ایران وایر، اظهارات مدیر جامعة المرتضی٬ یکی از مراکز آموزش مذهبی ایران مبنی بر تبدیل قم به یک کشور مستقل مثل واتیکان٬ در فضای مجازی فارسیزبان دستمایه طنز شده است.
احمد زادهوش، مدیر این جامعه که تربیت مبلغان دینی و آموزش زبان به روحانیون برای برقراری ارتباط با سایر کشورها را بر عهده دارد٬ خواستار تبدیل قم به کشوری با مرزهای مشخص جغرافیایی٬ پرچم و قانون اساسی شده است.
به گفته آقای زادهوش٬ شهر مذهبی قم برای آنکه بتواند مرکز رهبری دینی شیعیان سراسر جهان باشد٬ باید دارای چنین ویژگیهایی شود.
آنطور که «قمنیوز» گزارش کرده٬ مدیر جامعة المرتضی همچنین خواستار اختصاص چند پالایشگاه و موسسه اقتصادی برای تامین نیازهای مالی کشور مستقل قم شده و افزوده که حوزه علمیه قم٬ قادر به تبدیل به نظام رهبری دینی است.
یکی از نخستین واکنشها به این پیشنهاد٬ از سوی حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی مطرح شد که بدون اشاره به نام شاپور بختیار٬ آخرین نخست وزیر دوران پهلوی٬ به این نکته اشاره کرد که وی٬ ۴۰ سال پیش و با هدفی مشخص این نکته را مطرح کرده بود.
وی از زادهوش خواسته بود با «کمی مطالعه»٬ دریابد که «۴۰ سال پیش چه کسی و چرا این پیشنهاد را مطرح کرد.»
اشاره وی به سخنان شاپور بختیار در مورد جدایی دین از سیاست بود که در این زمینه گفته بود: «دولت اسلامی تنها در حد شهر قم آزاد است. ما برای آیتالله در شهر قم دیواری خواهیم کشید که او هم در آنجا واتیکان کوچکی داشته باشد.»
طرح این موضوع همچنین موجی از طنز و تمسخر و انتقاد از تمامیتخواهی روحانیون را در توییتر فارسی برانگیخته است.
کاربران ضمن پیشنهاد طرح پرچم کشور آتی قم به صورت یک عمامه سفید در پسزمینهای سیاه٬ درباره نیاز به ویزا برای سفر به قم در آینده٬ لطیفه نوشتهاند.
کاربری به نام «کارن هستم» در این زمینه نوشته: «این دوستانی که در خصوص کشور قم و واتیکان قم به طنز مطالبی رو منتشر میکنند، قطعا به این نکته توجه دارند که ما سالهاست در درون کشور واتیکان داریم، آنهم نه یک واتیکان، چندین واتیکان. همینکه امام جمعه مشهد (علمالهدی) خودسرانه مردم را از آزادی قانونی خود محروم میکند٬ خود پاپی است در واتیکان.»
اشاره وی به مخالفت احمد علمالهدی٬ نماینده علی خامنهای در استان خراسان رضوی با برگزاری کنسرت موسیقی در مشهد و سخنان صریح وی درباره ترک این شهر از سوی افرادی که به برگزاری موسیقی و کنسرت علاقه دارند٬ است.
توییتهای چون مصاحبه برای ویزا در سفارت آینده قم از سوی سعید طوسی که به سوءاستفاده جنسی از نوجوانان متهم است٬ دوتابعیتی شدن علی لاریجانی و تبدیل وی به مدیری فاقد صلاحیت در جمهوری اسلامی٬ تلاش قمیها برای تجزیه ایران٬ توجه به واژه صادرات بر روی سوهان قم و تمسخر آنچه «فکر بکر» مدیر جامعة المرتضی نامیده شده٬ از دیگر توییتها در واکنش به اظهارات زادهوش است.
کاربران بسیاری نیز از تبدیل قم به کشوری مستقل همچون واتیکان استقبال کرده و ابراز امیدواری کردهاند که روحانیون با زندگی در این کشور٬ به امور دینی بپردازند و دست از سر سیاست و ایران بردارند.
کاربری به نام «نامدار» نوشته: «به شرط استقلال ايران كل نفت مملكتو بدين به قم راحت شيم به خدا.»
موضعگیریهای زیادی نیز در انتقاد از زیادهخواهی روحانیت در زمینه اختصاص منابع مالی و نفتی برای اداره شهر کوچکی مثل قم نیز توییت شده است.
«یه آدم معمولی نوشته که «يه روز يه آخوند ميگه ما اينقدر زياديم كه ميتونيم يه قارّه رو اداره كنيم، فرداش اون يكى ميگه اصن قم رو بايد بكنن يه كشور جدا، فقط بىزحمت سهم ما از نفت و پالايشگاه فراموش نشه! تابلوِ اوّل به مرگ گرفتن كه به تب راضى بشيم.»
توییت «حمید ق» هم به این صورت است که «ظاهرا اراجیف متوهمان قم نشین تمامی ندارد. ایران را به توبره طمع بردهاند و سیرمانی ندارند. آن یکی بودجه بیشتر میطلبد، این یکی استقلال بلاد قم از ایران را. مردک، قم بخشی از خاک مقدس ایران است، آن را به کرکس باج ندهیم.»
«ام آی سکس» هم توییت کرده که «به جایی رسیدیم که با جدا شدن تکهای از ایران موافقیم٬ بهشرط انکه از شر آخوند خلاص بشیم. یه احتمال هم داره نظرسنجی میکنن بفهمند اگر خوزستان را هم بخواند حاضریم بهشون بدیم.»
«دختر کورد» هم نوشته «به نظرم از اول باید همینکارو میکردن. برای آخوندا یه کشور درست میکردن میگفتن هر غلطی میکنین همینجا. پاتونو بیرون نذارین. بقیه مردمم راحت زندگیشونو میکردن.»
این واکنشها هرچند رگههایی از طنز و شوخی دارد٬ اما واقعیت جدی این است که گروهی از روحانیون بلندپایه ساکن قم همچون ناصر مکارم شیرازی بارها خواستار اختصاص امتیازهای ویژه برای قم شده است.
قم پیش از سال ۱۳۷۵ شهر کوچکی بود که به خواست علی خامنهای در این سال تبدیل به استان شد. علت اصلی و اساسی تبدیل این شهر کوچک به استان نیز توسعه همهجانیه این شهر بود.
برای این شهر که دهها هزار روحانی در ان زندگی میکنند پس از سال ۱۳۷۵ بودجه یک استان در نظر گرفته میشود٬ اما به نظر میرسد بخش قابل توجهی از این پول در حوزه دینی هزینه میشود.
قم که با وجود استان شدن همچنان شهر کوچکی در ایران است٬ حالا سودای کشور شدن آن در ذهن و زبان گروهی از روحانیون ساکن آن جاری شده است٬ سودایی که علی خامنهای با همدستی گروهی از مراجع تقلید به اشکالی دیگر آن را عملی کرده است.