رادیو فردا - دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه چهارم مهرماه در یک کنفرانس خبری تاکید کرد که ایران در نهایت مجبور است برای یک توافق جدید با آمریکا وارد مذاکره شود.
دونالد ترامپ در این کنفرانس خبری با اشاره به خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، موسوم به برجام،در ۱۸ اردیبهشت گفت: هیچ کشوری به اندازه ایران در شش ماه گذشته تغییر نکرده است. یعنی از زمانی که من از توافق بسیار، بسیار بد خارج شدم. چرا آنها یمن و سوریه را در این توافق لحاظ نکردند؟ چرا؟ برای اینکه معتقدند بودند (این موضوع ها) بسیار پیچیده است.
آقای ترامپ پیش از این بارها از برجام انتقاد کرده و گفته است که این توافق اتمی نه تامینکننده منافع ملی کشورش است و نه جلوی دستیابی نهایی ایران به سلاح هستهای را گرفته و نه مانع از مسائلی مانند «حمایت از تروریسم»، «فعالیتهای مخرب» و یا توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی شدهاست.
از سوی دیگر سه کشور اروپایی حاضر در توافق اتمی با ایران، میگویند، برجام باعث شده برنامه هستهای ایران بهطور مشخصی تحت راستیآزمایی قرار گیرد و راه ساخت سلاح هستهای مسدود شود، و این توافق می تواند زمینه ای برای مذاکره درباره برنامه موشکی و فعالیت های منطقه ای ایران بشود.
به دنبال خروج آمریکا از برجام تحریمها علیه ایران بازگردانده شد. تاکنون یک مرحله از تحریم های آمریکا اجرا شده است و قرار است مرحله دوم یعنی تحریم های نفتی از ۱۳ آبان ماه به اجرا گذاشته شوند.
از زمان خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران، ارزش پول ملی ایران در مقابل نرخ انواع ارزهای خارجی به شدت سقوط کرده است به طوری که هم اکنون بهای هر دلار آمریکا به ۱۹ هزار تومان رسید. نرخ دلار در مهرماه پارسال سه هزار و ۸۰۰ تومان بود.
President Trump on withdrawing from the Iran nuclear deal ⬇️ pic.twitter.com/2562J8mDN8
-- The White House (@WhiteHouse) 26. September 2018
توافق جدید با ایران
رئیس جمهوری آمریکا همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص همکاری رهبران جهان برای توافق جدید با ایران گفت: اهمیت ندارد که رهبران جهان درباره ایران چه فکر می کنند. ایرانیها (عاقبت) نزد من خواهند آمد و یک توافق خوب خواهیم داشت. شاید هم اینطور نشود. ولی آنها در حال حاضر بسیار رنج میبرند. آنها الان در همه شهرها با شورش مواجهاند، خیلی وسیع تر از جنبش سبز (در سال ۱۳۸۸) در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما. اما باراک اوباما در کنار حکومت ایران ایستاد و نه در کنار مردم ایران . شاید اگر طرف مردم را می گرفت الان ما ایران دیگری می داشتیم.
دونالد ترامپ تصریح کرد: اما من در کنار مردم ایران ایستادهام.
دونالد ترامپ در ادامه به پیامدهای خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران اشاره کرد و گفت: تورم در ایران به سرعت در حال افزایش است. پول آنها بی ارزش شده است. همه چیز اشتباه از آب در میآید. در خیابانها شورش روی می دهد. نمیتوانند نان بخرند. وضعیت فاجعه است.
وی افزود: در یک مقطع زمانی آنها باز می گردند و میگویند میتوانیم کاری انجام دهیم؟ تنها چیزی که میخواهم، خیلی ساده این است که سلاح اتمی نداشته باشند. آیا این خواسته بزرگی است؟ من خواهان آن هستم که اقتصاد بزرگی داشته باشند. من علاقه مندم هرچه میتوانند نفت بفروشند، چرا که من از اوپک راضی نیستم.
رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد: ایران مجبور است ( برای مذاکره) برگردد و آنها مجبورند گفت وگو کنند. من این اقدام را از موضع قدرت یا ضعف انجام نمیدهم، آنها در نهایت در مقطعی، مجبورند (به میز مذاکره) برگردند. شما نگاه کنید، شرکتها دارند چپ و راست از ایران خارج میشوند. مرسدس بنز هم از ایران خارج شد. آنها نمی خواهند با ایران همکاری کنند. چرا آنها باید بین ایران و آمریکا یکی را انتخاب کنند.
در حالی دونالد ترامپ خواهان مذاکره درباره توافق تازه با ایران است که مقامهای جمهوری اسلامی هرگونه مذاکره درباره یک توافق جدید را رد می کنند.
در همین زمینه، حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران عصر چهارشنبه در نیویورک در یک نشست خبری گفت که آمریکا با خروج از برجام «اشتباه» کرده و روزی به این توافق باز خواهد گشت.
رئیسجمهوری ایران در پاسخ به این پرسش که اگر آمریکا به برجام احترام بگذارد آیا تهران برنامه موشکی بالستیک خود را کاهش خواهد داد، گفت: «در موضوع توافق هستهای چیزی به نام موشک وجود ندارد. از ابتدا کاملاً روشن بود که در مورد چه چیزی بحث کردیم. اگر کسی میخواهد تعهدش را زیرپا بگذارد خوب زیر پا بگذارد این همه بهانهجویی نمیخواهد. توافق هستهای کاملاً روشن است. قطعنامه ۲۲۳۱ کاملاً روشن است».
آمریکا خواهان مذاکره درباره آینده برنامه اتمی ایران پس از پایان برجام، برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران است. این در حالی است که مقامهای جمهوری اسلامی ایران میگویند، تهران به هیچ وجه درباره برجام و برنامه موشکی خود مذاکره نخواهد کرد.