ایران اینترنشنال - ولی نصر، رییس مدرسه مطالعات بینالمللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز، معتقد است ایران بین دو انتخاب سخت گرفتار است که یکی پایبندی به قراردادی از کار افتاده است و دیگری دعوتی نامطمئن به مذاکرهای جدید؛ اگر ترامپ مراقب صحبتهایش نباشد، ممکن است پذیرش مذاکره از طرف ایران را تقریبا غیرممکن کند.
نصر در مجله آتلانتیک نوشت، سیاست ترامپ در قبال ایران شبیه سیاستی است که او در قبال کره شمالی اعمال کرد: «قدارهکشی تند و سپس اجلاس سازی؛ که البته شبیه همان سیاستیست که باراک اوباما، رییس جمهور سابق امریکا، در قبال ایران به کار گرفت.»
وی در ادامه نوشت: «اعتماد به امریکا برای داشتن یک قرارداد جدید موضوعی جدا از این است که آیا اساسا ایران باید حتی در مورد امکان مذاکره با امریکا صحبت کند یا نه. اگر ایران با ترامپ مذاکره کند، عملا نشان داده است که توافق هستهای مرده است. در شرایطی که منافع اقتصادی ایران انقدر کوچک است که بتواند چیزی غیر از مرگ توافق بگوید، باید مراقب باشد که اروپا، روسیه و چین از او دور نشوند. ایران در حال حاضر برتری اخلاقی و دیپلماتیک را دارد: در مورد توافق هسته ای، این امریکاست که منزوی است، نه ایران. اگر روحانی با ترامپ مذاکره کند، این برتری از دست میرود.»
نصر در ادامه به وضعیت حال حاضر ایران اشاره کرد و نوشت که ایران اهرمی که در زمان توافق هستهای داشت را ندارد و در عین حال نمیتواند برای زمان مذاکرات وقتی تعیین کند. وی افزود: مشکل ایران این نیست که مذاکره با ترامپ بینتیجه است، بلکه پذیرش این ایده در داخل کشور است که مشکل است. «توافق هستهای یک پیروزی برای میانهروها بود و از دست رفتن آن به نفع تندروها تمام شده است. رهبران ایران نمیتوانند وارد مذاکرات جدید شوند در حالی که به نظر برسد در توافق هستهای اول از امریکا گول خوردهاند و به زور وارد دومی شدهاند.»
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
نصر که مشاور ریچارد هولبروک، از دیپلماتهای ارشد کابینه اوباما بود، ادامه داد که ایران هنوز پاسخ رسمی به پیشنهاد ترامپ نداده است و احتمالا این پاسخ به شورای عالی امنیت ملی واگذار خواهد شد. وی افزود اعضای شورای عالی امنیت ملی تنها زمانی که مطمئن باشند ایران حضور محترمی در مذاکرات خواهد داشت، ممکن است برای ورود به مذاکرات با امریکا به توافق برسند.