رادیو زمانه ـ شطرنجباز سرشناس هند از شرکت در مسابقات شطرنج جام ملتهای آسیا که قرار است ماه آینده در همدان برگزار شود انصراف داد. سمیه سوامیناتا گفته است که حاضر نیست برای شرکت در این مسابقات روسری به سر کند.
همدان از ۴ مرداد/ ۲۶ ژوئیه به مدت ۱۰ روز میزبان مسابقات شطرنج جام ملتهای آسیاست. ایران در رقابت با عربستان سعودی میزبانی مسابقات شطرنج جام ملتهای آسیا را به دست آورد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس سمیه سوامیناتان شطرنجباز سرشناس هندی اعلام کرده که به دلیل حجاب اجباری از شرکت در این مسابقات انصراف میدهد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
سوامیناتان گفته است قانون حجاب اجباری را به عنوان نقض حقوق فردی خود درک میکند و تنها امکانی که برای اعتراض به حجاب اجباری در اختیار دارد این است که از شرکت در مسابقات شطرنج جام ملتهای آسیا انصراف دهد:
«قانون حجاب اجباری در ایران به معنای نقض مستقیم حقوق فردی من از جمله حق آزادی بیان، حق انتخاب مذهب و عقیده است. در شرایط کنونی، تنها راهی که برای حفظ حقوق اساسیام باقی مانده این است که به ایران سفر نکنم.»
او همچنین از فدراسیون جهانی شطرنج انتقاد کرده که در انتخاب محل برگزاری مسابقات شطرنج جام ملتهای آسیا به حقوق فردی شطرنجبازان و به قانون حجاب اجباری در ایران توجه نکردهاند.
این نخستین بار نیست که در اعتراض به حجاب اجباری یک ورزشکار هندی از شرکت در مسابقات بینالمللی در ایران انصراف میدهد. در سال ۲۰۱۶ حنا سیدهو تیرانداز المپیکی هند، به دلیل قانون حجاب اجباری در ایران، از حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا در تهران انصراف داد.
نازی پایکیدزه، شطرنجباز گرجستانی مقیم ایالات متحده آمریکا نیز در اکتبر ۲۰۱۶ اعلام کرد که مسابقات قهرمانی شطرنج زنان ۲۰۱۷ در تهران را به علت قوانین حجاب اجباری تحریم میکند.
پیش از این درسا درخشانی، شطرنجباز ماهر ایرانی نیز با کشف حجاب اعتراض خود را به حجاب اجباری در ایران اعلام کرده بود.
درخشانی در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ در چند رقابت بینالمللی بدون حجاب شرکت کرده بود اما حضور بدون حجاب او در اوایل سال ۲۰۱۷ در مسابقات شطرنج جبلالطارق سبب شد که به دستور رئیس فدراسیون شطرنج ایران از عضویت در تیم ملی شطرنج محروم شود. درسا درخشانی هم در سال ۲۰۱۷ در واکنش به این اقدام، به فدراسیون شطرنج آمریکا پیوست.
او بعد از سارا خادمالشریعه، دومین شطرنجباز زن ایرانی است که علاوه بر کسب درجه استاد بزرگ بانوان، در ۱۸ سالگی و در هشتاد و هفتمین کنگره شطرنج جهان عنوان استاد بینالمللی شطرنج را به دست آورده.