Tuesday, Apr 10, 2018

صفحه نخست » گزارش‌های میدانی روز سه‌شنبه از بازار ارز در میدان فردوسی تهران

sarafi.jpgبازار ارز تهران: خبری از دلار ۴۲۰۰ تومانی نیست

دویچه وله - ساعاتی پس از اعلام تک‌نرخی شدن دلار، تابلوی اعلام نرخ ارز در اکثر صرافی‌های تهران خاموش است و خبری از دلار ۴۲۰۰ تومانی نیست. با این‌حال متقاضیان خرید دلار در مقابل صرافی‌ها صف کشده‌اند.

"برو با این نرخ از جهانگیری بگیر!"

متقاضیان ارز به امید دیدن دلار ۴۲۰۰ تومانی، از نیمه شب در مقابل صرافی‌ها صف کشیدند. ولی خیلی‌ها این دلارهای "ارزان" را یا اصلا ندیدند، یا دیدند و نتوانستند بگیرند. مخاطبان دویچه‌وله و دوندگی برای خرید دلار ۴۲۰۰ تومانی.

گزارش و نظر برخی از مخاطبان دویچه‌وله را در اینجا می‌خوانید که امروز به صرافی‌ها مراجعه کردند و تجربه خود را روی کانال تلگرام برای ما نوشتند:

حسن س. نوشته است که قیمت‌ها نسبت به دیروز تغییری نکرده و «فقط جای دلار خالی است. مگه میشه یورو امروزهم همان قیمت دیروزی باشد اما دلار یک‌شبه سقوط کند. به صرافی‌ها که مراجعه میکردیم، میگفتند برو با این نرخ از جهانگیری بگیر! ما خودمون۴۲۰۰ هر قدر باشد میخریم!»

***

اکیپ‌های گشت تعزیرات امروز در مکان‌های مختلف فروش ارز مستقر شده‌اند و با هرجایی به غیر از صرافی‌های مجاز که اقدام به خرید و فروش ارز کنند برخورد می‌کنند:

gasht112233.jpgبه کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید

به گزارش ایلنا، روی درب بسیاری از صرافی‌ها نوشته شده که هر فردی فقط می‌تواند یک نوع ارز (دلار یا یورو) خریداری کند و به افراد یک خانواده و نام فامیل در یک روز همزمان (دلار یا یورو) فروخته نمی‌شود.

نوشته‌های عجیب صرافی‌های تهران بعد از خبر ۴۲۰۰ تومانی شدن دلار را در تصویر می بینید:

242255111.jpg

هر دلار در بازار امروز سه شنبه ۲۱ فروردین ۴۲۰۰تومان خرید و فروش می‌شود.

معاون اول رئیس جمهوری روز گذشته گفته بود که نرخ دلار از سه شنبه برای تمام فعالان اقتصادی و برای رفع همه نیازهای قانونی و اداری آنان، نیازهای خدماتی مسافران، دانشجویان، محققین و دانشمندانی که برای کارهای تحقیقاتی خود به ارز نیاز دارند، ۴ هزار و ۲۰۰ تومان خواهد بود.

شرکت پتروشیمی جم نیز روز گذشته اعلام کرد که با انگیزه پشتیبانی از اقتصاد ملی و مقابله با سوداگران ارز، اقدام به تزریق ارز به بازار کرده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در حال حاضر خرید و فروش ارز انجام نمی‌شود اما بسیاری از خریداران اظهار امیدواری می‌کنند که این نرخ ثابت بماند.

تعدادی از صرافان به ایلنا گفتند منتظریم ساعت ۱۱ قیمت نهایی مشخص شود اما در حال حاضر دلاری برای فروش نداریم.

همچنان سکه تمام تصویر امام یک میلیون و ۹۰۰ هزار و نیم سکه ۹۳۰هزار تومان به فروش می‌رسد.

پست محسن رضایی درباره افزایش نرخ دلار:

دلار دلایل افزايش #دلار سه بخش دارد؛ بخشی از آن به نحوه اداره اقتصاد ملی، بخشی به سفته بازی و بخش دیگر به آثارتحريم باز می گردد. در خصوص بخش نخست در همه دولت ها ارز در چهار سال دوم، افزايش داشته است. موج سفته بازی اما این بار از فضای مجازی تأثیر پذیرفته و آثار تحریمی نیز با عملیات روانی #ترامپ به ظهور رسیده است. دو مشکل اول با واگذاری اختيار به يك تيم اقتصادی، قابل علاج است و بخش تحريمی را با اعتمادسازی ملت-دولت می توان مدیریت کرد. #محسن_رضایی

A post shared by محسن رضایی (@rezaee_ir) on

حال و هوای بازار ارز ساعاتی پس از اعلام تک نرخی شدن دلار


ایسنا ـ مشاهدات از بازار ارز در ساعات اولیه امروز نشان می‌دهد که هنوز نرخ دلار با قیمت ۴۲۰۰ تومان عرضه نمی‌شود و عمدتا این نرخ تنها بر روی تابلوی اعلان قیمت‌های صرافی‌هاست.

به گزارش ایسنا، بازار ارز صبح امروز با حضور نسبتا گسترده متقاضیان همراه شده و در مقابل برخی از صرافی‌های خیابان فردوسی صف‌های طولانی شکل گرفته است.

این اتفاق در حالی افتاده که شب گذشته جلسه فوق‌العاده ستاد اقتصادی دولت با حضور رئیس جمهوری برگزار شد و پس از آن اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری اعلام کرد که نرخ دلار برای تمامی افراد و فعالان ۴۲۰۰ تومان است و فروش دلار با بیش از این نرخ قاچاق به حساب می‌آید و عملا با نرخ ۴۲۰۰ تومان دلار تک‌نرخی شده است.

اما مشاهدات از بازار ارز در صبح امروز حاکی از آن است که عملا هنوز این اتفاق نیفتاده و برخی از دستفروشان و دلالان دلار را با نرخ بیش از ۵۵۰۰ تومان عرضه می‌کنند. در میان صرافی‌ها همچنان تعداد زیادی از خرید و فروش دلار خودداری می‌کنند و تنها چند صرافی به شکل محدود که عمدتا صرافی بانک‌ها هستند، دلار می‌فروشند.

مشاهدات نشان می‌دهد که بر روی تابلوی اعلام قیمت‌های این صرافی‌ها بر اساس آنچه معاون اول رئیس جمهوری اعلام کرده است، نرخ خرید و فروش دلار ۴۲۰۰ تومان ثبت شده است. اما عملا با این نرخ فروخته نمی‌شود. در مقابل یکی از صرافی‌ها که صف نسبتا طولانی شکل گرفته است، دلار دولتی با نرخ حدود ۴۹۰۰ تومان فروخته می‌شود و پرس و جو از برخی متقاضیان نشان می‌دهد که این ارز تنها با ارائه مدارک مسافری از جمله پاسپورت و ویزا امکان‌پذیر است و سقف آن هم بین ۱۰۰۰ دلار تا ۳۰۰۰ دلار است. برخی از صرافی‌ها عنوان می‌کنند که هنوز ارز به صرافی‌ها تزریق نشده و قرار است طی ساعات آینده دلار با قیمت ۴۲۰۰ تومان فروخته شود، اما آنچه واضح به نظر می‌رسد این است که شرایط فعلی بازار با ابهام مواجه است و خیلی از متقاضیانی که در صف‌ها ایستاده‌اند، اطلاع دقیقی از وضعیت بازار ندارند و نمی‌دانند که قرار است در ساعات آینده چه اتفاقی در بازار بیفتد.

یکی از متقاضیان می‌گوید که نرخ ۴۲۰۰ تومان امکان‌پذیر نیست ممکن است برای یک دو روز با این نرخ فروخته شود، اما مجددا شرایط به حالت قبلی برمی‌گردد. برخی دیگر از متقاضیان اظهار می‌کنند که در ماه آینده و در صورت خروج آمریکا از برجام قیمت دلار با شتاب بیشتری صعودی خواهد شد. برخی نیز معتقدند تک نرخی شدن دلار تصمیم درستی بوده است. به نظر می‌رسد برای مشخص شدن وضعیت بازار ارز یک روز پس از جلسه فوق‌العاده ستاد اقتصادی دولت همچنان باید منتظر ماند و دید آیا وعده معاون اول رئیس جمهوری عملی خواهد شد یا خیر. گفتنی است که در بازار امروز حضور ماموران نیروی انتظامی برای کنترل بازار نسبتا گسترده است.

***

برای ریال نفسی باقی نمانده

بهروز مینا - ایران وایر

تلاطم بازار ارز، از یک سو آسیب پذیری اقتصاد ایران را نشان می دهد و از سوی دیگر خبر از ناتوانی دولت در کنترل بازار ارز دارد. این روزها بهای اسکناس‎های پشت سبز امریکایی در بازار آزاد ارز ایران از ۶۰۰۰تومان هم گذشت، در حالی که بانک مرکزی ایران نرخ رسمی مبادله دلار را ۳۷۸۳ تومان می دانست و بر این اساس، به تخصیص ارز به پروژه های دولتی و واردات کالاهای اساسی می پرداخت.

در واقع، پیش از تصمیم دولت به تک نرخی کردن دلار و افزایش بهای آن به ۴۲۰۰تومان به ازای هر دلار، دریافت ارز دولتی و فروش آن در بازار ارز سودی ۶۰درصدی را نصیب رانت خواران می کرد. با افزایش بهای دلار به ۴۲۰۰تومان در صورتی که قیمت دلار در بازار ارز ۶۰۰۰تومان باقی بماند، باز رانت خواران تا ۴۲ درصد از فروش ارز دولتی به متقاضیان سود خواهند برد.

با وجود تصمیم دولت به تک نرخی کردن ارز، شکاف قیمتی قابل توجهی در بازار وجود دارد که یک شبه بر طرف نمی شود. این تنها نکته ای نیست که اعضای دولت حسن روحانی در نظر نمی گیرند. افزایش نرخ رسمی دلار به ۴۲۰۰تومان به معنای کاهش ۱۱ درصدی ارزش ریال دربرابر ارزهای خارجی است. از آن جایی که هنوز نرخ رسمی ارزهای دیگر مانند یورو که مبنای مبادلات تجاری ایران به شمار می رود و نیز پوند انگلیس هنوز اعلام نشده، این فرض روا است که بانک مرکزی ارزش ریال را در برابر این گروه از ارزها نیز ۱۱ درصد کاهش بدهد. این کاهش به معنای تایید کاهش قدرت خرید ریال در بازارهای بین المللی است؛ نکته ای که دولت‎مردان ایران تا این لحظه به آن اعتراف نکرده اند.

افزایش تورم در بازارهای داخلی ایران مدت هاست که قدرت خرید ریال را در بازارهای بین المللی کاهش داده است. در حالی که افکار عمومی در ایران کاهش ارزش ریال و گرانی دلار را دلیل تورم می دانند، در اقتصاد جهانی این تورم در کشورها است که کاهش ارزش واحد پول ملی را به دنبال دارد. اقتصاد ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و پیش از این، در دوره تحریم ها هم این سقوط ناگهانی ارزش ریال را به مقیاسی به مراتب شدیدتر در شرایط تورمی تجربه کرده است.

در سال ۱۳۸۸، دولت دوم محمود احمدی نژاد در حالی کار خود را آغاز کرد که بنابر اعلام «صندوق بین المللی پول»، بهای دلار در بازار آزاد ۱۰۰۰تومان و نرخ تورم ۱۰.۹ درصد بود. در سال ۱۳۹۲ نرخ تورم سالانه در ایران براساس گزارش همین صندوق، به ۳۴.۷ درصد رسید و نرخ تورم نقطه به نقطه از ۴۰ درصد بیش تر شد. در این شرایط تورمی، بهای دلار به ۳۹۸۰ تومان رسید و یک افزایش ۳۵۰ درصدی را در یک دوره چهارساله با جهش اصلی در دو سال آخر ثبت کرد. در واقع، کاهش ارزش ریال در این دوره به خاطر افزایش تورم و کاهش قدرت خرید ریال در بازارهای خارجی بود. پنج سال بعد از سال ۱۳۹۲، رویداد مشابهی در اقتصاد کشور رخ‏داده است.

تقویت ریال در فاصله سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ همراه با کاهش نرخ تورم در کشور و به تبع آن، افزایش قدرت خرید ریال در بازارهای داخلی کشور بوده است. در نتیجه، یک ثبات نسبی در بازار ارز برقرار شد و بهای دلار کاهش پیدا کرد.

این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که با انتخاب حسن روحانی و تاکید او بر پایان دادن به تحریم‏ها، یک خوش بینی و امید به آینده در میان فعالان اقتصادی و خانوارها ایرانی ایجاد شد. آن ها باور کردند که ارزش دارایی‏هایشان حفظ و اوضاع بهتر خواهد شد. وقتی برنامه جامع مشترک یا «برجام» اجرایی شد، مردم امید داشتند که انتظاراتشان و وعده های دولت «تدبیر و امید» محقق شود. اما نه آن انتظارات تحقق پیدا کردند و نه آن وعده ها جامه عمل پوشیدند. ساختار اقتصادی ایران غیرشفاف باقی ماند و با وجود برجام، هزینه مبادلات ارزی کاهش پیدا نکرد.

ادامه حضور نظامیان در اقتصاد و مقابله با حضور کارآفرینان و افزایش سرمایه گذاری خارجی به بهانه مقابله با نفوذ بیگانگان در کشور، اثر اقتصادی برجام را محدود به فروش نفت و مبادلاتی کرد که کاملا در کنترل حکومت هستند.

در نتیجه، برجام دلارهای وعده داده شده را به سفره ایرانیان نرساند و ادامه افزایش شاخص قیمت کالاهای مصرفی در کشور، صعودی شدن نرخ تورم را به دنبال داشت. دوباره ریال قدرت خرید خود را در بازارهای داخلی از دست داد، در حالی که سیاست های ارزی دولت، قدرت خرید خارجی آن را ثابت نگه داشته بود.

در این شرایط، افزایش ریسک اقتصادی در ایران و تهدید ایالات متحده به خروج از برجام کافی بود تا بسیاری بخواهند برای حفظ ارزش دارایی های خود، آن ها را به دلار تبدیل و یا به خارج از کشور منتقل کنند تا از تحریم های احتمالی زیان نبینند. در واقع، ارزش واقعی ریال زمانی کاهش پیدا کرد که دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده تهدید به خروج از برجام کرد. التهاب این روزهای بازار ارز در تهران ناشی از جهش قیمتی دلار برای واقعی شدن ارزش ریال بر مبنای احتمالات سیاسی و واقعیات اقتصادی است. حتی تزریق دلار توسط بانک مرکزی و شرکت های پتروشیمی هم نتوانست ارزش ریال را در برابر ارزهای خارجی حفظ کند، وقتی قدرت خرید داخلی آن کاهش یافته و آینده اقتصاد ایران مبهم است.

آن چه که در روزهای اخیر روی داده، تایید دوباره این واقعیت است که عملکرد اقتصاد ایران، از ارزش پول ملی گرفته تا رشد تولید ناخالص داخلی و ایجاد اشتغال، وابسته به موقعیت جهانی کشور و پیوندهای اقتصادی ایران با سایر اقتصادهای ملی است.

دولت حسن روحانی در ماه های گذشته نتوانسته است این پیوندها را تقویت کند و در عمل، فرصتی را که برجام برای بهبود اقتصاد کشور فراهم کرد، از دست داده و اقتصاد ایران آسیب پذیر باقی‏مانده است. توییت «حسام الدین آشنا»، مشاور رییس جمهوری که برقرار بودن مسیرهای قاچاق ارز از طریق دوبی، استانبول و اربیل را تایید می کرد، در واقع نشان دهنده این است که کانال های رسمی نقل و انتقال ارز بین ایران و سایر کشورها برقرار نیست. انزوای ادامه دار بانک های ایران تبدیل به فرصتی طلایی برای باندهای قدرت شده است تا شبکه های زیرزمینی را جایگزین کانال های رسمی جابه جایی ارز کند.

ناتوانی بانک مرکزی ایران نه در کنترل بازار ارز بلکه در اجرای اصلاحات ساختاری و پذیرفتن استانداردهای جدید مبارزه با پول‏شویی نمود پیدا می کند که باعث می شود بانک های ایران هنوز نتوانند با شبکه جهانی بانک های بین المللی مبادله مستقیم داشته باشند.

در خلاء ناشی از فقدان این ارتباط است که قاچاق ارز، منبع اصلی تامین نیازهای ارزی فعالان بخش خصوصی و سرمایه گذاران خرد می شود؛ فعالانی که باور دارند ارزش واقعی ریال بسیار کم تر از چیزی است که حسن روحانی و معاونانش حاضر به اعتراف به آن هستند و برای همین می خواهند دارایی های خود را به دلار یا ارزهای معتبر تبدیل کنند تا خود را در برابر تحولات آینده بیمه کرده باشند. اقتصاد ایران این روزها به اطمینان به آینده خود و آینده برجام احتیاج دارد، نه بخش‏نامه های دولتی که بی ثمر بودنشان، تجربه شده است.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy