بی بی سی - رسانه های آمریکایی روز یکشنبه جزییات تازه ای از عملیات موساد برای سرقت "اسناد برنامه هسته ای ایران" از مرکزی در تهران ارائه کرده اند.
نیویورک تایمز گزارش می دهد که هفته پیش سه روزنامه نگار از سه رسانه به دعوت دولت اسرائیل در جلسه ای برای مرور بعضی از بخش های مهم این اسناد شرکت کردند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز ۳۰ آوریل امسال در یک سخنرانی تلویزیونی ادعا کرده بود اسراییل به اطلاعاتی دست پیدا کرده که نشان می دهد ایران پس از امضای توافقنامه هسته ای در سال ۲۰۱۵ همه اسناد مربوط را در یک مرکز محرمانه در حومه تهران (شورآباد) مخفی کرده است.
آقای نتانیاهو، با به نمایش گذاشتن تعداد زیادی پوشه و سی دی گفت اسرائیل در یک عملیات اطلاعاتی توانسته به ۵۵ هزار صفحه و ۵۵ هزار فایل دیجیتال از اطلاعات مربوط به برنامه هسته ای نظامی ایران در قالب ۱۸۳ سی دی دست پیدا کند.
او با نشان دادن تصاویری از آن چه به گفته او از اسناد هسته ای ایران به دست آمده، ایران را متهم کرد که برای سال ها به مجامع بین المللی درباره برنامه هسته ای خود دروغ گفته است.
نیویورک تایمز یکشنبه نوشت که ماموران اسرائیلی برای ورود به مرکز نگهداری اسناد تا پیش از رسیدن ماموران در صبح روز بعد ۶ ساعت و ۲۹ دقیقه وقت داشتند: "آنها در این فاصله به مرکز نفوذ کردند، زنگ خطر را از کار انداختند و گاوصندوق ها را برای خارج کردن اسناد محرمانه پیش از ترک موفق محل شکافتند."
The Mossad agents moving in on a warehouse in Tehran knew exactly how much time they had to disable the alarms, break through two doors, cut through dozens of giant safes and get out with a half-ton of secret materials: six hours and 29 minutes. https://t.co/PaqnyjaNCh
-- Ronen Bergman (@ronenbergman) July 15, 2018
واشنگتن پست هم که برای دیدن این اسناد دعوت شده بود در گزارشی نوشت ایران دهه قبل آن برنامه را درحالی رها کرد که "در آستانه مهارت یافتن در فناوری های کلیدی ساخت بمب" هسته ای بود.
نیویورک تایمز تاکید کرد که راهی برای تایید مستقل اصالت این اسناد که قدمت بیشترشان حداقل ۱۵ سال است وجود ندارد اما مقام های اطلاعاتی بریتانیا و آمریکا که آنها را مرور کرده اند می گویند به اصالت آنها باور دارند.
ایران می گوید اسنادی که اسرائیل علنی کرده جعلی است.
نیویورک تایمز نوشت: "بسیاری از این اسناد موید چیزی است که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش های متعدد به آن مظنون بودند: علیرغم پافشاری ایران دایر بر صلح آمیز بودن برنامه اش، این کشور در گذشته به طور سیستماتیک برای فراهم کردن همه نیازمندی های تولید سلاح های اتمی تلاش کرده بود."
براساس این گزارش "این اسناد چالش های تعبیه بمبی اتمی در کلاهکی برای موشک شهاب ۳ را آشکار می کند. یک سند هم نقاطی را برای انجام آزمایش های زیرزمینی پیشنهاد می کند و طرح هایی را برای ساخت پنج سلاح اولیه شرح می دهد."
این روزنامه می افزاید این اسناد نشان می دهد که در نهایت در سال ۲۰۰۳ براساس تصمیمی سیاسی ابعاد آن برنامه موسوم به "آماد" به طور چشمگیری کاهش یافت، همانطور که مقام های آمریکایی بعدا در سال ۲۰۰۷ نتیجه گیری کردند.
نیویورک تایمز نوشت که انباری که اسرائیل در تهران به آن نفوذ کرد در سال ۲۰۱۵ راه افتاد یعنی پس از توافق ایران با قدرت ها. بر این اساس مرکز ذخیره اسناد در محله ای تجاری بدون سابقه ارتباط با برنامه اتمی قرار داشت و حتی نگهبان ۲۴ ساعته نداشت به طوری که همسایگان را گوش به زنگ کند.
اما براساس این گزارش سازمان اطلاعات اسرائیل، موساد، برای دو سال یعنی از فوریه ۲۰۱۶ مشغول نظارت بر این عملیات بود و سال گذشته تصمیم به سرقت اسناد آن گرفت.
این روزنامه می نویسد: "در این مورد یوسی کوهن رئیس موساد دستور داد اسناد مستقیما به سرقت رود (در مقایسه با کپی برداری) تا مامورانی که بسیاری از آنها ، اگر نه همه، ایرانی بودند مجبور نباشند بیش از حد در ساختمان بمانند."
دفتر نخست وزیر اسرائیل به این گزارش ها که همچنین توسط وال استریت ژورنال تهیه شده واکنش نشان نداده است.