Sunday, Aug 26, 2018

صفحه نخست » وزیر اقتصاد و دارایی استیضاح و برکنار شد

Karbasian.jpgدویچه وله ـ اکثریت نمایندگان حاضر در نشست چهارم شهریور مجلس شورای اسلامی، به طرح استیضاح وزیر اقتصاد رای موافق دادند. به این ترتیب مسعود کرباسیان پس از حدود یک سال به همکاری خود با دولت دوم حسن روحانی خاتمه می‌دهد.

مهم‌ترین دستور کار نشست روز یکشنبه چهارم شهریور(۲۶ اوت) مجلس شورای اسلامی رسیدگی به طرح استیضاح مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد و دارایی دولت دوازدهم بود.

در این نشست پس از سخنرانی موافقان و مخالفان استیضاح و دفاع کرباسیان از عملکرد یکساله خود رای‌گیری شد.

رئیس مجلس، علی لاریجانی با خواندن نتایج آراء اعلام کرد که ۲۶۰ نماینده در رای‌گیری شرکت کردند و ۱۳۷ نفر آنها به استیضاح کرباسیان رای موافق دادند.

طرح استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت دوازدهم، ۲۸ مرداد اعلام وصول شد. حسینعلی حاجی‌دلیگانی یکی از ۳۳ امضاکننده این طرح در نشست علنی روز یکشنبه از مسعود کرباسیان پرسید: «شما چه وزیری هستید که نقشی در تیم اقتصادی دولت ندارید؟»

نماینده شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی می‌گوید در حدود یک سالی که کرباسیان هدایت وزارت اقتصاد را بر عهده گرفته رشد اقتصادی کاهش یافته، تورم به شدت رو به افزایش بوده و ارزش پول ملی در برابر ارزهای معتبر خارجی به شدت سقوط کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسینعلی حاجی دلیگانی خطاب به کرباسیان گفت: «آقای وزیر اقتصاد در دوران وزارت شما قدرت خرید مردم ۵۰ درصد کاهش یافته، ۹ تا ۱۸ میلیارد دلار ارز کشور به تاراج رفته و ۵۷ تن طلا و سکه از دست رفته است.»

طرح استیضاح وزیر اقتصاد در ۱۷ محور تنظیم شده و از جمله شامل انتقادهایی نظیر "ناتوانی در اداره امور اقتصادی"، "عدم توانایی در شفاف‌سازی و سالم‌سازی اقتصاد کشور" و "نابسامانی در افزایش قیمت‌ها و تورم افسارگسیخته" می‌شود.

حسن نوروزی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، در موافقت با استیضاح کرباسیان از او انتقاد کرد که نتوانسته مانع سقوط ارزش ریال و هجوم سرمایه‌های سرگردان به سمت بازار خودرو، ارز، سکه و مسکن شود.

«کرباسیان باید خودش استعفا می‌داد»

صدیف بدری، نماینده اردبیل در مجلس، نیز می‌گوید بهتر بود وزیر اقتصاد با دیدن "وضعیت وخیم" اقتصادی کشور خودش استعفا می‌داد. او به کرباسیان گفت: «تحولات اقتصادی و نوسانات قیمتی به ویژه در بخش ارز، طلا و سکه ثبات اقتصاد کشور را تهدید می‌کند. عملکرد نامتناسب شما هم بر دامنه این مشکلات افزون می‌کند.»

مطالب بیشتر در دویچه وله فارسی

اغلب موافقان استیضاح وزیر اقتصاد ادعا می‌کنند که او فرد مناسبی برای این وزارت‌خانه نیست و در مسائل اقتصادی تخصص ندارد. کرباسیان دکترای مدیریت و برنامه‌ریزی دارد، مدتی در وزارت‌خانه‌های اقتصاد و صنعت معاون بوده و ده‌ها کتاب درباره تجارت و جهانی شدن تالیف و ترجمه کرده است.

مسعود پزشکیان، عضو فراکسیون امید و نایب رئیس مجلس، در مخالفت با استیضاح و در دفاع از کرباسیان گفت: «مسئول وضعیت کنونی همه ما هستیم و باید علما و کارشناسان از همه جناح‌ها در کنار یکدیگر قرار گیرند و با حضور نماینده‌ای از سوی رهبری، ستاد جنگ اقتصادی تشکیل شود.»

پس از سخنرانی موافقان استیضاح وزیر اقتصاد، کرباسیان به دفاع از عملکرد یکساله خود پرداخت و گفت: «ریشه تلاطم اقتصاد را باید در گذشته و حال جست‌وجو کرد که همه آن تحت کنترل این وزارتخانه نیست. ریشه تلاطم اقتصادی متاثر از بدعهدی نظام سلطه است.»

اشاره او به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است که در پی آن بخشی از تحریم‌های تعلیق شده ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شده و بخش دیگری از آنها تا آبان ماه اعمال می‌شود.

جنگ اقتصادی تمام عیار

به گزارش ایسنا، کرباسیان درباره فشارهای خارجی و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی گفت: «دشمن تمام خاکریزهای اجتماعی و اقتصادی را مورد هدف قرار داده است. آمریکا با تحریم سیستم بانکی در صدد مسدود کردن سیستم اقتصادی کشور است. باید باور کنیم وارد جنگ اقتصادی تمام عیار شده‌ایم تا ناآرامی‌های اجتماعی در ایران را بیشتر کنند.»

عضو کابینه دولت دوازدهم در بخش پایانی سخنان خود کاستی‌ها و مشکلات مردم را غیرقابل انکار خواند و در عین حال ناکامی احتمالی اقدامات دولت را به "برنامه‌های دشمنان جمهوری اسلامی" نسبت داد و از مردم عذرخواهی کرد.

در ماه‌های گذشته و در پی وخیم‌تر شدن اوضاع اقتصادی ایران شماری از نمایندگان مجلس از دولت خواستند در تیم اقتصادی خود تغییراتی ایجاد کند و تهدید کرده بودند درصورت بی‌توجهی به این درخواست از طریق استیضاح زمینه ترمیم کابینه را فراهم خواهند کرد.

استیضاح دو وزیر در کمتر از یک ماه

علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نخستین قربانی اختلاف‌ها میان دولت و مجلس محسوب می‌شود که ۱۷ مرداد با رای اکثریت نمایندگان حاضر در صحن علنی مجلس استیضاح و از سمت خود برکنار شد.

گرچه نام نمایندگانی از سه فراکسیون اصلی مجلس در میان استیضاح‌کنندگان به چشم می‌خورد، اکثریت اعضای این فراکسیون‌ها در نشست‌هایی که بامداد یکشنبه و پیش از آغاز جلسه علنی تشکیل دادند از ادامه کار کرباسیان پشتیبانی کرده‌ بودند. نتیجه رای‌گیری نشان داد که اکثریت نمایندگان به تصمیم جمعی فراکسیون‌ها بی‌اعتنا بوده‌اند.

مسعود کرباسیان مرداد ماه سال گذشته با کسب رای موافق ۲۴۰ نماینده مجلس به عنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی به کابینه حسن روحانی پیوسته بود.

جلسه رسیدگی به طرح استیضاح وزیر اقتصاد و دارایی که به برکناری دومین وزیر دولت روحانی در کمتر از یک ماه منجر شد، دو روز پیش از حضور رئیس جمهوری در صحن علنی مجلس برای پاسخگویی به سوال‌های شماری از نمایندگان برگزار شد. روحانی گفته است که در این نشست "برخی حقایق" را با مردم در میان می‌گذارد.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy