Tuesday, Oct 9, 2018

صفحه نخست » جیره‎بندی بنزین در راه است

benzin.jpgکیهان لندن - حسن روحانی چهارشنبه، هفتم شهریور، در دیدار اعضای هیئت دولت با علی خامنه‎ای ادعا کرد تا پایان سال ۱۳۹۷ در تولید بنزین خودکفا می‌شویم اما حالا رسانه‎های دولتی زمینه‎چینی را برای آغاز جیره‏‌بندی سوخت به بهانه کاهش قاچاق سوخت، مقابله با آلودگی و مصرف بی‌رویه بنزین آغاز کرده‌اند.

ایرنا، روز دو‎شنبه ۱۶ مهر، در گزارشی نوشته است «رشد بی‎رویه مصرف سوخت و قاچاق آن به کشورهای همسایه، زنگ هشدار را به صدا در آورده که یکی از کارآمدترین راهکارهای مقابله، استفاده از کارت هوشمند و احیای سهمیه بندی است.»

خبرگزاری رسمی دولتی نوشته «وضعیت مصرف بنزین در کشور به وضعیت نامطلوبی رسیده است طوری که علاوه بر تشدید آلایندگی هوا و تاثیرات مخزب زیست محیطی، سرمایه‎های ملی را نیز می‎بلعد و تاکید کرده «تجربه سال‎های گذشته نشان داده که کارت سوخت و سهمیه بندی، بهترین کارآمدی را در کنترل و مدیریت مصرف سوخت داشته‎اند.»

سهمیه‌بندی بنزین پس از آغاز تحریم‎های اقتصادی در دولت محمود احمدی‌نژاد آغاز شد. آن دوران احمدی‎نژاد و وزارت نفت که وزیر آن سردار رستم قاسمی بودند ادعا می‎کردند ایران در تولید بنزین خودکفاست اما در نهایت مجبور به جیره‎بندی آن شدند. احمدی‎نژادی‎ها هم به بهانه‎ی مقابله با مصرف بی‎رویه و جلوگیری از قاچاق سوخت بنزین را جیره‎بندی کردند که این موضوع اتفاقاً یکی از انتقادات اصلی اصلاح‎طلبان علیه دولت او بود.

حسین امیری خامکانی نایب رییس کمیسیون انرژی می‎گوید: «دولت پس از مصوبه مجلس شورای اسلامی در حال طراحی ساز و کاری جدید در بخش سخت‌افزاری است تا بتواند کارت‌ها را به صورت هوشمند طراحی کند.»

او توضیح داده «قیمت بنزین در ایران در مقایسه با دیگر کشورها پایین است و مصرف نسبت به استاندارد جهانی بسیار بیشتر است و این برای کشوری که با برخی مشکلات اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کند مناسب نیست، بنابراین باید تدابیری اندیشید تا مصرف بنزین و دیگر فرآورده‌ها مدیریت شود.»

بنزین کوپنی

روزنامه ایران هم از کوپنی شدن بنزین خبر داده است. علی شمس اردکانی کارشناس ارشد انرژی با حمایت از طرح سوخت کوپنی به «ایران» گفته: «این کار لازم است و به اعتقاد من حتی اجرای آن دیر شده است. سوخت یک سرمایه میان نسلی است که باید با استفاده از راهکارهای دقیق آن را حفظ کرد. در هیچ نقطه از دنیا بنزین یارانه‌ای رشد اقتصادی به ارمغان نیاورده و حتی برعکس. برای مثال می‌بینیم که در کشور همسایه یعنی ترکیه قیمت بنزین بیش از ۱۰ برابر ایران است اما در همین حال رشد اقتصادی آن هم بیش از دو برابر ایران است. اگر سوخت ارزان و دادن یارانه به اقشار پردرآمد جامعه که خودرو سوار هستند می‌توانست رشد اقتصادی و توسعه به‌دنبال داشته باشد، الان وضعیت کشور این چنین نبود.»

تقریباً اغلب رسانه‎هایی که برای گران شدن و سهمیه‌بندی سوخت زمینه‎چینی می‎کنند یک پاراگراف مشترک دارند: «مجلس در بودجه ۱۳۹۴ دولت را مکلف کرده که ۴۸ هزار میلیارد تومان از محل اجرای هدفمندی یارانه‌ها درآمد کسب کند تا از آن برای تأمین کسری بودجه در سال جاری بهره بگیرد. ضمن اینکه گفته می‌شود رقم ما‌به‌التفاوت افزایش قیمت سوخت صرف افزایش سرانه درمان مردم در ادامه اجرای هدفمندی یارانه خواهد شد. این اقدام برای دولت ۴۰۰۰ میلیارد تومان درآمد ایجاد می‌کند.»

انتقاد رسانه‎های اصلاح‎طلب از سهمیه‌‏بندی و کارتی شدن سوخت

روزنامه اعتماد، ۱۵ تیر ۱۳۹۴، در گزارشی نوشته بود هزینه‎ی ۵٠٠ میلیارد تومانی دولت احمدی‎نژاد برای کارتی کردن سوخت به باد رفت و مردم به استفاده از کارت سوخت رغبتی ندارند. اعتماد تاکید کرده بود مصرف سوخت با این سیاست کاهش پیدا نکرده و بر اساس آمارهای غیررسمی حجم بنزین توزیعی در کشور بیشتر هم شده است.

ششم اسفند سال ۱۳۹۴، روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «سوغاتی احمدی نژاد برای اقتصاد ایران، در «تجربه بدترین‎های اقتصاد در هشت سال دولت اصولگرا» به وضعیت اقتصاد ایران در دو دولت احمدی‎نژاد اشاره می‎کند که اتفاقاً اغلب آنچه این روزنامه به عنوان دلایل سیاه بودن اقتصاد در دوران وی بر می‌شمارد حالا در دولت روحانی نیز وجود دارد که یکی از آنها سیاست‎های مربوط به نرخ حامل‎های انرژی است.

تحریم‎های نفتی آمریکا از ۱۳ آبان آغاز می‎شود و تجربه نشان داده در شرایط تحریم شدید، کمبود بنزین حتمی است. جیره‎بندی بنزین در تابستان سال ۱۳۸۶ (ژوئن ۲۰۰۷) به آغاز آشوب‏‎های شهری در نقاط مختلف ایران منجر شد. ششم تیر سال ۱۳۸۶ با آغاز طرح سهمیه‌بندی بنزین ۱۷ پمپ بنزین در تهران به آتش کشیده شده و ۵ پمپ بنزین دیگر تخریب شدند. صف‎های طولانی بنزین مردم را کلافه کرده بود و آشوب‎ها به شهرهای دیگر هم کشید. آنهم در حالی که چنین فشار همه‌جانبه‌ای بر روی جامعه نبود.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy