Thursday, May 10, 2018

صفحه نخست » با خروج آمریکا از برجام چه تحریم‎هایی برمی‌گردند؟ جمهوری اسلامی چه می‌کند؟

USA_Flag.jpgکیهان لندن ـ بعد از اعلام خروج امریکا از توافق اتمی توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور، وزارت خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای دستورالعمل‌ خروج از برجام را ابلاغ کرد. بر اساس این ابلاغیه، تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی در دوره‎های ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اعمال می‎شود.

سه وزارتخانه آمریکا (خارجه، خزانه‎داری و انرژی) بر روند اجرای تحریم‎ها نظارت دارند و وزارت دفاع این کشور رفتار رژیم ایران را در منطقه در مورد موشک‎های بالستیک و حمایت آن از شبه‌نظامیان رصد خواهد کرد.

بر اساس ابلاغیه وزارت خزانه‌داری آمریکا، پس از پایان دوره ۹۰ روزه محدود ساختن فعالیت‌ها که در ۶ اوت ۲۰۱۸ به پایان می‎رسد، دولت آمریکا این تحریم‎ها را پیاده می‎کند:

-تحریم‎های مربوط به خرید و تهیه دلار آمریکا توسط دولت ایران
-تحریم‎های مرتبط با تجارت ایران در زمینه طلا و فلزات گرانبها
-تحریم‎های مرتبط با خرید، ذخیره یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم گرافیت، مواد خام یا فلزات نیمه‌تمام شامل آلومینیوم و آهن، زغال و نرم‌افزار برای یکپارچه سازی پروسه‎های صنعتی
-تحریم‎های مرتبط با انتقال عمده خرید یا فروش ریال ایران، نگهداری کمک‎های مالی عمده یا حساب‎های بانکی بیرون از خاک ایران که تحت نفوذ ریال ایران است.
-تحریم‌‏های مرتبط با خرید، اشتراک یا تسهیلات بدهی‎های دولتی ایران
-تحریم‎های مرتبط با صنعت ماشین‌سازی ایران

بعد از دوره محدود‌سازی ۱۸۰ روزه که در ۴ نوامبر ۲۰۱۸ به پایان می‎رسد این تحریم‌ها دوباره اعمال می‌شوند:

-تحریم‎های مرتبط با اپراتورهای بندری، ناوگان دریایی و بخش‎های کشتی‌سازی شامل خطوط ناوگان دریایی جمهوری اسلامی ایران و خط ناوگان جنوبی ایران و بخش‌های وابسته‎
-تحریم‌های مرتبط با معاملات نفتی با شرکت ملی نفت ایران (NIOC)، شرکت بین‌المللی نفت ایران (NICO) و شرکت ملی نفتکش ایران (NITC) شامل خرید نفت، محصولات نفتی یا محصولات پتروشیمی از ایران
-تحریم‎های مرتبط با معاملات اقتصادی موسسات مالی خارجی با بانک مرکزی ایران و موسسات مشخص مالی ایرانی تحت ماده ۱۲۴۵ لایحه اختیارات دفاع ملی برای سال مالی ۲۰۱۲ (NDAA)
-تحریم‎های مرتبط با خدمات تهیه پیام‌های مالی خاص برای بانک مرکزی ایران و موسسات مالی ایرانی
-تحریم‎های مرتبط با تهیه خدمات بیمه‌نامه، بیمه یا بیمه اتکایی
-تحریم‎های مرتبط با بخش انرژی ایران

اینها تنها سرفصل بخشی از تحریم‎هایی است که دوباره اعمال خواهند شد.

اقدامات جمهوری اسلامی در مقابل خروج آمریکا از برجام

مجتبی ذوالنوری نماینده قم و رئیس کمیته انرژی هسته‌ای مجلس که صبح روز ۱۹ اردیبهشت به همراه تعداد دیگری از نمایندگان در صحن علنی مجلس پرچم آمریکا را به آتش کشید گفته است که طرح دو فوریتی نمایندگان برای «الزام دولت به اجرای قانون اقدام متناسب و متقابل» پس از خروج آمریکا از برجام تهیه و تدوین شده است.

وی همچنین گفته این طرح که دارای سه بخش است دولت را موظف می‌کند که تضمین‌های لازم را از اروپایی‌ها و ۱+۵ بجز آمریکا اتخاذ کند که البته این تضمین‌ها باید کامل، جامع و متقن باشد.

در تبصره این طرح تاکید شده که مذاکرات با اروپایی‌ها نباید بیش از ماه به طول بیانجامد.

در بخش دوم طرح تاکید شده «اگر اروپایی‌ها تضمین ندادند و یا اگر تضمین دادند و آن را نقض کردند، دولت می‌تواند چرخه کامل سوخت را شروع کند.»

ذوالنور که ظاهرا مانند دیگر مقامات حکومت فکر می‌کند نه تنها مشکلات بلکه اروپا را هم می‌توان با حکم حکومتی و بخشنامه و امر و نهی به فرمان خود درآورد این را هم توضیح داده که «ما دولت را موظف کردیم که غنی‌سازی اورانیوم را به ظرفیتی بیش از ۱۹۰ هزار سوخت افزایش دهد و به هر میزان از غنی‌سازی نیاز داریم مسئله را دنبال و اقدامات لازم را انجام دهد»!

ذوالنور همچنین اعلام کرد: «در طرح دو فوریتی نمایندگان پیش‌بینی شده در صورت اینکه اروپایی‌ها تضمین‌های لازم را ندادند دولت جمهوری اسلامی ایران باید اقداماتی را انجام دهد.» این نماینده مجلس شورای اسلامی اما نگفت چه اقداماتی!

این طرح البته موضوع جدیدی نیست و همین ذوالنور در آذر ۱۳۹۵ در مورد آن گفته بود که اگر برجام لغو شود طبق این طرح سطح غنی‌سازی از ۳٫۵ درصد به ۲۰ درصد می‎رسد. معلوم نیست این طرح چه نقشی در مقابله با تحریم‌ها و حل مشکلات اقتصادی کشور بازی می‌کند!

بیانیه بانک مرکزی: همه چیز تحت کنترل است!

در این میان، بانک مرکزی جمهوری اسلامی نیز در بیانیه‎ای اعلام کرده، با پیش‎بینی بدعهدی‌های آمریکا از مدت‎ها پیش تمهیدات لازم برای مقابله با نقض برجام توسط آمریکا اندیشیده شده و به همین منظور مجموعه‎ای از تدابیر برای این منظور اتخاذ و اجرا شده است و خوشبختانه با اقدامات و سیاست‎های بانک مرکزی، اکنون منابع و مصارف ارزی کشور تحت اشراف و کنترل کامل قرار دارد و نظام بانکی کشور با محوریت بانک مرکزی توانایی کامل برای پاسخگویی به تمام نیازهای ارزی کشور را دارد.

در این بیانیه همچنین ادعا شده بانک مرکزی به تمام فعالان اقتصادی اطمینان می‌دهد که نقض برجام توسط آمریکا موجب ایجاد وقفه در پاسخگویی به نیازها و تقاضاهای ارزی کشور نخواهد شد و تأمین تمام نیازها کماکان ادامه خواهد یافت.

معلوم نیست که اگر همه چیز تحت کنترل است و پیشاپیش نیز برای چنین شرایطی برنامه‌ریزی شده، پس این همه جنجال‌های روزهای اخیر در رابطه با خروج آمریکا از برجام و آتش زدن پرچم این کشور در «خانه ملت» برای چیست!

نوری‌همدانی: به ماندن فرانسه و انگلیس هم خوشبین نباشیم

حسین نوری همدانی از مراجع تقلید قم در واکنش به خروج آمریکا از برجام گفته «دیگر فریب اینکه آمریکا از برجام بیرون رفت و فرانسه و انگلستان در برجام مانده‌اند را نخوریم، ما باید هوشیار باشیم و این‌طور نباشد که ماندن آنها در برجام نقشه‌ای در برابر ما باشد، به ماندن این کشورها در برجام نباید خوش‌بین بود.»

محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز خروج آمریکا از برجام را به سود موشک‌بازی‌های سپاه نوشته و گفته باید خروج آمریکا از برجام را به فال نیک گرفت چون اثبات کرد که مسئله اصلی آنها توان دفاعی و موشکی و اثرگذاری جمهوری اسلامی در منطقه است. او ادعا کرده «این اتفاق جدیدی نیست و تاثیر تعیین کننده‌ای در هیچ حوزه‌ای که خلاف منافع ملی ما باشد نخواهد داشت.»

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy