اخبار تکمیلی: از دستبند به دست مشایی تا نشاندادن انگشت تهدیدآمیز!
در تصاویر معدودی که خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه از دادگاه اسفندیار رحیم مشایی منتشر کرده، نکات جالبی درباره حقوق متهم وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، قطعا رعایت قانون درباره رفتار با متهمی که در اختیار قوه قضاییه است، باعث افزایش عدالت در قوه قضاییه خواهد شد. در تصاویر معدودی که امروز از دادگاه اسفندیار رحیم مشایی به عنوان یک متهم جنجالی در سایت خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه منتشر شده، نکاتی وجود دارد که بازگویی آنها شنیدنی است.
در یکی از تصاویر منتشر شده، متهم با بی اعتنایی نسبت به رئیس دادگاه، روی خود را از قاضی برگردانده و به صورت یک بر، نشسته است و از گوشه چشم قاضی را تماشا می کند. این رفتار متهم در جای خود جالب توجه است.
از سوی دیگر در این تصویر، دستبند به دست متهم مشخص است. در حالی که طبق ماده 170 آيين نامه اجرايي سازان زندانها و اقدامات تاميني و تربيتي كشور مصوب ٢٠/٩/١٣٨٤ ، "مقيد نمودن محكوم و متهم به دستبند به منظور كنترل و جلوگيري از خودزني، ايذاء و آزار ديگران، خسارت به اموال و ممانعت از فرار وي به هنگام اعزام و بدرقه برابر نظريه رييس موسسه يا زندان و در غياب وي بالترين مقام مسئول در موسسه ي زندان مجاز ميباشد."
عصبانيت شديد رحيم مشايي در اولين دادگاه و در آوردن و پرت کردن لباس زندانش:
سئوال اینجاست که بعید به نظر می رسد از فردی مانند مشایی بیم رفتارهای پرخاشگرانه، خودزنی، ایذا و آزار دیگری و فرار در جلسه دادگاه برود.
دستبند به دست متهم در حالی در حضور قاضی قرار دارد که مطابق تبصره یک ماده ٢٣٥ آیین نامه بالا، "استفاده از دستبند در موارد يادشده براي محكومان و متهمان، مجاز نيست مگر درموارد ضروري حسب تشخيص رييس زندان و جرايمي كه به موجب دستورالعمل صادر شده از سوي سازمان تعيين ميشود."
همچنین تبصره۲ این ماده می گوید: "در مواقعي كه زنداني به دادگاه و يا دفاتر كار ساير مراجع وارد ميشود، مأموران بدرقه و مراقبان او نيز وارد آنجا خواهند شد و به دستور مقامات قضايي، دستبند زنداني باز ميشود..."
اینطور به نظر می رسد که رئیس دادگاه تا دقایقی دستور باز کردن دستبند را به ماموران بدرقه نداده بود که چرایی این نکته هم جای سئوال دارد.
همچنین در تصویر دیگری، متهم با دستان باز در مقابل قاضی نشسته و حالت دست او به وضوح، "تهدید" و "خط و نشان کشیدن" را نشان می دهد.
نکته دیگری هم در تصاویر پیداست، فردی که مشخص نیست چه سمتی در پرونده دارد، در بخشی از دادگاه (جایگاه نماینده دادستان در سمت راست تصویر) حضور یافته و با دست، جلوی چهره خود را گرفته گویا بیم شناخته شدن دارد.
***
کیهان لندن - احمدی نژاد اعلام کرده بود در اعتراض به این شکل غیرقانونی دادگاه، او و مشایی و وکلایش در دادگاه شرکت نخواهند کرد.
- خبرگزاریهای ایران اخبار ضد و نقیضی درباره لغو و برگزاری دادگاه مشایی منتشر کردهاند.
- کانال خبری دولت بهار وابسته به تیم احمدینژاد اعلام کرده در نهایت اسفندیار رحیم مشایی از زندان به دادگاه منتقل و بدون حضور وکلایش محاکمه شده است.
- مشایی پیشتر مدعی شده بود که قاضی به او گفته فضای جامعه ملتهب است و چون او این فضا را ملتهبتر میکرده بازداشت شده و قرار است در نهایت محکوم به زندان شود.
جلسه رسیدگی به اتهامات اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر رئیس دولتهای نهم و دهم قرار بود صبح امروز شنبه سوم شهریورماه در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شود اما از ساعت تشکیل جلسه دادگاه تا کنون خبرهای ضد و نقیض درباره تشکیل جلسه و حضور متهم در دادگاه منتشر شده است.
پیشتر اعلام شده بود اسفندیار رحیم مشایی رئیس دفتر محمود احمدینژاد در دولتهای نهم و دهم صبح روز شنبه سوم شهریورماه از حضور در دادگاه خودداری میکند. همچنین عادل حیدری و علیاصغر حسینی وکلای رحیم مشایی نیز در دادگاه حضور پیدا نکردند.
بسیاری از رسانههای داخلی ایران از جمله خبرگزاری مهر و وبسایتهای فرارو، دنیای اقتصاد، مشرق در خبری اعلام کردند جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده اسفندیار رحیم مشایی به دلیل عدم حضور متهم و وکلایش لغو شده است. ساعتی بعد اما خبرگزای فارس و میزان (وابسته به قوه قضاییه) اعلام کردند جلسه دادگاه رحیم مشایی آغاز شده است!
در نهایت اما کانال تلگرامی دولت بهار وابسته به تیم احمدینژاد خبر داد اسفندیار رحیم مشایی از زندان اوین به دادگاه منتقل شده و بدون حضور وکلا محاکمه شده و جلسه پایان یافته است!
تصمیم اسفندیار رحیم مشایی و وکلایش برای عدم حضور در دادگاه در اعتراض به قرار نگرفتن کیفرخواست در اختیار متهم و وکلایش و عدم اطلاعرسانی به آنها درباره نحوه برگزاری دادگاه بوده است.
کانال تلگرامی دولت بهار روز پنجشنبه اول شهریورماه یک فایل صوتی از گفتگوی اسفندیار رحیم مشایی در زندان با محموداحمدی نژاد منتشر کرد که مشایی نسبت به اینکه کیفرخواست در اختیارش قرار نگرفته معترض است و میگوید در دادگاه شرکت نمیکند.
همانطور که پیشتر نیز خبرهایی مبنی بر اصرار مشایی برای برگزاری دادگاه علنی منتشر شده بود، او در این فایل صوتی نیز میگوید پیشتر به قاضی اصرار کرده دادگاه علنی برگزار شود اما قاضی مخالفت کرده و تنها سه روز پیش از برگزاری دادگاه آن هم در شرایطی که چهارشنبه ۳۱ امرداد در ایران تعطیل رسمی بوده به او گفته شده است دادگاه علنی است اما کیفرخواست را در اختیار او قرار ندادهاند. او همچنین گفته قاضی به او گفته است «پرونده امنیتی است و نمیشود علنی برگزار کرد بعد هم شما میخواهید بیایید در دادگاه کار تبلیغاتی بکنید و ما اجازه نمیدهیم!»
مشایی خطاب به احمدینژاد گفته است: «آنها چهارشنبه هفته قبل که من بیانیه دادم چیزی اعلام نکردند، یک روز مانده به تعطیلات گفتند که علنی است که ما هم دسترسی نداشته باشیم، کسی هم که نمیتوانست رسیدگی کند که علنی یعنی چه؟ چگونه است؟ بعد هم کیفرخواست نخوانده میخواهند ما را در یک معذوریت قرار بدهند! نخیر! برای چه باید زیر بار برویم!؟ از نظر من آقا (قاضی) حکمش را صادر کرده است، حالا من در جلسه دادگاه خواهم گفت. یک موردش آن است که من آن روز که ایشان را دیدم، گفتم من چرا الان بازداشتم؟ گفت الان بیرون التهاب وجود دارد و شما هم به التهاب اضافه میکنید! گفتم معنای این حرف این است که چند روز دیگر مرا محکوم میکنید دیگر؟ مگر چند روز دیگر التهاب جامعه از بین میرود!؟ یعنی میخواهم بگویم ایشان در ذهنش حکم را صادر کرده است!»
در این مکالمه تلفنی مشایی با اعلام اینکه حاضر است در تلویزیون مناظره کند گفت: «هر حکمی که از سوی قوه قضاییه صادر شود هیچ ارزشی نخواهد داشت.» وی گفت: «بدون اینکه کیفرخواست را به من ابلاغ کنند میخواهند علنی محاکمه کنند.» احمدی نژاد هم اعلام کرده بود در اعتراض به این شکل غیرقانونی دادگاه، او و مشایی و وکلایش در دادگاه شرکت نخواهند کرد.
علیاصغر حسینی یکی از وکلای اسفندیار رحیم مشایی نیز روز یکشنبه ۲۸ امرداد گفته بود: «ما به عنوان وکلای آقای مشایی درخواستمان این بوده است که دادگاه به صورت علنی برگزار شود. البته خود آقای مشایی نیز بیانیهای منتشر کردهاند و خواستهاند که دادگاه علنی باشد.»
حسینی همچنین گفته بود بنا بر اصل ۱۶۵ قانون مجازات اسلامی و ماده ۳۴۲ آیین دادرسی کیفری، دادگاه جز در موارد استثنایی با نظر قاضی باید علنی برگزار شود.
وکیل اسفندیار رحیم مشایی درباره اتهامات موکلش گفته بود، «اتهام اول او «تبانی و مشارکت علیه امنیت داخلی و خارجی کشور» است که به ذیل ماده ۶۱۰ قانون مجازات اسلامی تعریف شده و به خاطر اقدام موکلم در آتش زدن حکم قضایی آقای بقایی در مقابل سفارت انگلیس در نظر گرفته شده است. اتهام دوم «تبلیغ علیه نظام» است که به واسطه مطالبی که ایشان در صفحات شخصی خود در توئیتر و جاهای دیگر نوشته برای وی در نظر گرفته شده است و «توهین به چند نفر از مقامات و قضات دادگستری» نیز اتهام سوم او عنوان شده که ذیل ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی علیه در نظر گرفتن این عنوان اتهامی بوده است.
اسفندیار رحیم مشایی ۲۶ اسفند سال ۹۶ از سوی دادستانی تهران بازداشت شد و حدود ۱۷۰ روز است که در زندان بسر میبرد. حالا پس از انتشار خبرهای متفاوت درباره لغو و برگزاری جلسه دادگاه اسفندیار رحیم مشایی کانال دولت بهار نوشته است: «آقای اسفندیار رحیم مشایی در اسارت قرار دارد و ممکن است او را برخلاف قانون و با استفاده از زور به جلسه دادگاه برده باشند. اگر چنین اتفاقی حادث شده باشد، همه رفتارهای صورت گرفته برای برگزاری این دادگاه غیرقانونی خواهد بود و هیچ ارزشی ندارد.»
بجز اسفندیار رحیم مشایی، حمید بقایی و علی اکبر جوانفکر دو یار دیگر محمود احمدینژاد نیز پیشتر به زندان محکوم شدهاند. حمید بقایی در دولت محمود احمدینژاد قائممقام رئیس سازمان میراث فرهنگی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی بود و پس از پایان کار دولت احمدینژاد برای او پرونده قضایی تشکیل شد. او در نهایت به اتهام «تصرف غیرقانونی در اموال دولتی» و «اختلاس» به پانزده سال حبس و پرداخت جزای نقدی معادل ۴۳۳میلیارد و ۲۱۲میلیون ریال و انفصال دائم از خدمات دولتی و رد مال در حق دولت محکوم شد. پس از قطعی شدن حکم در دادگاه تجدید نظر حمید بقایی ۲۲ اسفند ۹۶ بازداشت و برای گذراندن دوران محکومیت روانه زندان اوین شد.
علیاکبر جوانفکر نیز که مدیرعامل خبرگزاری ایرنا، مدیر موسسه مطبوعاتی ایران و مشاور مطبوعاتی و رسانهای محمود احمدینژاد در دوران تصدی شهرداری تهران و ریاست جمهوری بود علیاکبر جوانفکر در تاریخ ۲۹ آبان ۹۰، به اتهام انتشار مطالب خلاف موازین اسلامی به ۶ ماه و به اتهام انتشار تصاویر خلاف عفت عمومی به ۶ ماه دیگر- در مجموع به یک سال زندان- و همچنین سه سال محرومیت از فعالیتهای مطبوعاتی محکوم شد.
علیاکبر جوانفکر همچنین روز یکشنبه ۲۸ امرداد به دلیل عدم پرداخت ۴٫۵ میلیون تومان جریمه که یکی از احکام صادره علیه او بوده بازداشت شد. این بازداشت زیاد به طول نیانجامید و به گفته وکیلش پس از ساعاتی با واریز این مبلغ به حساب قوه قضاییه علی اکبر جوانفکر آزاد شد.