پیام رسانهای برنامهی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر
جنبش جهانی حقوق بشر ـ پاریس، ژنو، ـ برنامهی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر ـ مشارکت فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر (FIDH) و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه (OMCT) ـ در پیگیری تلاشها برای آزادی وکیل حقوق بشری ایرانی خانم نسرین ستوده به گروه تحقیق حبسهای خودسرانهی سازمان ملل (WGAD) شکایت کرده است.
خانم نسرین ستوده، وکیل سرشناس حقوق بشری و برنده جایزهی ساخاروف پارلمان اروپا در سال ۲۰۱۲، روز ۱۳ ژوئن ۲۰۱۸ (۲۳ خرداد ۱۳۹۷) در خانهاش در تهران دستگیر شد. ماموران سپس او را برای گذراندن حکم پنج سال زندان غیابی به زندان اوین منتقل کردند. این حکم غیابی در سال ۱۳۹۵ صادر شده ولی در مغایرت آشکار با موازین ملی و بینالمللی محاکمه عادلانه، تا زمان دستگیری به خانم ستوده ابلاغ نشده بود.
دیمیتریس کریستوپولوس، رئیس فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، گفت: «ما یک بار دیگر تداوم حبس نسرین ستوده را که با هدف روشن جلوگیری از فعالیت حقوق بشری اوست قاطعانه محکوم میکنیم. ما از گروه تحقیق حبسهای خودسرانهی سازمان ملل میخواهیم محرومیت از آزادی نسرین ستوده را "خودسرانه" اعلام کند و از دولتمردان ایران بخواهد او را فوری و بدون قید شرط آزاد کنند.»
جرالد استابِروک، دبیرکل سازمان جهانی مبارزه با شکنجه، نیز افزود: «همچون بسیاری از وکلای حقوق بشری دیگر که به تازگی دستگیر یا به دادگاه احضار شدهاند، حبس خانم ستوده نیز انتقامجویی مستقیم بهخاطر دفاع از زندانیان سیاسی و پذیرفتن پروندههای حقوق بشری است. ما از جامعهی بینالمللی میخواهیم افزایش حملهها به وکلای حقوق بشری در ایران را به شدت محکوم کند و بالاخره دولتمردان ایران را به خاطر وخیم تر شدن وضعیت حقوق بشر در این کشور پاسخگو سازد.»
خانم ستوده در اعتراض به حبس خود به خاطر اتهامهای ساختگی و آزار قضایی علیه دوستانش و اعضای خانوادهاش، از جمله همسرش آقای رضا خندان که در تاریخ ۴ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۳ شهریور ۱۳۹۷) دستگیر و زندانی شد (https://fidh.org/23571)، اعتصاب غذایی را در روز ۲۵ اوت ۲۰۱۸ (۳ شهریور ۱۳۹۷) آغاز کرده است. روز ۱۶ سپتامبر ۲۰۱۸ (۲۵ شهریور ۱۳۹۷)، مسئولان به خانم ستوده اطلاع دادند که در صورتی که او و ملاقات کنندگان زن ـ شامل دخترش ـ از رعایت حجاب سر باز بزنند، وی از حق ملاقات خانوادگی محروم خواهد شد. خانم ستوده این شرط را رد کرد و در روز ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) از دیدار با دخترش محروم شد.
برنامهی نظارت از دولتمردان ایران میخواهد فوری و بدون قید و شرط خانم ستوده را آزاد کنند و بر اساس مقررات اعلامیهی سازمان ملل دربارهی مدافعان حقوق بشر و موازین بینالمللی حقوق بشر و عهدنامههای بینالمللی که ایران عضو مُتعاهد آنهاست، به کلیهی آزارها و تعدیهای دیگر علیه او و کلیهی مدافعان حقوق بشرپایان دهند.
تماس برای اطلاعات بیشتر:
· FIDH: Maryna Chebat Tel: +33 6 48 05 91 57 / Email: [email protected]
· OMCT: Delphine Reculeau: +41 22 809 49 39 / Email: [email protected]
برنامهی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر در سال ۱۹۹۷ به صورت برنامهی مشترک فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه ایجاد شد. هدف این برنامه مداخله در موارد سرکوب مدافعان حقوق بشر، جلوگیری از این سرکوب و چاره جویی در باره آن است. سازمان جهانی مبارزه با شکنجه و فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر هر دو از اعضای ProtectDefenders.eu هستند که سازوکار مدافعان حقوق بشر در اتحادیهی اروپاست و جامعهی مدنی بینالمللی آن را برپا کرده است.