رادیو زمانه ـ روسیه که در روزهای گذشته خروج نیروهای نظامی کشورهای دیگر از سوریه را مطرح کرده بود این بار اعلام کرد که در مرز جنوبی این کشور با اسرائیل تنها نیروهای سوریه باید حضور داشته باشند و بقیه نیروها با توافق با سوریه باید از این منطقه خارج شوند. اسرائیل گفته است نیروهای نظامی ایران در هیچ جای سوریه نباید مستقر باشند.
بهگزارش رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه دوشنبه ۲۸ مه / ۷ خرداد گفت که تنها نیروهای دولتی سوریه باید در مرز جنوبی سوریه، در نزدیکی اردن و اسرائیل حضور داشته باشند.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
شورشیان در بخشی از این منطقه قرار دارند و بهگفته اسرائیل از جولان که در مرز جنوبی سوریه قرار دارد ایران در ماههای اخیر به خاک اسرائیل حملات موشکی انجام داده و در پاسخ اسرائیل نیز چندین حمله هوایی شدید به خاک سوریه و پایگاههای نظامی که گفته میشود متعلق به ایران است صورت داده است. ایران و روسیه متحدان رژیم سوریه هستند.
لاوروف که در نشست خبری مشترکی با خوزه کوندونگا پاچِکو همتای موزامبیکی خود صحبت میکرد به خبرنگاران گفت: «قطعاً خروج نیروهای غیرسوری باید بر مبنای توافق دو طرف انجام شود، این یک خیابان دو طرفه باشد.»
وزیر خارجه روسیه افزود: «نتیجه این کار که باید انجام شود و ادامه یابد باید وضعیتی باشد که نمایندگان ارتش سوریه در مرز سوریه با اسرائیل مستقر شوند.»
در پی این سخنان لاوروف، اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که خواهان پایان دادن به حضور نظامی ایران در سوریه است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در اینباره گفت: «موضع ما در مورد سوریه روشن است. ما معتقدیم که هیچ جایی برای حضور نظامی ایران در سوریه وجود ندارد.»
درقبال سوریه موضع ما واضح است: ما معتقدیم که هیچ جایی برای هیچ گونه حضور نظامی ایرانی در هیچ منطقه ای از سوریه وجود ندارد.
-- نخستوزیر اسرائيل (@israelipm_farsi) 28. Mai 2018
سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارشهایی از حرکتهای واحدهای ارتش سوریه در جنوب این کشور منتشر کرده و رسانههای دولتی نیز از پخش اعلامیههایی در مناطق تحت کنترل شورشیان خبر دادهاند که دو نشانه از احتمال یک حمله نظامی است.
همزمان با خروج آمریکا از برجام، تنش میان ایران و اسرائیل به اوج خود رسید. این تنش پس از آن بالا گرفت که جنگندههای اسرائیلی در ماه فوریه، به بهانه ورود یک پهپاد ایرانی به حریم هوایی اسرائیل، پایگاه نظامی تیفور (تی-۴) را بمباران کردند.
در پی این حمله اسرائیل چند بار دیگر از حملات موشکی از جولان به خاکش خبر داد و چندین حمله متقابل به پایگاههای نظامی در سوریه انجام داد که طی آن دهها تن از نظامیان ایرانی کشته شدند.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل ۱۱ مه/ ۲۱ اردیبهشت پس از بازدید از منطقه اشغالی و تحت کنترل اسرائیل در بلندیهای جولان از بشار اسد خواست که «ایرانیها، قاسم سلیمانی و نیروهای [سپاه] قدس را از کشورش اخراج کند».
شنبه ۱۹ مه / ۲۹ اردیبهشت منابع محلی از گلولهباران مواضع حزبالله، متحد رژیم اسد و مورد حمایت ایران، توسط تانکهای اسرائیل خبر دادند. هدف اصلی این گلولهباران روستای تلول الحمر در جنوب قنیطره گزارش شد.
اسرائیل پنجشنبه ۱۰ مه/ ۲۰ اردیبهشت مدعی شد که بیش از ۳۰ پایگاه نظامی ایران در سوریه را به تلافی موشکپرانی به مناطق اشغالی بلندیهای جولان بمباران کرده.
اسرائیل در سال ۱۹۸۲ بلندیهای جولان را که تنها ۷۰ کیلومتر با دمشق فاصله دارد به عنوان بخشی از خاک خود اعلام کرد. سازمان ملل متحد این اقدام را تاکنون تأیید نکرده است.