صدای آمریکا - دیلی اکسپرس چاپ لندن در مقاله ای به نقل از یکی از نزدیکان جمال خاشقجی روزنامه نگار کشته شده عربستانی نوشت او در صدد افشای جزئیات استفاده عربستان سعودی از جنگ افزارهای شیمیایی در جنگ یمن بود و لندن قبل از قتل او، از نقشه مقامات امنیتی عربستان اطلاع داشت.
به نوشته این روزنامه، منابع متعدد اطلاعاتی فاش کردهاند که دولت «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا سه هفته قبل از آن که این روزنامه نگار منتقد ریاض وارد کنسولگری عربستان در شهر استانبول ترکیه شود، از توطئه ریاض برای ربودن او اطلاع داشته است.
یک منبع اطلاعاتی به دیلی اکسپرس گفت: «ما ابتدا در هفته نخست ماه سپتامبر، یعنی سه هفته پیش از ورود خاشقجی به کنسولگری عربستان در استانبول در روز دوم اکتبر، مطلع شدیم که مسائلی در جریان است، هر چند برای دریافت جزئیات به زمان بیشتری نیاز بود.»
وی افزود: «آن جزئیات شامل فرمانهای قبلی دایر بر ربودن خاشقجی و بردن وی به عربستان سعودی و بازجویی از او بود. البته راه برای گزینه های دیگر و حل نهایی مشکل هموار شده بود. ما اطلاع داشتیم که فرمانها از سوی یکی از اعضای محفل پادشاهی سعودی آمده بود، اما اطلاع مستقیمی از این که فرمانها از ناحیه شخص محمد بن سلمان ولیعهد صادر شده باشد، نداشتیم. نمیتوانیم بگوئیم کسی که فرمان اولیه را صادر کرد، او بوده است.»
این منبع کاملا موثق می گوید ام آی- ۶، سرویس اطلاعاتی خارجی بریتانیا، به همتایان در ریاض هشدار داد که جلو دسیسه را بگیرند و ماموریت را لغو کنند اما این هشدار نشنیده گرفته شد.
این منبع به روزنامه انگلیسی گفت: روز یکم اکتبر مطلع شدیم که یک گروه شامل «ریاست الاستخباریه العامه» (سازمان اطلاعاتی سعودی GID ) به استانبول رفته و خیلی واضح بود که ماموریت گروه چیست. از طریق کانالهایمان هشدار دادیم که این ایده خوبی نیست. رویدادهای بعدی نشان داد که این هشدار ما هم ناشنیده مانده است.
مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
از منبع اطلاعاتی پرسیده شد، چرا ام آی-۶ به آمریکا - شریک اطلاعاتی خود - اطلاع نداد و پاسخ این بود که ما کاری را که می بایست بکنیم انجام داده ایم.
دیلی اکسپرس از زبان دوست نزدیک خاشقجی نقل می کند که وی اسناد مهمی به دست آورده بود که نشان می داد عربستان سعودی در جنگ نیابتی یمن از جنگ افزارهای شیمیایی استفاده می کند. او از این مساله بسیار برآشفته و نگران بود.
روزنامه در ادامه می افزاید اخبار تایید نشده ای حاکی از این بود که هم ایران و هم عربستان سعودی در جنگ نیابتی یمن از موادی که گاز عصبی سارین تولید میکند استفاده کردهاند، اما منبع اطلاعاتی بر آن است که منظور خاشقجی به کارگیری گاز فسفر از سوی سعودیها در حملات هوایی در یمن علیه نظامیان و حتی غیرنظامیان بوده است.