ایران اینترنشنال - هیاتهای اجرایی چهار گروه سیاسی که عمدتا فعالیتهایشان در خارج از ایران متمرکز است، در بیانیهای ضمن انتقاد از خروج آمریکا از برجام، از دولت ایران خواستند به مذاکره با اتحادیه اروپا ادامه دهد و در «سیاستهای مخرب» خود در منطقه و جهان تجدیدنظر کند.
چهار گروه اتحاد جمهوری خواهان ایران، حزب چپ ایران (فداییان خلق)، سازمان های جبهه ملی ایران در خارج از کشور و
همبستگی جمهوری خواهان ایران در این بیانیه نوشتند که «سياست های توسعه طلبانه جمهوری اسلامی در منطقه» باعث شده ایران «در این وضعیت دشوار» قرار بگیرد.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
این چهار گروه رسیدن به توافقی برای صلح و امنیت در جهان را منوط به «تغییر سیاست های مخرب جمهوری اسلامی در منطقه، حسن همجواری با همسایگان، عادی سازی رابطه با آمریکا و دست کشيدن از شعار نابودی اسرائیل» و همچنین دست برداشتن دولت آمریکا «از زیاده خواهی و پيش شرط گذاشتن برای مذاکره، از اقدامات مداخلهجویانه در روند دموکراسیخواهی مردم ایران و آلترناتیو سازی سیاسی برای آنان» دانستهاند.
متن کامل بیانیه:
نه به تهدید و رجزخوانیهای جنگ طلبانه، آری به مذاکره و اقدامات صلح جویانه، اطلاعیه چهار حزب و سازمان سیاسی
بالا گرفتن جنگ کلامی و تشدید رویارویی بین جمهوری اسلامی و دولت آمریکا نگرانیهای جدی در افکار عمومی جهان و ایران ایجاد کرده است. رصد کردن تحولات نشان میدهد هر دو طرف حداقل تا چشم انداز نزدیک برنامه و تصمیمی برای آغازجنگ ندارند. طرح دولت ترامپ اعمال تحریم بی سابقه اقتصادی و انزوای جمهوری اسلامی برای نشستن پای میز مذاکره و موافقت با خواستههای آمریکا است که در راس آنها بازگشت حکومت به داخل مرزهای ایران و عدم مداخله در منطقه و کشورهای دیگر قرار دارد. جمهوری اسلامی نیز میخواهد قدرت نمائی کند و نشان دهد که قادر است در صورت قطع صادرات نفت ایران، جلو صدور نفت کشورهای دیگر منطقه را بگیرد.
اما در شرایطی که پتاسیل برخورد بین دو طرف افزایش یافته است، خطای محاسبه ولو کوچک، اقدامات تحریک آمیز و برخوردهای نسنجیده میتواند جرقه درگیری نظامی را زده و به مجموعهای از واکنشهای غیرقابل پیش بینی پی در پی ختم شود. از این رو خویشتن داری و اجتناب از هر گونه تحریک و تنش آفرینی ضرورت دارد.
ادبیات و لحن تهدیدآمیز مقامات جمهوری اسلامی اعم از خامنهای، روحانی و فرماندهان سپاه بگونهای است که شرایط جنگی را تداعی کرده، تناسبی با گفتمان صلح آمیز و تنش زدایی نداشته و در خدمت ماجراجویی دولت ترامپ و متحدان منطقهای آن است. حسن روحانی که در سالیان ۹۲ و ۹۶ از مردم با دعوت به صلح و آشتی با دنیا و پرهیز از رویکردهای تقابلی رای گرفت و از اینکه "شیخ دیپلمات" نامیده شود، استقبال میکرد، اینک لباس سرهنگی به تن کرده و با چرخش گفتمانی به مواضع اصول گرایان افراطی و فرماندهان سپاه در سیاست خارجی نزدیک شده است. وضعیت فلاکت بار اقتصادی و ابرچالشهای فزاینده متعدد اجتماعی، امنیتی، و زیست محیطی اجازه نمیدهد کشور درگیر تبعات سنگین برخوردهای نظامی و یا تشدید جنگهای نیابتی شود. مردم شریف ایران و بخصوص گروههای آسیب پذیر نباید تاوان ماجراجویی و رجزخوانی مقامات حکومتی را در تشدید تقابل خارجی بخصوص در مواجه با جریان تندرو که کنترل هیات حاکمه آمریکا را در دست گرفته است، بپردازند.
به باور ما سازمانهای معتقد به گذار مسالمت آمیز از جمهوری اسلامی به جمهوری عرفی (سکولار) مقید به دمکراسی و حقوق بشر، کماکان دیپلماسی و مذاکره و خوددداری از افزایش سطح درگیری مناسب ترین راه برای عبور از گذرگاه پر خطر کنونی است. دامن زدن به تشنج و تهدید به اخلال در مسیر انتقال انرژیهای فسیلی در منطقه میتواند خطر درگیری را افزایش دهد. استقبال از حمله موشکی به نفتکشهای عربستان سعودی در باب المندب جمهوری اسلامی را در مظان نقض امنیت بین المللی قرار داده و تاوان آن را تاسیسات و زیرساختهای دفاعی و اقتصادی کشور پس خواهند داد.
از اینرو به مقامات جمهوری اسلامی هشدار میدهیم که دست از تهدید و رجزخوانیهای جنگ طلبانه دست برداشته و بیش از این منافع ایران و زندگی مردم را با اقدامات غیرعقلانی و تحریک فرد ماجراجویی مانند ترامپ به خطر نیاندازند. فرصت گفتگو و مذاکره نباید با لجاجت و ارزیابیهای اشتباه حاکمان از دست رفته و به مانند گذشته در بدترین شرایط تصمیم به مصالحه گرفته شود.
ما بر ماندن در برجام و ادامه مذاکره با اتحادیه اروپا پافشاری میکنیم؛ خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای قبل از برجام از سوی دولت آمریکا را عملی ناموجه و خارج از موازین حقوقی بین المللی میدانیم که تاثیرات منفی آن فراتر از حکومت دامن مردم و کشور ایران را در بر میگیرد. اما در عین حال سیاستهای توسعه طلبانه جمهوری اسلامی در منطقه و اعمال سیاست خارجی ضدآمریکایی و ضداسرائیلی باعث شده که کشور در این وضعیت دشوار قرار بگیرد. رسیدن به توافقی که به نفع صلح و امنیت در جهان باشد از یک سو نیازمند تغییر سیاستهای مخرب جمهوری اسلامی در منطقه، حسن همجواری با همسایگان، عادی سازی رابطه با آمریکا و دست کشیدن از شعار نابودی اسرائیل است و از سوی دیگر دولت آمریکا نیز باید از زیاده خواهی و پیش شرط گذاشتن برای مذاکره، از اقدامات مداخله جویانه در روند دمکراسی خواهی مردم ایران و آلترناتیو سازی سیاسی برای آنان دست بردارد.
ما از نیروهای سیاسی و مدنی ایران دعوت میکنیم تا با راه اندازی کمپینها و پویشها مخالفت فعال خود با جنگ و تشدید فضای تخاصم، نشان دهند که ملت ایران خواهان حل و فصل مشکلات از طریق گقتگو است.
هیئت سیاسی ـ اجرائی:
اتحاد جمهوری خواهان ایران
حزب چپ ایران (فدائیان خلق)
سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور
همبستگی جمهوری خواهان ایران
۷مرداد ۱۳۹۷ (۲۹ ژوئیه ۲۰۱۸)