دویچه وله ـ نگرانی از مجازاتهای مالی از سوی آمریکا باعث شده که شماری از پالایشگاههای اروپا از میزان خرید نفت خود از ایران بکاهند. هفته پیش نیز بزرگترین پالایشگاه نفت هند اعلام کرده بود که خرید نفت از ایران را متوقف خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی در روز ۶ ژوئن (۱۶ خرداد) خبر از کاهش خرید نفت ایران از سوی شرکتهای نفتی بزرگ اروپا و از جمله توتال فرانسه داده است.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
شماری از پالایشگاههای نفت در اروپا اعلام کردهاند که حاضر به پذیرش پیامدهای احتمالی ناشی از معامله نفتی با ایران نیستند.
رویترز کاهش خرید نفت از سوی پالایشگاههای کشورهای اروپایی را مغایر با سیاست کشورهای اروپایی برای حفظ و نجات توافق هستهای ارزیابی کرده است. این شرکتهای نفتی بهرغم تلاش دولتهای اروپایی برای پایبندی به الزامات پیشبینی شده در توافق هستهای، اعلام کردهاند که قادر به تقبل مخاطرات مالی ناشی از معامله نفتی با ایران نیستند.
تحریم معاملات نفتی با ایران
روز ۴ مه، دولت دونالد ترامپ رسما خروج آمریکا را از توافق هستهای اعلام کرد. دولت آمریکا یک بازه زمانی ۱۸۰ روزه را برای تحریم معاملات نفتی ایران تعیین کرده است. این مهلت روز ۴ نوامبر (۱۳ آبان) به پایان میرسد.
بر اساس پیشبینی دولت آمریکا، شرکتهای نفتی ۶ ماه فرصت دارند تا برای تامین نیازهای نفتی خود جایگزین مناسبی بیابند و به تدریج از حجم خرید نفت خود از ایران بکاهند.
یکی از مسئولان ارشد پالایشگاه نفتی "ساراس" ایتالیا گفته است که این کمپانی قادر به رویارویی با آمریکا نیست. او به خبرنگار رویترز درباره مجازات مالی و تهدیدهای آمریکا گفته است: «روشن نیست که دولت آمریکا دست به چه اقدامی خواهد زد، ولی در عمل میتواند این موضوع برای ما مشکلساز شود.»
پالایشگاههای بسیاری از کشورهای اروپا، از جمله فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و یونان، اعلام کردهاند که پس از آغاز تحریمهای نفتی ایران در روز ۴ نوامبر، امکان خرید نفت از ایران را منتفی میدانند.
تاثیر کاهش خرید نفت از سوی اروپا
کشورهای اروپایی یاد شده خریدار حدود یک پنجم نفت صادراتی ایران هستند. این پالایشگاهها، از جمله پالایشگاه وابسته به شرکت فرانسوی "توتال" یا پالایشگاههای ایتالیایی "انی" و "ساراس"، اعلام کردهاند که با ایران قراردادهای بلندمدتی برای خرید نفت بستهاند. بهرغم آن، به باور آنها امکان ادامه خرید نفت از ایران پس از شروع تحریمها وجود ندارد.
بر اساس آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی رویترز، جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر روزانه حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت صادر میکند که بخش اعظم آن روانه بازارهای آسیا میشود.
این در حالی است که شرکت هندی "رلاینس اینداستریز لیمیتد" که صاحب یکی از بزرگترین مجتمعهای پالایشگاهی جهان به شمار میآید، هفته پیش اعلام کرد که خرید نفت از ایران را متوقف خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، پالایشگاههای اروپا نیازهای نفتی خود را پس از کاهش خرید نفت از ایران از طریق کشورهای روسیه و عربستان تامین خواهند کرد.