دویچه وله: آمریکا بر روی میلیاردها دلار کالای ساخت چین تعرفههای گمرکی وضع کرده است. چین نیز اعلام کرده که بر روی کالاهای ساخت آمریکا به همان میزان عوارض گمرکی وضع خواهد کرد. صنایع خودروسازی اروپا نیز عرصه دیگر این جنگ تجاری است.
از نخستین ساعت بامدادی روز جمعه ۶ ژوئیه (۱۵ تیر)، جنگ بازرگانی بین آمریکا و چین وارد مرحلهی نوینی شده است. چین از آن به عنوان بزرگترین جنگ تجاری تاریخ یاد میکند. جنگی با پیامدهای ناشناخته برای اقتصاد جهان.
ایالات متحده آمریکا تهدید خود را مبنی بر وضع عوارض گمرکی بر روی کالاهای ساخت چین اجرا کرده است. بر اساس این سیاست، آمریکا بر روی ۳۴ میلیارد دلار واردات خود از چین تعرفه گمرکی به میزان ۲۵ درصد وضع کرده است.
جمهوری خلق چین نیز در واکنش به این سیاست بازرگانی آمریکا اعلام کرده است که این کشور نیز بر روی بهای واردات خود از آمریکا به همان میزان عوارض گمرکی خواهد کشید.
ترامپ و جنگ تجاری با چین
نکته جالب اینجاست که ترامپ تا این لحظه به جنگ تجاری آمریکا و چین واکنشی نشان نداده است. پس از اعلام وضع عوارض گمرکی بر روی کالاهای ساخت آمریکا از سوی دولت چین، جهان منتظر واکنش توییتری ترامپ بود. اما، ترامپ تا این لحظه، واکنش خاصی در قبال این فاز حساس و جدید جنگ تجاری از خود نشان نداده است.
ناظران بر این باورند که علت آن شاید درگیری بیش از حد ترامپ با کنارهگیری اسکات پرویت، رئیس سازمان محیط زیست آمریکا بوده است یا توجه ترامپ به انتخابات ماه نوامبر کنگره این کشور و تلاش او برای پیروزی حزب جمهوریخواه در این انتخابات.
ترامپ بر این باور است که هرگاه بر روی واردات کالاهای ساخت اروپا یا چین عوارض گمرکی وضع کند، بهای این محصولات در بازارهای داخلی بیشتر شده و از این طریق میتواند از محصولات ساخت آمریکا حمایت و پشتیبانی کند.
محاسبهای ساده که از نظر کارشناسان با واقعیتهای ناظر بر تجارت جهانی سازگار نیست. این قاعده ساده تنها زمانی عمل میکند که طرف مقابل دست به اقدام مشابهی نزند.
این در حالی است که چین و اتحادیه اروپا و سایر کشورهایی که از سیاستهای گمرکی و بازرگانی آمریکا آسیب میبینند، نیز تهدید کردهاند که در صورت وضع این عوارض گمرکی، آنها هم بر روی محصولات ساخت آمریکا عوارض گمرکی خواهند کشید.
آمریکا تهدید کرده است که هرگاه چین اقدام به وضع تعرفههای گمرکی جدید برای واردات خود از آمریکا بکند، آمریکا بر روی سایر محصولات ساخت چین که روانه بازارهای آمریکا میشوند نیز عوارض گمرکی تعیین خواهد کرد.
ترامپ تهدید کرده است که این عوارض گمرکی میتواند محصولاتی به ارزش تا ۲۰۰ میلیارد دلار را در بر گیرد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
نوسانات بازار سهام
شروع مرحله جدید جنگ تجاری آمریکا و چین، مستقیما بر روی بازارهای سهام در کشورهای آسیایی و بهویژه بر روی بازارهای سهام چین تاثیر گذاشت.
ارزش بهای سهام در بازار شانگهای در اثر نوسانات ناشی از جنگ تجاری آمریکا و چین به نازلترین سطح خود در ظرف دو سال و نیم گذشته رسید. این در حالی است که این جنگ تجاری هنوز به طور مستقیم تاثیری مهم بر بازارهای سهام اروپا نداشته است.
در صورتی که آمریکا تهدید خود در وضع عوارض گمرکی بر روی خودروهای ساخت اروپا را اجرا کند، دامنه این نوسانات میتواند به بازارهای اروپا نیز کشیده شود.
دونالد ترامپ گروهی را مسئول بررسی وضعیت واردات خودروهای ساخت کشورهای دیگر نموده است. احتمال میرود که آمریکا بر روی واردات خودروهای ساخت اروپا عوارضی به میزان ۲۰ درصد وضع کند. آسیب اصلی چنین سیاستی متوجه آلمان و شرکتهای خودروسازی این کشور نظیر دایملر، بامو و فولکسواگن خواهد بود.