ینس استولتنبرگ معتقد است که مناسبات غرب با روسیه به سوی منازعات بیشتر میرود. به گفتهی او ناتو برای کاهش تنشو جلوگیری از جنگ باید "خصلت مرعوبکننده" خود را حفظ کند.
دبیرکل ناتو روز یکشنبه (۱۸ مارس/۲۷ اسفند) در گفتوگویی با روزنامهی آلمانی "ولت آم زونتاگ" گفت که روسیه همواره پیشبینیناپذیرتر و پرخاشجوتر میشود. به گفتهی او روسیه پس از منضم کردن کریمه به خاک خود، استقرار نیروهای نظامی در گرجستان و حملات سایبری پرشمار، اکنون تهدیدهای تازهای ایجاد کرده است.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
استولتنبرگ گفت: «به تازگی میبینیم که روسیه چگونه جنگافزارهای هستهای را وارد دکترین و مانورهای نظامی خود کرده است». به گفتهی دبیرکل ناتو، این امر خطر کاربرد جنگافزار اتمی را افزایش میدهد و ناتو ناچار است پاسخی برای آن بیابد.
"باید بیدار و مصمم باشیم"
به گفتهی استولتنبرگ این خطر وجود دارد که دولت روسیه گام به گام از کاربرد جنگافزارهای متعارف، به سوی جنگافزارهای هستهای حرکت کند. به همین دلیل کشورهای ناتو باید آمادگیها و ظرفیتهای دفاعی خود را بهبود بخشند.
دبیرکل ناتو امیدوار است که آنگلا مرکل و همکاران او در نشست سران ناتو در ماه ژوئيهی سال جاری در بروکسل در این زمینه تصمیمات تازهای بگیرند.
استولتنبرگ که پیشتر نخستوزیر نروژ بود تصریح کرد: «ما باید بیدار و مصمم باشیم و به روسیه تفهیم کنیم که اگر به یکی از کشورهای عضو ناتو حملهی نظامی شود، در هر لحظه آمادهی پاسخگویی هستیم». به گفتهی او ناتو باید خصلت "واقعا مرعوبکننده" داشته باشد تا بتواند از بروز جنگ جلوگیری کند و در تنشزدایی نقش داشته باشد.
دبیرکل ناتو در مصاحبهی مطبوعاتی خود، خواست خلعسلاح اتمی را رد کرد و گفت، مادامی که در جهان سلاحهای اتمی وجود دارد، ناتو هم باید پیمانی با سلاحهای اتمی باشد. به گفتهی او، در حال حاضر روسیه، چین و کره شمالی کشورهایی با "زرادخانهی چشمگیر اتمی" هستند و ناتو باید این مساله را در نظر داشته باشد.
استولتنبرگ در همین زمینه از تصمیم ایالات متحده آمریکا برای نوسازی بمبهای اتمی "ب ۶۱" دفاع کرد و گفت این مساله از اهمیت زیادی برخوردار است که این سلاحها امن و موثر باشند.
"جنگ ترکیبی"
یکی دیگر از موضوعاتی که به گفتهی استولتنبرگ باید در شورای ناتو ـ روسیه دربارهی آن گفتوگو شود، تاکتیک "جنگ ترکیبی" (جنگ هیبریدی) است که آمیزهای از کاربرد ابزارهای جنگی و غیرجنگی برای بیثبات کردن یک منطقه است.
به باور ناتو، روسیه از چنین تاکتیکی در شرق اوکراین استفاده میکند. حملات سایبری و کارزارهای پخش اخبار جعلی، بخشی از "جنگ ترکیبی" هستند.
گفتنی است که مناسبات میان ناتو و روسیه اخیرا به دلیل سوءقصد با سم به سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبهی پیشین روس در بریتانیا وخیمتر شده است. لندن و دیگر کشورهای غربی روسیه را مسئول این سوءقصد میدانند. مسکو این اتهام را رد میکند.