ایران وایر - تعداد زیادی از متقاضیان، فشرده و پشت سر هم در صف ایستادهاند. کارتهای ملی توی دستشان است و نگاهشان به در شیشهای مغازه دوخته شده است. اینجا صف خرید نان و گوشت کوپنی و ... نیست، صف خرید آیفون ایکس و آیفون۸ است که قرار است با نرخ ارز دولتی یعنی ارز ۴۲۰۰ تومانی به فروش برسد.
فیلمهای کوتاه از این صف خرید آیفون هم در روزهای اخیر در شبکههای مجازی دست به دست میشود و مایه بحث. خیلی ها با اشاره به وضعیت اقتصادی و نارآرامی های داخلی، درباره ازدحام و شلوغی و آدمهایی که ساعتها توی صف ایستادهاند تا هفت میلیون و صد هزار تومان بپردازند و آیفون ایکس را دست بگیرند، حرف می زنند و معمولا تعجب می کنند.
حسین تعمیرکار موبایل و کامپیوتر است. او در چند روز اخیر بارها به میان جمعیت رفته تا بتواند داخل مغازههایی شود که برایشان کار تعمیرات انجام میدهد: «من برای چند مغازه در پاساژ علاالدین، چهارسو و پایتخت کار میکنم. بعضی از این مغازهها برنامه فروش با ارز دولتی را داشتند و مردم هم حسابی صف کشیده بودند.» او میخندد و میگوید: « مغازهها یک هفته مهلت دارند که به تعزیرات جواب بدهند. خب بالاخره باید بگویند با ارز دولتی چقدر خریدهاند، چند فروختهاند. توی این یک هفته هر کاری از دستشان بربیاید، میکنند.»
مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اشاره حسین به مهلت یک هفتهای سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برای خوداظهاری قیمت کالا از طرف کسانی است که ارز دولتی ۴۲۰۰تومانی برای واردات دریافت کردهاند: «دریافت کنندگان ارز دولتی طبق لیست بانک مرکزی حداکثر تا تاریخ ۹۷.۴.۱۷ مهلت دارند لیست قیمت مورد عمل برای مصرفکننده براساس ضوابط را برای درج در سامانه ۱۲۴ارائه کنند.»
«فروشندگان ترجیح میدهند آیفون ایکس با ارز ۴۲۰۰ تومانی را به نزدیکان شان بفروشند یا اصلا نفروشند و از روی مشخصات نزدیکان شان، سند درست کنند.»
با بالارفتن قیمتهای گوشی موبایل به خاطر افزایش قیمت ارز، وزرات ارتباطات لیست دریافتکنندگان ارز ۴۲۰۰تومانی وارد کنندگان گوشی موبایل در سه ماه اخیر را اعلام کرد. بسیاری از این شرکت ها، با ارز دولتی گوشی وارد کرده بودند اما قیمت گوشی را با ارز آزاد محاسبه میکردند. وزیر ارتباطات اولین برخورد تعزیرات با یک شرکت متخلف را رسانهای کرد. او در توئیترش نوشت: «اولین بازرسی تعزیراتی از یکی از شرکت های وارد کننده تلفن همراه صورت پذیرفت. بنا بر گزارش دریافتی، شرکت مزبور حدود ۲۰۰۰۰ گوشی آیفون وارد کرده که ۱۵۰۰۰ تای آن را یکجا و با دو میلیون تومان گرانتر از معمول به یک شرکت واگذار کرده و ۵۰۰۰ گوشی را در انبار موجود داشته است.»
محمد امامی امین؛ معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران در حاشیه نشست ستاد تنظیم بازار ، نیز برای متخلفان خط و نشان کشید و گفت: «افراد و شرکت هایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته اند اما واردات انجام نداده اند، یا ارز را در بازار آزاد فروخته اند یا کالای وارداتی را احتکار کرده اند و به قیمت ارز آزاد می فروشند، منتظر برخوردهای قاطع باشند و بدانند علاوه بر برگرداندن خسارت به صندوق دولت، چندین برابر ارز دریافتی جریمه خواهند شد.» محمدعلی اسفنانی مدیرکل تعزیرات استان تهران هم در گفت وگو با «ایران آنلاین» جزئیات نحوه برخورد با متخلفان را توضیح داد: « اگر شرکتها یا مغازهها کالایی را گران فروخته باشند، سازمان تعزیرات میتواند آنها را 2 تا 5 برابر قیمت واقعی گوشی جریمه کند و اضافه دریافتی را بسته به رقم تخلف، باید به مشتری استرداد کند.»
حسین میگوید: «توی این چند روز شرکتهایی که ارز دولتی داشتند، از ترس جریمه دو تا پنج برابر، کارهای زیادی کردهاند.» به گفته او برخی از این فروشگاهها اعلام کرده بودند فقط با ارائه کارت ملی و به هر نفر یک گوشی فروخته میشود: « پنج شش موبایل میفروختند و میگفتند بقیه برای فردا. آنها ترجیح میدهند آیفون ایکس با این قیمت را به نزدیکان شان بفروشند یا اصلا نفروشند و از روی مشخصات نزدیکان شان، سند درست کنند.»
برخی مغازهها غیر از کارت ملی، شروط دیگری هم برای فروش آیفون گذاشته بودند: «اول صبح یکی از فروشندهها از مغازه بیرون میرفت و برای مردمی که توی صف بودند، صحبت میکرد. مثلا میگفت فروش به همکار نداریم. کپی کارت ملی خریداران را لازم داریم. به هر نفر، یک عدد بیشتر نمیفروشیم و خریداران باید جعبه را در مغازه باز کنند و موبایلها را برای استفاده راهاندازی کنند. می خواستند کسانی که با این قیمت موبایل میخرند، آن را در بازار آزاد نفروشند.»
«خیلی از مغازهها پول گوشیها را در دو بخش میگیرند. یعنی از خریدار میخواهند دو بار کارت بکشد و دو فاکتور مینویسند، یکی برای تعزیرات و دیگری برای خریدار.»
با این حال او افرادی را دیده بود که خانوادگی در صف ایستاده بودند و میخواستند موبایلها را بفروشند: « یک خانواده آمده بودند. با پنج تا کارت ملی. گفتم: میگویند موبایلها را باید از جعبه درآوریم، اینطوری دیگر نمیتوانیم بفروشیم. پدرشان گفت: چرا نمیتوانیم بفروشیم. پانصد تومان از بازار آزاد پایینتر بگذار توی وب سایت دیوار، به راحتی میفروشی. همیشه که با ارز دولتی نمیفروشند، ما اگر الان با ارز دولتی بخریم و چند روز دیگر کمی کمتر از قیمتش با ارز آزاد بفروشیم، کلی سود میکنیم.» از حسین میپرسم ارز دولتی ۴۲۰۰ تومان است و قیمت آیفون ایکس ۱۰۰۰دلار، پس چرا با ارز دولتی هفت میلیون و صد میفروختند؟ بلافاصله میگوید: «خب میگویند هزینه واردات و حمل و نقل و انبار، ارزش افزوده و سود هم اضافه میشود.» او معتقد است واردکنندگان برای فرار از جریمه تعزیرات هر روز راهکار جدیدی ارائه میدهند: «شنیدهام خیلی از مغازهها پول گوشیها را در دو بخش میگیرند. یعنی از خریدار میخواهند دوبار کارت بکشد و دو فاکتور مینویسند، یکی برای تعزیرات و دیگری برای خریدار.»
خبرگزاری فارس هم در گزارشی به ترفندی که حسین از آن حرف میزند، اشاره کرده: « کسانی که تا دیروز ادعای فروش گوشی با دلار ۴۲۰۰ تومانی را داشتند، امروز دیگر چنین ادعایی ندارند اما همچنان جنس میفروشند؛ فقط به آشنا و با همان دلار ۷ و ۸ هزار تومان میفروشند که در نتیجه قیمت آیفون X همان ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تمام میشود؛ تنها تفاوت این است که آنها فقط وجه گوشی را در ۲ نوبت کارت میکشند؛ یک بار ۵۳۰۰ تومان معادل دلار ۴۲۰۰هزار تومانی و یک بار ۴ میلیون تومان مابهالتفاوت دلار دولتی و آزاد و به خریدار نیز می گویند که مسئولیت خرید به عهده خودش است.»
شرکت سیب طلایی هوشمند در پاساژ چهارسو یکی از جاهایی است که آیفون با ارز دولتی فروخته است. حسین میگوید: «تا جایی که من میدانم فقط آیفون ایکس و آیفون ۸ را با ارز دولتی میفروختند.» با این شرکت تماس میگیرم. فروشندهای که گوشی را برداشته میگوید: «آیفون ایکس و آیفون 8 نداریم اما اگر مدلهای پایینتر بخواهید، در خدمت تان هستیم.»