- فوربس جایگزینی یورو با دلار در تبادلات رسمی و دولتی ایران را عجیب خوانده و آن را با تصمیمات دولت ونزوئلا مقایسه کرده است.
- جایگزینی یورو با دلار که همزمان با وخیمتر شدن روابط تهران و واشنگتن و همچنین نوسانات بازار ارز در ایران منتشر شد، موجب میشود «تغییر ارز رسمی ایران» به عنوان تلاشی برای دور زدن تحریمهای آمریکا برداشت شود.
- معلوم نیست علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی چقدر از علم اقتصاد و مناسبات آن سر در میآورد که رئیس بانک مرکزی برای جابجایی دلار با یورو با وی مذاکره کرده و او هم موافقت کرده است!
کیهان لندن، مجله اقتصادی فوربس در گزارشی با اشاره به تصمیم مقامات جمهوری اسلامی برای جایگزینی یورو با دلار در تبادلات بینالمللی، این تصمیم را به عنوان تهدیدی برای ونزوئلایی شدن اقتصاد ایران ارزیابی کرده است.
در ابتدای این گزارش آمده است: «ایران تصمیم اقتصادی عجیبی گرفته است. باید امیدوار بود که این اقدام همهگیر نشود. بیش از دو دهه پس از طرح ایده جایگزینی یورو با دلار در ذخایر ارزی و معاملات بینالمللی ایران، دولت جمهوری اسلامی ایران در این مسیر و در اقدامی محتاطانه کلیه وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی را موظف کرده ارز یورو را به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار، اطلاعات و دادههای مالی خود مورد استفاده قرار دهند.»
در ادامه گزاش فوربس آمده است این خبر که همزمان با وخیمتر شدن روابط تهران و واشنگتن و همچنین نوسانات بازار ارز در ایران منتشر شده، موجب میشود «تغییر ارز رسمی ایران» به عنوان تلاشی برای دور زدن تحریمهای آمریکا برداشت شود. در حالی که به نظر میرسد این تصمیم در کوتاهمدت بیاثر باشد و تاثیر چندانی هم در آینده اقتصاد ایران نداشته باشد.
این گزارش تصمیم مقامات جمهوری اسلامی را یادآور اقدام نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری کمونیست ونزوئلا دانسته و نوشته در ماه مارس رئیس جمهوری ونزوئلا دستور ارزشگذاری مجدد پول ملی این کشور را صادر کرد. مادورو در این رابطه دستور داد که سه صفر از «بولیوار»، واحد ارزی رسمی این کشور، حذف شود. همانطور که انتظار میرفت، این اقدام تاثیر بسیار کمی بر مهار تورم افسارگسیخته ونزوئلا گذاشت و رئیس جمهوری این کشور و تیم اقتصادیاش نتوانستند به اهداف خود دست یابند. در مقابل، مردم در اعتراض به این سیاستها و وضعیت نابسامانی اقتصادی در این کشور به تظاهرات خیابانی دست زدند.
بنا به دادههایی که استیو هانکه، استاد اقتصاد کاربردی در دانشگاه جان هاپکینز و متخصص حوزه تورم اعلام کرده، تورم در ونزوئلا از مقدار سالیانه ۸هزار درصد به نزدیک ۱۹هزار درصد رسیده است.
گزارش فوربس نتیجه گرفته است که اقدام اخیر مقامات ایران درباره تغییر ارز رسمی نیز یادآور همین حرکت دولت ونزوئلا است.
با پیشنهاد بانک مرکزی و به استناد تبصره ۳ ماده ۷ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، هیئت وزیران در نشست روز چهارشنبه، ۲۹ فروردین، تصویب کرد که تمام وزارتخانهها، شرکتها و مؤسسات دولتی موظف هستند از تاریخ ابلاغ این مصوبه به جای دلار از یوور به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار و اطلاعات و دادههای مالی خود استفاده کنند. بر این اساس به مدت دو سال گزارشهای آماری به هر دو ارز دلار و یورو و پس از آن تنها بر اساس ارز یورو ارائه خواهد شد.
همچنین ولیالله سیف رئیس بانک مرکزی روز سهشنبه، ۲۱ فروردینماه، در مجلس شورای اسلامی از مذاکراتش با علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی درباره جایگزینی یورو با دلار در مبادلات بینالمللی خبر داده و گفته بود «دلار نقشی در مبادلات خارجی ما ندارد» و رهبر جمهوری اسلامی با پیشنهاد او موافقت کرده است. معلوم نیست علی خامنهای ولی فقیه و رهبر جمهوری اسلامی تا چه اندازه از اقتصاد و مناسبات آن سر میآورد که رئیس بانک مرکزی با وی در این باره به مذاکره پرداخته است! جای تعجبی ندارد که علاوه بر اعتراضات و تظاهراتی که هر روز علیه وضعیت اقتصادی در پایتخت و شهرهای مختلف ایران روی میدهد، به زودی مانند ونزوئلا شاهد تظاهرات گسترده خیابانی به دلیل تصمیم جابجایی دلار با یورو نیز باشیم.