ایران اینترنشنال، جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبهای با شبکه سیانان (+ لینک) گفته است ایران با ادامه فعالیتهای «خرابکارانه» خود در سوریه و عراق قصد دارد منطقه را وارد یک جنگ جدید کند.
بولتون روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت در پاسخ به پرسش خبرنگار سیانان که آیا او فکر نمیکند خروج آمریکا از توافق هستهای میتواند به وقوع یک جنگ منتهی شود گفت:«من فکر نمیکنم تصمیم ترامپ در این مورد ما را بهسوی جنگ میکشاند. این رفتار خرابکارانه حکومت ایران در سوریه و عراق است که ما را به وقوع یک جنگ نزدیکتر میکند. در برهه اخیر سپاه پاسداران و واحد قدس آن موشکهای جدیدی را وارد خاک سوریه کرده و در نزدیکی مرز با اسرائیل مستقر کردهاند. این نوع فعالیتهای نظامی از سوی ایران در خاک یک کشور دیگر است که تهدید واقعی بهشمار میرود. بههمین دلیل است که ما اکنون شاهد این هستیم که نیروهای اسرائیلی عملیاتی را علیه این مواضع ایران انجام میدهند».
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
این درحالیست که اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که حدود ۲۰ موشک از خاک سوریه به سوی بلندیهای جولان تحت اشغال اسرائیل، پرتاب شده است. ارتش اسرائیل با بیان اینکه موفق به رهگیری و انهدام تعدادی از این موشکها شده، نیروهای سپاه قدس ایران را مسؤول این حمله خواند.
از سوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد در پاسخ به حملات موشکی به مواضع خود در بلندیهای جولان، چندین هدف نظامی در حومه دمشق، پایتخت سوریه را بمباران کرده است. اسرائیل میگوید این اهداف متعلق به ایران است.
خبرگزاری دولتی «سانا» با انتشار تصاویری از حمله اسرائیل ادعا کرد که پدافند ضدهوایی سوریه موفق شده است که دهها فروند از موشکهای اسرائیلی را منهدم کند.
خبرگزاری رویترز بمبارانهای روز پنجشنبه اسرائیل علیه نیروهای ایرانی مستقر در خاک سوریه را «شدیدترین و گستردهترین حملات در هفت سال گذشته» خواند.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل نیز درباره عملیات ارتش اسرائیل گفت: «من امیدوارم همه طرفها پیام ما را از این عملیات گرفته باشند و این فصل از درگیریها پایان یافته باشد».
آیا ترامپ با اظهارات تازه، حکومت ایران را به جنگ تهدید میکند؟
رادیو پیام اسرائیل، رئیس جمهوری ایالات متحده یک روز پس از آن که خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد، به حکومت ایران هشدار داد که اگر به غنی سازی دوباره اورانیوم روی آورد "اتفاق دیگری خواهد افتاد". ترامپ به کدام "اتفاق" اشاره می کند؟
این سخنان جدید رئیس جمهوری ایالات متحده، رژیم ایران را با یک معضل تازه روبرو می سازد که ممکن است از جریان خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریم ها علیه حکومت ایران، برای رژیم خطرناک تر باشد.
ترامپ می گوید که با باطل کردن برجام، حکومت ایران باید برای رسیدن به توافق تازه ای، دوباره به پشت میز مذاکره باز گردد و این بار دولت واشنگتن است که متن توافق و مواد آن را دیکته خواهد کرد و دیگر از سازشکاری ها و کوتاه آمدن های دولت اوباما خبری نیست.
هدف ترامپ از مطرح کردن لزوم آغاز مذاکرات جدید و تعیین محدودیت های تازه علیه رژیم ایران است که حکومت تهران به طور کامل از همه امکانات ادامه فتنه گری و به خطر انداختن کشورهای دور و نزدیک محروم شود. به عبارت دیگر، در تلاش تازه باید وضعی ایجاد کرد که برنامه های اتمی حکومت ایران متوقف شود، حضور نظامی و آشوبگرانه رژیم ایران در کشورهای همسایه متوقف گردد و پول ملت ایران از این پس به سازمان های ترور داده نشود.
این سخنان جدید و تهدیدآمیز ترامپ در حالی عنوان می شود که حسن روحانی تهدید کرده که اگر برجام متلاشی شود، رژیم ایران به غنی سازی بدون محدودیت اورانیوم باز خواهد گشت و در هر درصدی که دلش بخواهد به غنی سازی خواهد پرداخت.
مفهوم این سخنان آن است که رژیم ایران به دوران یاغیگری کره شمالی در اوج درگیری با آمریکا باز خواهد گشت، و این درست در حالی که دولت پیونگ یانگ از کرده های گذشته خود پشیمان شده و رهبر آن با ترامپ بزودی دیدار می کند و به احتمال زیاد برنامه های اتمی و موشکی را متوقف می سازد.
ترامپ که امروز (چهارشنبه) در نشست هیات دولت خود سخن می گفت، از جمله اظهار داشت: «من به حکومت ایران توصیه می کنم که برنامه های هسته ای اش را از سر نگیرد. من به آن ها قویا توصیه می کنم که اگر دست به چنین کاری بزنند، با پیامدهای جدی روبرو خواهند شد".
پرزیدنت ترامپ گفت که آماده است برای امضای یک قرارداد جدید با حکومت ایران وارد گفتگو شود. سران حکومت ایران در ماه های اخیر بارها گفته اند که به هیچ بهایی حاضر نیستند برجام را از نو بگشایند و درباره مفاد آن به چانه زنی بپردازند.
ولی برخی تحلیگران بر این باورند که بازگشت تحریم ها ممکن است چنان عرصه را بر رژیم ایران تنگ بگیرد، که علی خامنه ای ناچار گردد دوباره به آن چه که "نرمش قهرمانانه" نامیده بود، روی آورد.
برخی از تحلیلگران ارزیابی می کنند که گرچه سران فرانسه، بریتاینا و آلمان گفته اند که به برجام وفادار خواهند ماند، ولی شرط رژیم ایران آن است که خروج آمریکا لطمه ای به حکومت وارد نیاورد، و این در حالی است که حتی اگر اروپا در برجام به طور ظاهری باقی بماند، ناچار خواهد بود به بسیاری از تحریم های آمریکایی علیه رژیم ایران گردن نهد.