وبسایت مشرق در گزارشی تهدیدآمیز نوشته که برخی سلبریتیهای منتقد به صورت فردی یا جمعی با شاهزاده رضا پهلوی دیدار داشتهاند و از دغدغههای هنری خود با او صحبت کرده و آخرین آثار خود را تقدیم وی کردهاند. این وبسایت این ملاقاتها را خط قرمز خوانده که بازجوییهایش با «شوخی و خنده» انجام نمیشود!
کیهان لندن - در حالیکه این روزها سلبریتیها و بازیگران شناخته شده از احضار خود توسط نهادهای امنیتی بواسطه انتقاداتی که در فضای مجازی به شرایط موجود مطرح کردهاند، خبر میدهند، وبسایت «مشرق» در گزارشی، روشها و ساز و کار برخوردهای امنیتی و احضار آنان را با جزئیات کامل دستهبندی کرده و تبعات آن را برشمرده است!
وبسایت مشرق با لحنی تهدیدآمیز نوشته که برخی از بازیگرانی که طی هفتههای اخیر توسط نهادهای امنیتی احضار شدهاند، در چند سال اخیر با رضا پهلوی فرزند محمدرضا شاه دیدار داشتهاند.
مشرق نوشته که این سلبریتیها و بازیگران «از دغدغههای هنری خود با فرزند شاه مخلوع سخن گفتهاند و آخرین آثارشان را هم تقدیم وی کردهاند.»
این رسانه حکومتی محافظهکار، ملاقات با شاهزاده رضا پهلوی را جزو خطوط قرمز دستهبندی کرده و درباره نحوه بازجویی این هنرمندان پس از آن نوشته که «طبیعتا پرسشها جدیتر میشود!»
آنگونه که مشرق در گزارش خود شرح داده، «اخذ تعهدنامه» و «فعالیت در پروژههای مشترک»، «ضمانت کار» این هنرمندان است.
این گزارش تأکید کرده که این گروه از بازیگران باید متوجه «جایگاه خود و رأفتی که- با هر دلیل و توجیهی- در حق آنان روا داشتهاند» باشند و فراموش نکنند که اگر امروز کسی آنان را از «بابت برخی رفتارهای آشکار و پنهان مؤاخذه نمیکند» و «همچنان امکان فعالیت حرفهای در بالاترین سطح را دارند»، «دیگر لباس اپوزیسیون برایشان کمی گشاد به نظر میرسد!»
این گزارش سراسر تهدید و ارعاب، انتشار خبر احضار سلبریتیها از سوی آنان را «مظلومنمایی همیشگی» و «به سبک و سیاق خودشان» توصیف کرده و نوشته که «با چاشنی مظلومنمایی توام با اپوزیسیوننمایی، وضعیت را طوری توصیف میکنند که گویی به زودی راهی بند ۲۰۹ زندان اوین خواهند شد!»
این رسانه هنرمندان و بازیگران را آشکارا مورد تهدید قرار داده و برخوردهای صورت گرفته با آنان را ناکافی ارزیابی کرده و نوشته «اما تاریخ ثابت کرده، سلبریتیها علیرغم برپایی نمایش مخالفخوانی، همواره از پاسخگویی بابت اعمال و رفتار خود مصون میمانند.»
وبسایت مشرق نحوه احضار سلبریتیها را به دو شیوه تقسیم کرده: «احضار نوع اول تجربه متفاوتی است که میتوان به نحوه احضار پرستو صالحی اشاره کرد که در نهایت احترام از سوی قوه قضائیه رخ میدهد و سئوالاتی پرسیده میشود و پس از پایان سئوالات فرد احضار شده به صورت محترمانه از مراجع قضائی خارج میشود، عمده سئوالات هم درباره فعالیتهای عجیب و غریب در فضای مجازی است و شاخصههای امنیتی در سئوالات جایی ندارد.»
نویسنده این مطلب که به نظر میرسد آشنایی تام و تمامی با بگیر و ببند هنرمندان دارد، در واکنش به اعلام احضار شدن چند سلبریتی در روزهای اخیر، نوشته: «مسئله قابل تحلیل درباره اظهارات سلبریتیها این است که برخی از آنها میخواهند به سبک و سیاق بیبیسی فارسی یا آمدنیوز، رویداد را طوری جلوه دهند که نوع برخورد امنیتی بوده و یک فضای سوپروحشتناک را در ذهن مخاطبان ترسیم کنند!»
این رسانه در ادامه به تشریح احضارهای امنیتی هنرمندان پرداخته و مینویسد: «برخی از احضارها هم امنیتی است، اما در این نحوه احضار، امکان ندارد که پس از پایان پرسشها و پاسخها پیشنهاد همکاری به آنان داده نشود.»
در این بخش وبسایت مشرق به اعتراض جنجالی رضا کیانیان در مراسم یادبود سیدضیاءالدین دری که گفته بود «چهل سال روز خوش ندیدیم» اشاره کرده و نوشته که «این سئوال مهم افکار عمومی است که چرا برخوردی با او صورت نمیگیرد، حتی پس از این اظهارات یک احضار کوچک هم نمیشود!»
این یادداشت که با هدف «مثلا رو کردن دست سلبریتیها» نوشته شده، اما عمدتا کارکرد افشاگرانه در نحوه برخورد نهادهای امنیتی و قضایی با هنرمندان عرصه سینما و تلویزیون دارد و شایعه تهدید آنها به همکاری با پروژههای امنیتی و اجباری را تایید میکند؛ پروژههایی که پس از هر احضار و بازداشت، هنرمندان مجبور به همکاری با آنها میشوند.
اما وبسایت مشرق از این پروژهها با عنوان «اقدام مشترک» یاد می کند: «برخی از این سلبریتیهای آرزوی بزرگشان این است که احضار شوند و سریعا به آنان آخرین سریال یا فیلم «اقدام مشترک» پیشنهاد شود. به همین دلیل رضا کیانیان همیشه پرکارترین بازیگر پس از انقلاب است.»
در این یادداشت از همکاری رضا کیانیان با مینی سریال «پازل» به کارگردانی ابراهیم شیبانی «که یک سریال امنیتی تمام عیار است» به عنوان ماحصل احضار این بازیگر توسط نیروهای امنیتی نام برده شده و آمده که کیانیان پیش از آن، در «تئاتر اپوزیسیوننمای بهمن فرمانآرا با ۱۸۰ درجه محتوای متفاوت، حضور پیدا میکند!»
مشرق ادامه میدهد: «این احضار شدن به خوبی و خوشی تمام میشود و رقم چشمگیری هم در این میان رد و بدل میشود!»
البته بسیاری از اهالی آشنا به سینما و تلویزیون به خاطر دارند که هنگام تولید پروژههای «اخراجیها» (مسعود دهنمکی) و "پایاننامه" (حامد کلاهداری) ستارههای سینما با رعب و تهدید مجبور به همکاری شدند و پس از آن هم از مردم عذرخواهی کردند. بازیگرانی هم که این همکاری را نپذیرفتند، تا مدت ها ممنوع الکار بودند.
مشرق در ادامه با اشاره به خبر احضار امنیتی چند تن از سلبریتیهای اینستاگرامی تأکید میکند که «البته نباید به اشتباه تصور کرد که همه آنان احضار امنیتی شدهاند و نکته مهمتر این است که در احضار امنیتی، پرس و جویی درباره اظهارنظرهای سیاسی، مطالب مندرج در صفحات مجازی، حضور در مهمانیهای عجیب و غریب و روابط غیر اخلاقی نمیشود!»
این وبسایت کاملا شرح داده که «احضار امنیتی همانطور که توضیح داده شد، با خوبی و خوشی تمام میشود مگر فرد احضار شده، از خط قرمزها عبور کرده باشد!»
حمید فرخنژاد، ترانه علیدوستی و پرستو صالحی در ماههای اخیر در فضای مجازی از احضار خود توسط نهادهای امنیتی خبر داده و نوشته بودند که بازجویی از آنها به اظهارنظرها و انتقاداتشان در فضای مجازی مربوط بوده.
حمید فرخنژاد نوشته بود که پس از بگو مگوی اینستاگرامی با علی علیزاده تحلیلگر حامی جمهوری اسلامی احضار شده است. پرستو صالحی نیز در لایو اینستاگرامش عنوان کرد که توسط قوه قضاییه برای پاسخ دادن به یک سری سوال احضار و در اداره نظارت و پیگیری قوه قضاییه حاضر شده است. ترانه علیدوستی بازیگر سینما شهریورماه در توییتی اعلام کرد تیرماه امسال کسانی که آنها را «مسئولین مربوطه» خوانده، او را احضار کردهاند تا درباره آنچه در توییتر نوشته توضیح دهد. به گفته این بازیگر از او پرسیده شده «فرزند نظام» است یا «پیادهسرباز ضد انقلاب»؟
سه سال پیش نیز، شلاق خوردن عبدالله علیخانی تهیهکننده سینما در ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خیابان بهارستان رسانهای شد. او در دهه ۶۰ در دوران ریاست محمد خاتمی بر این وزارتخانه، به دلیل داشتن فیلم خارجی به مدت یک هفته فلک شده و شلاق خورده است. ضمن اینکه فیلمهای او را داخل کامیون ریختند و بردند آتش زدند!