از مسدودکردن داراییها تا افزایش تولید نفت
امارات متحده عربی به کارزار بینالمللی واشنگتن برای اعمال فشار علیه تهران پیوسته. ابوظبی نه تنها به دنبال مسدودکردن داراییهای چندین شخص حقیقی و حقوقی به دلیل ارتباط با شاخه برونمرزی سپاه پاسداران ایران است، بلکه از افزایش تولید نفت خبر داده است.
به گزارش شبکه خبری «الجزیره»، دولت امارات متحده عربی به شرکتها دستور داده است تا حسابهای بانکی و داراییهای ۹ شخص و شرکت ایرانی را مسدود کنند. این ۹ فرد و شرکت ایرانی در فهرست افراد و سازمانهای تروریستی امارات قرار گرفتهاند.
ابوظبی این افراد و شرکتهای ایرانی را ماه مه به خاطر ارتباط با سپاه قدس پاسداران ایران در فهرست تروریستی قرار داد؛ پس از آنکه واشنگتن دست به اقدام مشابهی درباره آنها زد.
روابط ایران و امارات به دلیل جنگ یمن، جنگ سوریه و ادعای ابوظبی بر مالکیت جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی در سالهای اخیر تنشآلود بوده است.
امارات از تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده برای خروج از توافق هستهای با ایران (برجام) نیز حمایت کرد. پس از آنکه مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده فهرستی سختگیرانه از ۱۲ مطالبه واشنگتن از ایران برای رفع تحریمها ارائه کرد، انور قرقاش، همتای اماراتی او ساعاتی بعد در توئیتر نوشت:
«متحدکردن تلاشهایمان تنها راه درست برای فهماندن این نکته به ایران است که توسعهطلبیاش بیفایده خواهد بود. استراتژی پومپئو به دنبال تغییر قطبنمای رفتاری ایران است.»
امارات میزبان پنج هزار سرباز آمریکایی در خاک خود است.
افزایش تولید نفت
ابوظبی همچون ریاض به کارزار اعمال فشار واشنگتن بر صادرات نفت ایران نیز پیوسته است. شرکت ملی نفت ابوظبی سهشنبه سوم ژوئیه اعلام کرد که ظرفیت تولید نفت را برای مقابله با کمبودهای احتمالی در بازار میتواند تا «صدها هزار بشکه در روز» افزایش دهد.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که تولید نفت امارات در هر صورت از ۳,۳ میلیون بشکه در روز تا پایان ۲۰۱۸ به ۳,۵ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
ترامپ حدود دو ماه پیش دستور خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) و بازگرداندن تحریمها، از جمله تحریمهای نفتی علیه ایران را صادر کرد. مقامهای آمریکایی میگویند که قصد دارند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.
کاخ سفید شنبه اعلام کرد که سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان با افزایش تولید نفت پس از گفتگوی تلفنی با دونالد ترامپ موافقت کرده است. شورای وزیران عربستان سعودی نیز سهشنبه در بیانیهای به طور رسمی به درخواست دونالد ترامپ برای افزایش تولید نفت پاسخ داد و گفت آماده چنین اقدامی است. صحبت از افزایش تولید نفت سعودی تا سقف دو میلیون بشکه جهت جبران کاهش عرضه پس از تحریمهای نفتی ایران، جلب کرده است.
ایران واکنش تندی به این خبرها نشان داده است. حسن روحانی، رئیسجمهوری نسبت به عواقب این تحریمها هشدار داده و گفته که رساندن صادرات نفت ایران به صفر به معنای رساندن صادرات نفت منطقه به صفر است. اشارهای تلویحی به کنترل ایران بر تنگه هرمز، محل عبور بسیاری از نفتکشهایی که نفت خاورمیانه را به دیگر نقاط جهان میرسانند.
اسحاق جهانگیری، معاون اول او نیز گفته است که تهران برای مقابله با این تحریمها در صدد خصوصیسازی صادرات نفت است.
ایران به اعضای سازمان کشورهای تولیدکننده نفت که به تازگی به توافق افزایش تولید دست یافتهاند، هشدار داده که بدون هماهنگی با دیگر اعضا و به صورت یکجانبه دست به افزایش تولید نزنند. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز یکی از شرایط باقیماندن در برجام را تضمین فروش نفت از سوی اروپاییها اعلام کرده است.
حسن روحانی هماکنون برای مذاکره با اروپاییها در اتریش به سر میبرد.