را اصلیترین حامیان استیضاح خود دانست و وضعیت اقتصادی کشور را بد توصیف کرد.
درخواست استیضاح عباس آخوندی در فردای سقوط هواپیمای مسافربری تهران ـ یاسوج شرکت آسمان ارائه شد. این هواپیما ۲۹ بهمن با بیش از ۶۰ سرنشین ۵۰ دقیقه پس از پرواز از رادار ناپدید و با برخورد با کوه دنا در منطقه سمیرم اصفهان سقوط کرد. عامل این سقوط بیتوجهی خلبان به محدودیت پرواز عنوان شد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی، هم با استیضاح وزیر راه و شهرسازی و هم با استیضاح وزیر کار مخالفت کرده بود اما اکثریت نمایندگان فراکسیون نمایندگان ولایی موافق استیضاح عباس آخوندی بودند. فراکسیون مستقلین مجلس هم رأی به استیضاح وزیر راه را به عهده اعضای خود گذاشته بود.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه بعدازظهر سهشنبه ۲۲ اسفند استیضاح خود را به دلیل سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج دانست و با بیان اینکه «۲۵ حادثه در این دو ماه در کشورهای دیگر رخ داده» و «کشورهای پیشرفته با برف و سرمایی بسیار کمتر از این دچار مشکلات حمل و نقل شدند»، افزود: «حمل و نقل یک سیستم پیچیده و باز است و میلیونها نفر در آن ایفای نقش میکنند. بنابراین وقتی ما از یک سانحه صحبت میکنیم نه از یک عامل بلکه از مجموعه عوامل صحبت میکنیم.»
او درباره اینکه چرا استعفا نداده است، گفت: «اگر قرار باشد بعد از بروز هر حادثهای وزرای مربوطه استعفا دهند دلیلی وجود ندارد (...) اگر در مورد این حادثه من مانع رسیدگی بودم قطعاً کنارهگیری میکردم (...)همان قدر که استعفا درست است، استعفای نادرست هم غلط میباشد.»
آخوندی در مورد حادثه قطار تبریز ـ مشهد نیز گفت این حادثه در حوزه وزارت راه و شهرسازی نبوده که او بخواهد استعفا دهد.
«نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم»
عباس آخوندی از تجهیزات بسیار محدود و فرسوده وزارت راه در مواجه با برف و سرمای شدید سخن گفت و برای نمونه اعلام کرد که دستگاه نمکپاش در تهران تنها ۴۲ دستگاه است که از عمر آنها ۲۵ سال میگذرد.
بهگفته او برای نگه داشتن راههای کشور براساس استانداردهای جهانی به چیزی حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که کل اعتبار راهداری در بهترین حالت به ۲۰۰۰ میلیارد تومان میرسد.
مشکل مالی این وزارتخانه به حدی است که وزیر راه در سخنان خود از پرداخت نشدن سه ماه حقوق شمار زیادی از کارگران راهدار و بخش نگهداری ریلها خبر داد.
او شرایط اقتصادی ایران را «سخت» توصیف کرد و گفت: «من واقعا نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم (...) ۶۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به اقتصاد است و این یعنی ۵۲ درصد تولید ناخالص داخلی. این به معنای متلاشی شدن همه شرکتهاست.»
آخوندی میزان بدهی و معوقات بانکی را هم ۱۲۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و اعلام کرد که در سال ۱۳۸۶، میزان قدرت وامدهی به شرکتها ۳۸ درصد بود که این رقم اکنون به ۱۲ درصد کاهش یافته است. او تأکید کرد که با این وضع بودجه انجام کار بزرگ امکانپذیر نیست.
وزیر راه و شهرسازی اتهامات مالی علیه خود را رد کرد و گفت: «دلالان در بخشهای مختلف اصلیترین حامیان استیضاح وزیر راه و شهرسازی هستند» و دلیل فشارها علیه او این است که مانع کار دلالان شده است. بهگفته او «در گذشته به ازای معامله یک هواپیما، دلال هفت میلیون دلار حق دلالی دریافت میکرد اما در دوره بنده قرارداد خرید بیش از ۲۰۰ هواپیما امضا شد و حتی یک سنت حق دلالی پرداخت نشد.»
در نوبت صبح سهشنبه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی علی ربیعی، وزیر کار و رفاه اجتماعی استضاح شد و سرانجام با یک رأی اختلاف وزیر ماند.