پرونده تخلفات مالی شهرداری به دست ضابط قضایی نظامی افتاد
زیتون ـ مهسا محمدی
بعد از ماهها کشمکش، بالاخره پرونده فساد شهرداری تهران در دوره ریاست طولانی محمدباقر قالیباف بدست مقامات بالا افتاد. دو روز پیش رهبر جمهوری اسلامی پرونده را از قوه قضاییه گرفت و به نظامیان سپرد.
روز جمعه، ۱۵ تیرماه، رئیس شورای شهر تهران خبر داد که با دستور آیتالله خامنهای، حسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران مسئول رسیدگی به پرونده اتهام «فساد مالی ۱۰ هزار میلیارد تومانی» قائممقام شهردار سابق تهران شده است.
این پرونده به بازداشت تعدادی از نزدیکترین افراد به قالیباف، شهردار اسبق تهران منجر شده است. عیسی شریفی، قائم مقام محمد باقر قالیباف یکی از ۵ بازداشت شده اصلی است.
از سوی دیگر به گفته محسن هاشمی «هلدینگ یاس»، یک شرکت طرف قرارداد با شهرداری تهران، نیز از نامهای پرتکراری است که در رابطه با این پرونده فساد شنیده میشود.
پیش از واگذاری پرونده به ستاد کل نیروهای مسلح، که البته ضابط قضایی به شمار نمیآید، محمدعلی نجفی شهردار سابق تهران و عضو شورای شهر ششم، تلاشهای زیای برای به محکمه کشاندن قالیباف و اطرافیانش کرده بود.
اوایل اردیبهشت ماه امسال یک عضو شورای شهر تهران از ارسال ۱۲ پرونده تخلف دوره مدیریت محمدباقر قالیباف به قوه قضائیه خبر داد و محمدعلی نجفی شهردار وقت هم شهرداری سابق را به «هزینه کردن بودجه شهرداری در انتخابات ریاستجمهوری»، «استخدام ناگهانی ۱۳ هزار نفر در آستانه انتخابات»، «خیانت در صندوق ذخیره کارکنان شهرداری» و «واگذاری سلیقهای ۶۷۴ ملک» متهم کرد.
با این وجود همیشه در بدنه قوه قضاییه یک نوع کندی و اغماض در رسیدگی به پروندههای مرتبط با شهرداری وجود داشت. زمانی که در شهریور ماه سال گذشته عیسی شریفی قائم مقام قالیباف بازداشت شد، بعد از دو هفته تکذیب خبر این بازداشت، در نهایت محسنیاژهای، سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد: «اصل دستگیری عیسی شریفی درست است و اتهام ایشان مالی است، از جزئیات خبر ندارم، اگر داشتم هم از بیان آن معذور بودم».
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
در آخرین مورد از این جانبداریها نیز در حالی که چند روز پیش شورای شهر از کشف ابعاد جدید پرونده موسوم به «املاک نجومی» خبر داد، بلافاصله قوه قضائیه اعلام کرده که به همه ابعاد این پرونده رسیدگی کرده، با مسببان آن برخورد شده و این پرونده مختومه است.
شهردار در سایه تهران که بود؟
عیسی شریفی قائم مقام شهردار اسبق به همراه قالیباف از نیروی انتظامی به شهرداری تهران آمده بود. او پیش از این معاونت لشکر ۱۴ امام حسین، معاونت پشتیبانی و لجیستیک کل سپاه، معاونت لجیستیک نیروی انتظامی و معاونت امور مناطق شهرداری تهران را بر عهده داشت. شریفی را در مطبوعات ایران با عنوان «شهردار در سایه» میشناختند و در سه دورهای که محمدباقر قالیباف خود را برای ریاستجمهوری آماده میکرد، هربار حدود یک ماه قائممقام سرپرست شهرداری تهران بود.
شریفی عضو ثابت تیم قالیباف در مدیریت شهری بود وعمر مدیریت او در شهرداری تهران مانند قالیباف به ۱۲ سال میرسد.
شریفی در طی این ١٢سال با هیچ رسانهای گفتوگو نکرد و تقریبا از سال ٩١ بهبعد هم دیگر در برنامههای خبری که در سایتهای رسمی شهرداری تهران هم منتشر میشد حضور نداشت.
جدایی این مدیر مورد علاقه قالیباف از مجموعه شهرداری اما چندان افتخارآمیز نبود. اوایل خرداد سال ۹۶ و در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری، شریفی، درخواست استعفا از سمت خود در شهرداری تهران را داد. گفته شد که این استعفا به دلیل بیماری فرزندش بود که با درخواست قالیباف این موضوع به بعد از انتخابات موکول شد.
با این وجود بلافاصله پس از اعلام پیروزی حسن روحانی در انتخابات، خبرهایی مبنی بر خروج معاون قالیباف از کشور مطرح شد و به سرعت مرکز توجه قرار گرفت. قدرت گودرزی معاون مالی شهرداری تهران در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت که «دختر آقای شریفی بیمار بود و او مجبور شد فرزندش را برای درمان به خارج از کشور ببرد.»
موج بعدی خبر درباره این مدیر مطبوعات گریز شهرداری، در شهریور ماه سال ۹۶ و با بازداشت او بالا گرفت. قالیباف به سفر حج رفته بود و در غیاب وی مدیر مورد علاقه اش بازداشت شد.
در حالی که خبر بازداشت شریفی با «اتهامات مالی» دست به دست میشد مدیرکل حراست شهرداری تهران اعلام کرد که بازداشت معاون مناطق شهرداری تهران در ارتباط با مسئولیتهایش در شهرداری نیست و به این ترتیب این پرونده پرابهام که فقط از آن چند اسم به مطبوعات درز کرده حالا به دست رئیس ستاد کل نیروهای مسلح افتاد.
هلدینگ بچه حزباللهیها
از آنجایی که طی سالهای اخیر همواره نام نظامیان ایران با اقتصاد پیوند خورده است، در پروندههای قضایی آنان نیز وجود اسامی هلدینگهای بزرگ و معتبر دور از ذهن نیست.
در حال حاضر بخش مهمی از فعالیتهای اقتصادی در ایران توسط سه هلدینگ بزرگ، بنیاد تعاون سپاه، قرارگاه سازندگی خاتم و همچنین بنیاد تعاون ناجا صورت میگیرد. مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه اعتقاد دارد که اجرای پروژههای بزرگ توسط «بچه های حزب الهی» برای اقتصاد ایران فرصتی کم نظیر است. «هلدینگ یاس» مطرح شده در پرونده فساد شهرداری هم مجموعه هایپرمارکتهای زیر نظر بنیاد تعاون ناجا را اداره می کند.
محسن هاشمی در مورد رقم بدهی هلدینگ یاس به شهرداری گفت: «بحثهایی با مسئولان مربوطه در مورد رقم بدهی مطرح است. در شهرداری صحبت ۴ هزار تا ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان هولوگرام است اما آنها این رقم را قبول ندارند. چرا که میگویند این عدد درست نیست و البته ارتباطات ملکی نیز برای فعالیتهای عمرانی وجود داشته اما ملکها هنوز به نام نشده که در واقع باید این مسائل رسیدگی شود تا طلب شهرداری نیز مشخص شود». گفتنی است که هلدینگ یاس املاک گرانقیمتی از جمله ساختمانی بزرگ در میدان هفتم تیر تهران در اختیار دارد.
به گفته رئیس شورای شهر تهران میزان طلب شهرداری از هلدینگ یاس و چگونگی بازپس گیری آن یکشنبه آینده و با حضور شهردار فعلی تهران بررسی میشود.
این روزها با بالا گرفتن بحران آب در خرمشهر و آبادان، عکس قالیباف، به عنوان الگوی مدیریت جهادی، در حالی که مشغول صحبت با مردم خرمشهر است در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. همزمان همرزم قدیمی او به اتهام فساد مالی تحت تعقیب بخش دیگری از این همقطاران قرار گرفته است. به این ترتیب، پرونده عریض و طویل فساد مدیریت شهری پایتخت ایران تبدیل به پروندهای سراسر نظامی شد، که در آن تمامی دست اندکاران، از کارفرما و پیمانکار پروژهها تا ناظر و ضابط قضایی نظامی هستند.