ایران اینترنشنال - بیش از یک میلیون نفر در کنکور سراسری سال ۹۷شرکت کردند اما نسبت شرکتکنندگان در رشتههای انسانی، تجربی، ریاضی و هنر بسیار نامتوازن بود.
گسترش دانشگاههای غیرانتفاعی و پولی و البته بیکیفیت باعث شده است که متقاضیان تنها به دانشگاههای روزانه و معتبر چشم داشته باشند و عده زیادی از فارغالتحصیلان دبیرستانی هم با عبرت گرفتن لیسانسهها و دکتران بیکار عطای دانشگاه را به لقایش بخشیدهاند.
بنابر آمار در کنکور سال ۹۷، ظرفیت پذیرش در رشتههای انسانی بیش از ۴۰هزار و در رشته ریاضی بیش از ۹۰ هزار نفر بیشتر از متقاضیان است. با این شرایط باز هم بازار کنکور داغ است.
بنابر مصوبه مجلس در سال ۹۲قرار بر این بود که کنکور حذف شده و ملاک تعیین دانشجو، کارنامه تحصیلی در دوران دبیرستان باشد اما گویا سازمان سنجش چندان رضایتی از حذف کنکور نداشت و از طرفی مدارس به دلیل ناهمسانی کیفیت، آمادگی لازم برای تعیین سطح دانشآموزان را نداشتند.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
منتقدان کنکور معتقدند که تعیین سرنوشت دانشآموزان در یک امتحان چهار ساعته با گزینههای تستی، عملا منجر به برگزیدن بهترینها نخواهد شد چه اینکه پس از سالها فعالیت موسسات تخصصی آموزشی کنکور، روشهای تست زنی و تکنیکهای کنکور جایگزین فهم مطالب درسی و خلاقیت شده است و بعضا ممکن است کسی با اشراف به فن تست زنی و با معدل ۱۲در بهترین دانشگاه قبول شود و از سویی دانشآموزی با معدل ۱۹در تستزنی موفق نشود.
کنکور سراسری به نوعی آموزش رایگان تحصیلات عالی را هم مخدوش کرده است، موفقیت در آزمون بستگی مستقیم به نوع آموزش و شرکت در کلاسهای گرانقیمت موسسات خصوصی دارد و این هزینه سنگینی را بر والدین تحمیل میکند و با وضعیت وخیم اقتصادی ایران ، بیشتر مرفهین هستند که توان پرداخت شهریه این کلاسها را دارند.
صندلی خالی دانشگاهها و ظرفیت گشوده رشتهها هم برای بسیاری از متقاضیان جذاب نیست. دانشگاههای پولی و هزینه زندگی دانشجویان در شهری غیربومی، آنچنان سرسامآور است که دیگر شوقی در خانوادهها برنمیانگیزد.
از سویی دیگر کیفیت بد دانشگاهها و استاد و بیارتباطی محتوای درسها به جامعه و صنعت باعث شده که جوانان ایرانی ، به جای وقتی که به نظرشان در دانشگاه هدر میرود به دنبال و کار و کاسبی بروند و یا فن و حرفهای بیاموزند.
از آمار و ارقام کنکور سال۹۷ پیداست که ارج و قرب دانشگاه دیگر مانند گذشته نیست، روزگاری که دانشگاه و دانشجو یادآور دانش و تلاش بودند.