مقاله ای از رابرت بِکهاسن در نشنال اینترست
صدای آمریکا - نیروی هوایی آمریکا سال ها در پی توقف خط تولید هواپیماهای تهاجمی «اِی-۱۰» بوده است. این نیرو هواپیماهای جنگی رادارگریز و بمب افکن ها را ترجیح می دهد، اما فشار کنگره و ادامه نیاز به این هواپیماها در جنگ های عراق و افغانستان امکان ادامه پرواز «وارتاگز» را فراهم کرده است. احتمالا توقف حملات انبوه قایق های توپدار به یک ناو یا ناوشکن آمریکایی عمر این هواپیماهای تهاجمی را طولانی تر خواهد کرد.
به چالش کشیدن ناوهای جنگی نیروی دریایی آمریکا لزوما نیازی به منابع یک کشور بزرگ ندارد. چین برای نمونه در حال ساخت یک نیروی دریایی عظیم است و در موشک های دوربرد ضد کشتی سرمایه گذاری می کند. ایران توان ساخت یک نیروی دریایی بزرگ را ندارد، اما در انبوهی از قایق های توپدار کوچک سرمایه گذاری کرده است.
مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
حمله انبوه قایق ها، مانند انبوه حشرات، می تواند تهدیدی باشد که ناوهای جنگی بزرگتر و به مراتب گران قیمت تر قادر به آن نیستند. یک تک موشک می تواند ضربه ای به اندازه کافی ویرانگر وارد کند.
از این رو نیروی دریایی آمریکا راه هایی را برای شکست چنین تهدید بالقوه ای با وارتاگزهای «اِی-۱۰» تمرین می کند.
در ششم فوریه، وارتاگزها که با سرعتی کم در ارتفاع پایین پرواز می کنند به همراه هورنت های «سی اف ۱۸» کانادا در خلیج چاکتاواچی در فلوریدا در یک شبیه سازی حملاتی به قایق های تندرو کردند. هواپیماها شلیکی انجام ندادند زیرا قایق ها توسط ناخداهای محلی هدایت می شدند.
این هواپیمای نسل دهه هشتاد قادر است انواع بمب و موشک را حمل کرده و قایق های هدایت از راه دور را هدف بگیرد.
از هواپیماها «اِی-۱۰» در حمله به قایق ها در جنگ لیبی در سال ۲۰۱۱ استفاده شد.
نیروی هوایی چهار مدل از این هواپیماها را در آوریل ۲۰۱۶ برای گشت زنی بر فراز دریای جنوب چین به آن منطقه فرستاد.
همزمان نیروی دریایی آمریکا در حال آزمودن سلاح لیزری ۳۰ کیلوواتی اش است که بر روی کشتی «یو اس اس پانس» مستقر در خاورمیانه سوار کرده است.
نیروی دریایی سپاه پاسداران بارها با انبوهی از قایق های تندرو برای ناوگان دریایی آمریکا مزاحمت ایجاد کرده است. در اوت ۲۰۱۶، ایران در یک هفته چهار بار مزاحم ناوهای جنگی آمریکا شد. در یک جنگ احتمالی، این قایق ها می توانند تهدیدی برای تنگه استراتژیک هرمز باشند.
شکست دادن انبوه قایق های توپدار با هواپیماهای وارتاگز «اِی-۱۰» کاری انقلابی نیست. این هواپیما لیزرهای پیشرفته ندارد ولی نیازی هم به آن نیست.