رادیو فردا - روسای جمهوری ایران و روسیه با درخواست رئیس جمهور ترکیه برای گنجانده شدن درخواست برقراری آتش بس در ادلب، در بیانیه نشست تهران موافقت نکردند و در این بیانیه تنها اعلام شد که سه کشور «وضعیت منطقه کاهش تنش ادلب را دنبال» می کنند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، دربیانیه پایانی سه کشور در روز جمعه، ۱۶ شهریور، در تهران اعلام شد که سه کشور « وضعیت منطقه کاهش تنش ادلب را دنبال کرده و تصمیم گرفتند تا همسو با اصول فوق الذکر و روح همکاری که در فرمت آستانه شکل گرفته است، به این موضوع بپردازند».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رجب طیب اردوغان خواستار گنجانده شدن عبارت درخواست آتش بس در ادلب در بیانیه پایانی نشست تهران بود.
وی تاکید کرد که ترکیه جان ساکنان ادلب و کسانی را که به آن شهر پناه بردهاند تضمین کرده و «نمیتوان جان این افراد را به رژیم اسد سپرد».
با این حال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، گفت:«در ادلب تعداد غیرنظامیان زیاد است که باید به آنها کمک کنیم ولی باید به این موضوع نیز توجه داشته باشیم که عملیاتهای غیر سازنده از سوی گروههای تروریستی در این منطقه در جریان است».
رییس جمهور ترکیه روز چهارشنبه نیز به دولت سوریه در مورد یک حمله گسترده به ادلب هشدار داده بود.
١٠ ثانيه در ٣ تصوير:
-- Sara Massoumi (@SaraMassoumi) September 7, 2018
وقتي #اردوغان خواهان برقراري #آتش_بس در #ادلب شد. نگاه هاي #روحاني را تعقيب كنيد و تلاش #پوتين براي يافتن پاسخ اردوغان در بيانيه پاياني. pic.twitter.com/cXFUdoBbcE
با این حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز دوشنبه ۱۲ شهریور در آغاز سفر به دمشق گفته بود که شبهنظامیان باید بهطور کامل از استان ادلب سوریه «پاکسازی» شوند.
یک روز پیش از نشست تهران نیز هشت کشور اروپایی در بیانیهای هشدار داده بودند هرگونه عملیات نظامی در منطقه ادلب «پیامدهای بالقوه فاجعه آمیز انسانی»در پی خواهد داشت.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
طی روزهای اخیر گزارشهایی درباره آمادگی گسترده نیروهای دولتی سوریه و متحدانش برای تصرف آخرین استان تحت کنترل شورشیان مخالف حکومت بشار اسد منتشر شده است.
براساس گزارش رسانههای ایران، در بیانیه پایانی نشست تهران، ایران، روسیه و ترکیه همچنین ضمن تاکید بر « تمامیت ارضی» سوریه، «اراده خود برای ایستادگی در برابر مقاصد تجزیه طلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و همچنین امنیت ملی کشورهای همسایه را» اعلام کردند.
در این بیانیه با تاکید بر عزم سه کشور برای نابودی گروههایی چون داعش، جبهةالنصره، بر جداسازی بین این گروهها با گروههای معارض مسلح که «به رژیم آتشبس پیوسته اند یا خواهند پیوست»، تاکید شده است.
تاکید بر حل منازعه سوریه تنها با یک فرآیند سیاسی، ایجاد شرایط لازم برای بازگشت «ایمن و داوطلبانه» آوارگان سوریه به «اقامتگاه های اصلی خود» از دیگر موارد این بیانیه است.
در این بیانیه همچنین از پیشرفت اقدامات کارگروه آزادی بازداشتشدگان، ربودهشدگان و تحویل اجساد و شناسایی مفقودان با مشارکت کارشناسان سازمان ملل و کمیته بینالمللی صلیب سرخ استقبال شده است.
قرار است نشست بعدی سه کشور در روسیه برگزار شود.
این سه مقام پیش از این در آذرماه سال ۹۶ در شهر سوچی روسیه با محوریت صلح در سوریه گرد هم آمدند.
نشست دوم به میزبانی آنکارا در ۱۵ فروردینماه سال جاری به ارزیابی تازهترین تحولات میدانی سوریه و رایزنیهای سهجانبه درباره مسائل بینالمللی و منطقهای برگزار شد.