Sunday, Sep 9, 2018

صفحه نخست » پشت پرده حمله به کنسولگری ایران در بصره

fararu_090718.jpgیک تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: "سوء ظنی هم وجود دارد که با توجه به نزدیکی بصره به خرمشهر و آبادان، شاید به دنبال آنند در وضعیتی که ایران تحت فشار و تحریم آمریکا قرار دارد، سوء استفاده سیاسی در راستای تحریک مردم خوزستان به ویژه خرمشهر و آبادان صورت گیرد."
***

واکاوی حمله به کنسولگری ایران
فرارو - دکتر عبدالرضا فرجی راد استاد دانشگاه، سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان و تحلیلگر مسائل ژئوپلتیک در باره حمله به کنسولگری ایران در بصره گفت: «از مدت‌های پیش مردم جنوب عراق به ویژه بصره که دومین شهر عراق است از خدمات رسانی بسیار ناراضی بودند. همین مشکلاتی که در خوزستان وجود دارد در آنجا هم هست از گردوغبار و آلودگی گرفته تا کمبود آب و برق.»

او افزود: «در کنار این بحران‌ها اوضاع سیاسی هم نابسامان، پیچیده و در حال گذار است. گروه‌های سیاسی در حال رقابت شدید با یکدیگرند. هرکدام تلاش می‌کنند از نارضایتی مردم سود ببرند تا بتوانند نماینده خود را به کرسی نخست وزیری برسانند. به این ترتیب اتفاقات رخ داده در چند روز گذشته فقط به خاطر کمبود‌های خدمات رسانی نیست بلکه استفاده‌های سیاسی هم از این شرایط صورت می‌گیرد.»

این استاد روابط بین الملل در پاسخ به این سوال که چرا به سفارت ایران حمله شده است؟، گفت: «در عراق دو گروه عمده وجود دارد، یک دسته طرفدار ایران هستند و دسته دیگر مخالف ایرانند. دسته دوم از سوی کشور‌های عربی منطقه همچون عربستان و از سوی کشور‌های غربی همچون آمریکا تحریک می‌شوند. این گروه دوم بازو‌های تبلیغاتی مناسبی دارند بسیاری از رسانه‌های عربی تحت نفوذ عربستان و امارات هستند و علیه نقش ایران در عراق فعالیت می‌کنند. مردم عامی هم با توجه به وضعیت بحرانی خدمات رسانی در جنوب عراق تحت تاثیر این تبلیغات قرار گرفته اند و به مسائلی که در دو روز گذشته در بصره شاهد آن بودیم ختم شده است.»

فرجی راد درباره نقش دولت عراق در شکل گیری فضای ضد ایرانی در این کشور گفت: «دولت عراق یکدست نیست. این دولت مجموعه‌ای است از احزاب و گروه ها، برخی‌ها موافق همکاری با ایرانند و برخی مخالف آن. در درون دولت عراق هم تحریکاتی علیه ایران وجود دارد. دولت عراق آن کاری که در رابطه با ایران باید انجام می‌داد، صورت نداده است. تحریکات و تبلیغاتی که در داخل دولت وجود دارد می‌تواند به وضعیت موجود دامن بزند.»


او تاکید کرد: «دولت عراق باید این را در نظر بگیرد که پس از سقوط صدام ایران با آن‌ها کار کرده است. نقش ایران در ثبات سازی و مبارزه با تروریسم در عراق بسیار موثر بوده است. عراقی ها، چه دوستان و چه دشمنان ایران نباید فراموش کنند که ایران مسئله کردستان را در سال گذشته حل کرد. در بحث رفراندوم بارزانی، کار تمام شده بود. کشور‌های عربی مثل سعودی و امارات با دولت اقلیم ارتباطاتی برقرار کرده بودند، کنسولگری در اقلیم به راه انداختند، پول به دولت اقلیم می‌دادند، رژیم اسرائیل موافق رفراندوم بود و حتی آمریکایی‌ها که در ظاهر بی طرف نشان می‌دادند پشت پرده از رفراندوم حمایت می‌کردند. اما ایران با مذاکره و بدون درگیری کرد‌ها را قانع کرد که منافع بیشتری در دولت عراق خواهند داشت.»

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: «دولت عراق باید بداند که تحرکات علیه ایران به ضرر خود آن‌ها خواهد بود. ایران غیر کمک و مساعدت با توجه به مشترکات فرهنگی ودینی بین دو کشور کار دیگری انجام نداده است. سیاستمدارانی که تحت تاثیر کشور‌های متخاصم همچون عربستان سعودی در چند سال اخیر قرار گرفته اند باید در سیاست خود تجدید نظر کنند این‌ها باید بدانند به بی ثباتی در عراق دامن می‌زنند و این خلاف منافع ملی عراق است.»

فرجی راد در پاسخ به این سوال که آتش زدن کنسولگری ایران در بصره که شهری شیعه نشین است، چه معنایی برای ایران دارد؟، گفت: «این شرایط اصلا خوب نیست. کسانی که این آشوب‌ها را در بصره ایجاد می‌کنند (که البته بخشی از آن ناشی از نارضایتی و ناکارآمدی است)، می‌دانند از کجا باید شروع کنند. آن‌ها می‌دانند که در بغداد این اقدامات امکانپذیر نیست و به نتیجه لازم هم نمی‌رسد؛ لذا از بصره شروع کرده اند که شهری شعیه نشین است. از طرف دیگر سوء ظنی هم وجود دارد که با توجه به نزدیکی بصره به خرمشهر و آبادان، شاید به دنبال آنند در وضعیتی که ایران تحت فشار و تحریم آمریکا قرار دارد، سوء استفاده سیاسی در راستای تحریک مردم خوزستان به ویژه خرمشهر و آبادان صورت گیرد. باید به این نکته اشاره کرد که نارسایی‌هایی در عرصه خدمات در استان خوزستان به ویژه شهر‌های خرمشهر و آبادان وجود دارد. ممکن است تحریک کنندگان در بصره به دنبال اتصال مسائل جنوب عراق به بخش‌هایی از خوزستان باشند.»

او تاکید کرد: «در این شرایط باید مسئولان ایرانی و عراقی با مذاکره سعی در حل مشکلات داشته باشند. مسئولان عراقی باید از ایران در خواست کمک کنند، همانطور که در بحث مبارزه با تروریسم و حل مسئله اقلیم کردستان درخواست کمک کردند. تحریک کردن برخی افراد علیه ایران و صدمه زدن به مراکز متعلق به ایران چیزی را حل نمی‌کند.»

به گفته این تحلیلگر "به نفع هر دوکشور است که مردم ایران و عراق با هم ارتباط داشته باشند، روابط دولتمردان نزدیک باشد، سطح تجارت و گردشگری بالا برود. من تصور می‌کنم مذاکراتی باید انجام شود. ابتدا در سطح استانی این مذاکرات آغاز شود. ایران می‌تواند در بحث خدمات رسانی کمک کند، بحث‌هایی همچون رفع بحران آب و برق در بصره. این مذاکرات و کمک‌ها می‌تواند به خاموش شدن بحران در جنوب عراق کمک کند. "
مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy