رادیو فردا - ظاهرا جملهای که سناتور جمهوریخواه لیندسی گراهام در شبکه تلویزیونی فاکسنیوز گفت، تا اینجا برایش گران تمام شده. هر چند که همان موقع مجری برنامه تلاش کرد ماجرا را رفع و رجوع کند.
بحث شوخی و جدی سر آزمایش دیانای بود که سناتور گراهام گفت: اگر جواب آزمایشش دربیاید که ریشه و تبارش به ایران میرسد، وحشتناک خواهد بود.
حالا این همه ایرانی یا ایرانیتبار در آمریکا زندگی میکنند، بیش از یک میلیون نفر. همین شد که مجری برنامه به سرعت گفت، «یک ملت بزرگ، اما با رهبران بد» و آقای گراهام تکرار کرد: «رهبران بد».
با این حال ماجرا در شبکههای اجتماعی ادامه پیدا کرد و پای شماری از ایرانی - آمریکاییهای سرشناس و بسیاری دیگر به میان آمد که خواستار عذرخواهی این سناتور ایالت کارولینای جنوبی شدند.
امید کردستانی، رئیس اجرایی توئیتر، در توئیتی سناتور گراهام را خطاب قرار داد و نوشت تازه «باید خیلی هم خوششانس باشید. لطفا سعی کنید از این به بعد حافظ این بهترین ارزشهای ملت بزرگ ما و اصول آن باشید و دیگر هیچ وقت حرف این آدمهای تفرقهانداز و ساده اندیش را تقلید نکنید. لازم است که عذرخواهی کنید».
اما پاسخ فیروز نادری، از مدیران سابق ناسا، به لیندسی گراهام تندتر از پاسخ امید کردستانی بود. وی در توئیتر نوشت: «خیلی از ایرانی - آمریکاییهای قدرشناس بیشتر از تو آدم بیسواد و نژادپرست دین خودشان را به ایالات متحده ادا کردهاند».
هادی پرتوی، سرمایهگذار و کارآفرین در حوزه تکنولوژی، هم چنین پاسخ آقای گراهام را در توئیتر داد: «چرا ایرانی بودن "وحشتناک" است؟ برخی از بزرگترین تجار، دانشمندان، ورزشکاران و رهبران در آمریکا ایرانیتبار هستند. با نامیدن ما به عنوان آدمهای وحشتناک، شما به هر آنچه که آمریکا را کشوری بزرگ ساخته است، توهین کردهاید».
و در نهایت کریستین امانپور، روزنامهنگار و مجری سرشناس شبکه تلویزیونی سیانان که تبار ایرانی دارد، به آقای گراهام نوشت: «شما هر فکری میتوانید درباره حکومت [ایران] بکنید، اما لازم نیست تصویری سیاه از همه مردم ارائه دهید. در واقع، فقط کافیست که نگاهی به اطراف بیندازید تا ایرانی- آمریکاییهایی را ببینید که عرصههای اساسی در زندگی و اقتصاد آمریکا را پیش میبرند از "سیلیکون ولی" گرفته تا "وال استریت"، از علم و جراحی گرفته تا معماری مهندسی، از هنر و فرهنگ گرفته تا بله، حتی رسانه».
وی افزوده است: «ایران با ۲۵۰۰ سال تمدن، یک شاه به نام کوروش داشت که یهودیان را از یوغ نبوکدنصر، پادشاه امپراتوری بابل، آزاد کرد. بن گوریون [از بنیانگذاران کشور اسرائیل] رواداری کوروش را ستود. این کوروش بود که نخستین منشور حقوق بشر را به جهانیان اعطا کرد، همان استوانه کوروش».
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
خانم امانپور سپس لینک صفحه استوانه یا منشور کوروش در ویکیپدیا را ضمیمه نوشته خود در فیسبوک کرد تا سناتور گراهام با آن بیشتر آشنا شود.
موج اعتراضی در شبکههای اجتماعی
در حقیقت آنچه چهرههایی مانند کریستین امانپور، امید کردستانی، فیروز نادری و هادی پرتوی نوشتند بخشی از موج اعتراضی بزرگی بود که کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی رقم زدند.
یک کاربر ایرانی- آمریکایی نوشت: «لیندسی گراهام خیلی هم دلت بخواهد ایرانی باشی!»
کاربر دیگری نوشت: «درست گفته در صورتی که #گراهام ریشه و #تبار #ایرانی داشته باشد برای کشور و مردم ایران مایه تاسف و بی آبروییست».
و کاربر دیگری به نام شایان دیبا گفت: «آمریکا...سرزمینیست که از اجتماع کاملترین و متعالیترین اندیشههای بشر... شکل گرفته و اندیشه ایرانیان در نظام انسان محور آمریکا همیشه در صدر است. پس از سناتور #گراهام میخواهم هر چه سریعتر از این ملت بزرگ عذرخواهی کند».
لیندسی گراهام خیلیم دلت بخواد ایرانی باشید!
-- Holly Dagres (@hdagres) October 16, 2018
#آمریکا یک کشور نیست. بلکه سرزمینی ست که از اجتماع کاملترین و متعالیترین اندیشه های بشر پس از میلیونها سال خلقت انسان شکل گرفته و اندیشه ایرانیان در نظام انسان محور آمریکا همیشه در صدر است. پس از سناتور #گراهام میخواهم هر چه سریعتر از این ملت بزرگ عذر خواهی کند .
-- Shayan Diba (@shayandiba) October 18, 2018