Friday, Oct 12, 2018

صفحه نخست » تلاش فدراسیون فوتبال برای حذف مهسا قربانی از مسابقات انتخابی المپیک

ref_101218.jpgایران وایر - فدراسیون فوتبال ایران تلاش داشت نام «مهسا قربانی» از فهرست داوران مورد نظر فدراسیون جهانی فوتبال برای قضاوت در رقابت‌های انتخابی المپیک آسیا حذف شود؛ اتفاقی که البته فقط به دلیل یک پیام ساده دوستان مهسا از خارج از ایران، تقریبا بی‌نتیجه ماند.

مهسا متولد سال 1368 و فوق‌لیسانس رشته مدیریت بازاریابی ورزشی است. فوتبال را سال 1385 با دروازه‌بانی در تیم منطقه چهار تهران آغاز کرد؛ نه برای این که می‌خواست فوتبالیست شود که فقط برای شناختن خطاهای جاری فوتبال به‌صورت عملی. دو سال دروازه‌بان بود تا این که سال 1386به کلاس‌های داوری رفت. او از سال 1388 داوری در لیگ ایران را تجربه کرد.

از سال ٢٠١٧ نام مهسا در فهرست داوران بین المللی فوتبال ایران قرار گرفت و بارها از سوی فدراسیون جهانی و کنفدراسیون فوتبال آسیا برای قضاوت در بازی‌های رسمی دعوت شد.

در کارنامه داوری‌ مهسا می‌توان قضاوت در مسابقات مقدماتی جام ملت‌ها و رقابت‌های جوانان آسیا را دید. او تقریبا مهم‌ترین مسابقه نیمه‌نهایی جوانان آسیا بین ژاپن و کره را سوت زد. بعد به مرحله نهایی رقابت‌های شرق آسیا دعوت شد و کنفدراسیون آسیا حساس‌ترین بازی سال زنان، یعنی مسابقه کره شمالی و کره جنوبی را به او تحویل داد. اوايل سال 1397 هم رقابت‌های جام ملت‌های آسیا در بخش بانوان را قضاوت کرد.

آن چه در مورد مهسا قربانی بارزتر از همه فاکتورهای دوران داوری‌اش شده، این است که او به عنوان یک داور خانم ایرانی موفق شد برای نخستین بار قاضی یک بازی مردان باشد. مهسا در کلاس‌های داوری کنفدراسیون آسیا شرکت می‌کرد و به مالدیو دعوت شد. کنفدراسیون آسیا از او خواست یک بازی لیگ دو مالدیو را قضاوت کند.

اما چرا فدراسیون فوتبال ایران ناگهان مخالف رشد او شد؟ داستان از نوع پوشش او در زمان داوری آغاز می‌شود. مهسا قربانی مانند سایر داوران خانم ایرانی، کلاهی روی سر دارد اما برخلاف تمام آن ها، از شلوار بلند استفاده نمی‌کند. پوشش او در قضاوت‌های خارجی، حساسیت‌ مدیران وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال را هم به همراه داشته است

مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

همین پوشش متفاوت او در زمان قضاوت‌های بین‌المللی و شاید جسارت‌های متفاوتش بود که «علی احمد الطریفی» عربستانی را تحریک کرد تا نگاه متفاوت خود نسبت به یک داور زن را به گوش ایران برساند. سال1396 خورشیدی، احمد الطریفی در دیدار با اعضای کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران گفته بود: «چه طور اجازه می‌دهید یک زن مسلمان با این لباس در زمین فوتبال قضاوت کند؟»

او از شیعیان عربستان است که تا قبل از ممنوعیت سفر اتباع این کشور به ایران، هر ساله سفرهایی به تهران و مشهد داشت.

خارج کردن نام مهسا قربانی از فهرست داوران بین المللی فوتبال ایران ساده نیست. کنفدراسیون فوتبال آسیا و بعد فیفا از ایران دلایل لازم و کافی برای خارج شدن نام هر داور از این فهرست را طلب می‌کنند. وقتی مهسا قربانی (یا هر داور مرد و زن دیگری) در آزمون‌های آمادگی جسمانی یا کلاس‌های داوری فیفا نمرات کافی را گرفته باشند، تبدیل به سرمایه‌های فوتبال جهان می‌شوند.

برای خارج شدن نام یک داور از فهرست الیت فیفا، باید عواملی مانند فساد مالی، همکاری با بنگاه‌‌های شرط ‌بندی، دست داشتن در تبانی یا میل شخصی داور برای بازنشستگی مطرح شود. اگر فدراسیون فوتبال ایران پوشش مهسا قربانی یا عدم تمایل حراست فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش را به عنوان ادله داخلی در حذف او مطرح کند، فیفا می‌تواند براساس قانون، فدراسیون ایران را به دلیل دخالت دادن امور سیاسی یا مذهبی در ورزش، به حالت تعلیق در بیاورد.

پس فدراسیون فوتبال ایران سراغ ساده‌ترین راه ممکن برای حذف مهسا از حضور در بازی‌های بین المللی رفت. فدراسیون جهانی فوتبال روز سوم اکتبر طی ایمیل رسمی به کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرده بود که خواهان حضور مهسا قربانی، داور و «انسیه خباز»، کمک داور ایرانی در رقابت‌های انتخابی المپیک ۲۰۲۰ توکیو است. فیفا در ايميل خود خواسته بود هرچه سریع‌تر پاسخ آن ها برای حضور در رقابت‌های انتخابی المپیک را بدهند. اما فدراسیون ایران ای‌میل فیفا را بدون جواب گذاشت. بی‌پاسخ ماندن درخواست فیفا به معنی عدم تمایل دو داور خانم ایرانی برای حضور در رقابت‌های انتخابی المپیک در آسیا بود. این رقابت‌ها از هشتم تا سیزدهم نوامبر امسال به میزبانی میانمار برگزار می‌شوند. یکی از اعضای کمیته داوران فدراسیون فوتبال به «ایران‌وایر» می‌گوید: «ما متوجه نشدیم که چه کسی دستور داد جواب فیفا را ندهیم. آن‌چه می‌دانیم، این است که تمام نامه‌نگاری‌ها با فیفا باید از کانال رییس فدراسیون رد شوند؛ یعنی تا زمانی که رییس و در غیاب او، دبیرکل فدراسیون فوتبال اجازه ندهند، ما نمی‌توانیم به فیفا جوابی بدهیم. اما جالب این جا است که همین ای‌میل به دست ریيس کمیته داوران هم رسيده و بی پاسخ مانده بود.»

این سکوت باید فقط ۴۸ ساعت ادامه پیدا می‌کرد. عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال می‌گوید: «فقط یک اتفاق ساده همه چیز را تغییر داد. خود خانم قربانی با فدراسیون تماس گرفت و گفت چرا جوابی به فیفا داده نشده است؟»

عوض کردن شلوار ورزشی با شورتی که تمام داوران جهان برتن می‌‌کنند، می‌توانست مهسا قربانی را از مهم ترین رقابت‌های بانوان آسیا در سال ۲۰۱۸ دور نگه دارد. مهسا در گفت و گو با «ایران‌وایر»، رفتار فدراسیون فوتبال را تایید می‌کند: «من نمی‌دانم چرا این اتفاق افتاد و نظری هم ندارم. فقط می‌دانم یک معجزه ما را نجات داد كه من از طريق يكی از داوران آسيايی، از دعوت خود به اين مسابقات مطلع شدم .»

مهسا به صورت شخصی با فدراسیون جهانی فوتبال مکاتبه می‌کند، ای‌میل می‌زند و به آن ها می‌گوید که برای قضاوت در بازی‌های انتخابی المپیک مشکلی ندارد. حالا فدراسیون ایران به اجبار باید پاسخ فیفا را می‌داد. در غیر این صورت، فدراسیون جهانی فوتبال از طرف ایرانی سوال می‌کرد که چرا نام داور بین‌المللی از سوی فدراسیون ایران تایید نشد.

پوشش هم چنان برجسته‌ترین مشکل ورزش ایران با تمام دخترانش است؛ چه ورزشکار باشند، چه مربی و چه داور. مهسا قربانی که در آخرین کلاس‌های داوری کنفدراسیون فوتبال آسیا با «علیرضا فغانی»، داور مسابقات بین المللی مقایسه می‌شد، نه تنها از سوی فدراسیون ایران حمایت نمی‌شود که حتی سانسور شده است.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy