رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران گفته است تصمیم به فیلترشدن تلگرام در "بالاترین سطح" حاکمیت ایران اتخاذ شده و این پیامرسان محبوب ایرانیان تا پایان فروردین جای خود را به یک "سامانه مشابه ملی" خواهد داد.
برای چندمین بار در ماههای اخیر باز هم مقامهای جمهوری اسلامی از فیلترشدن تلگرام و حتمی بودن آن خبر میدهند. علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است تلگرام جای خود را به یک سامانه مشابه ملی خواهد داد و او فکر میکند این اتفاق حداکثر تا پایان ماه جاری بیفتد.
به گزارش وبسایت خبری "انتخاب" بروجردی گفته است "این تصمیمی است که در بالاترین سطح اتخاذ شده و تلگرام جای خود را به یک سامانه مشابه ملی خواهد داد".
این نماینده اصولگرای مجلس اتخاذ چنین تصمیمی در "بالاترین سطح" را با موضوع "امنیت ملی" مرتبط دانسته و افزوده: «این موضوع به لحاظ امنیت ملی ما مهم است، با توجه به نقش مخربی که تلگرام در بحرانهای سال گذشته در کشور داشت و هم اینکه ما امروز در فضای مجازی به این توانمندی رسیدهایم که یک سامانه ملی را تعریف کنیم، مانند سروش و ظرفیتهای دیگر.»
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
بحرانهای مورد اشاره بروجردی در سال گذشته، اعتراضهای مردمی دیماه در بیش از ۸۰ شهر ایران است. شبکههای مجازی اجتماعی، بهویژه پیامرسان تلگرام در هماهنگی و پوشش خبری این اعتراضها نقش مهمی ایفا کردند. در جریان این اعتراضها تلگرام برای چند هفته فیلتر شد، اما بسیاری از کاربران با نصب فیلترشکنهای متعدد در گوشیها خود به استفاده از آن ادامه دادند.
تلگرام بیش از ۴۰ میلیون کاربر در ایران دارد در حالی که استقبال از پیامرسانهای داخلی بسیار ناچیز است. دلیل اصلی این امر، علاوه بر راحتی کار با پیامرسانهای خارجی، امکان دسترسی نهادهای امنیتی به اطلاعات کاربران پیامرسانهای داخلی و احتمال کنترل ارتباطات و مکالمات آنهاست.
هماکنون بیش از ۷۵۰ هزار کانال فارسی در شبکه تلگرام وجود دارد و روزانه بیش از دو و نیم میلیارد پیام میان کاربران ایرانی این پیامرسان رد و بدل میشود.
یکی دیگر از دلایل علاقه برخی نهادها به فیلترشدن تلگرام، جلب و جذب کاربران تلگرام به پیامرسانهای داخلی است. برخی از این پیامرسانها مانند "سروش" با حمایت نهادهای حکومتی ایجاد شدهاند. گفته میشود "سروش" با حمایت مالی صداوسیما و با هزینه هنگفت ساخته شده است.
ناظر مجلس اظهارات بروجردی را تایید نمیکند
با اینحال منابع دیگر اظهارات علاالدین بروجردی در مورد فیلتر شدن تلگرام تا پایان فروردین را تایید نمیکنند. از جمله رمضانعلی سبحانیفر، نماینده مجلس و ناظر قوه مقننه در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در گفتوگو با خبرگزاری "ایسنا" اظهارات بروجردی را تکذیب کرده و گفته است: «زمان فیلتر تلگرام زمان دقیقی نیست و نباید اخباری به جامعه پمپاژ شود که امنیت روانی مردم را مخدوش کند.»
به گفته سبحانیفر با توجه به توسعه روزافزون فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و اقبال عمومی به آنها نمیتوان جامعه را از آنها محروم کرد. این نماینده مجلس مسیر اقبال مردم به اپلیکیشنهای داخلی را "اعتمادسازی" نسبت به آنها دانسته است.
خبرگزاری ایسنا همچنین نوشته است: «روز گذشته نیز یک منبع آگاه در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با اشاره به "انتشار برخی خبرهای غیرواقعی درخصوص محتوای گفتوگوهای انجام شده در جلسه شورای عالی امنیت ملی در سال ۱۳۹۷" گفت: شورای عالی امنیت ملی از ابتدای سال جدید تاکنون جلسه ای نداشته است.»
نقش تلگرام در کسب و کار اینترنتی
بنابر برآوردها در ایران ۱۰ تا ۱۵ هزار کسب و کار اینترنتی وجود دارد که از طریق اپلیکیشن تلگرام رفع و رجوع میشود. حسن روحانی در یکی از سخنرانیهایش از اشتغال ۳۰ هزار نفر در شبکه اجتماعی تلگرام خبر داد.
در جریان اعتراضهای دیماه سال گذشته در چند روزی که تلگرام فیلتر شده بود نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان به کسب و کار مردم خسارت وارد شد؛ تا جایی که محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در یک پیام توئیتری از "صدها هزار هموطن عزیزی که بهدلیل شرایط اخیر متضرر شدهاند" عذرخواهی کرد.
فروش مستقیم کالا (فروشگاههای اینترنتی)، عرضه خدمات مانند تاکسیهای آنلاین و تبلیغات بازرگانی از مهمترین کسب وکارهای اینترنتی در ایران به شمار میروند که در چند سال گذشته به طرز قابلتوجهی گسترش یافتهاند. بیشتر این فعالیتها از طریق تلگرام انجام میشود.