Wednesday, Oct 31, 2018

صفحه نخست » گروه ضربت نهاجا؛ یکی از مرموزترین یگان‌های ارتش

IB_103118.jpgامیر فرشاد ابراهیمی / ایران بریفینگ

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در رأس یک هیات عالی‌رتبه نظامی به جمهوری آذربایجان می‌رود.

به گزارش مشرق، سرلشکر «محمدباقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و جمعی از مسئولان ستاد کل نیروهای مسلح به‌زودی عازم جمهوری آذربایجان می‌شود.

این سفر دوروزه خواهد بود و به دعوت سپهبد «ذاکر حسن‌اف» وزیر دفاع آذربایجان انجام می‌شود، توسعه همکاری‌ها و مناسبات دفاعی تهران- باکو، همکاری‌های مشترک مرزی، مبارزه با تروریسم و تحولات منطقه‌ای از محور گفت‌وگوهای رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان با مقام‌های جمهوری آذربایجان است.

این نخستین سفر سرلشکر باقری به همسایه شمالی کشورمان است که انجام می‌شود، نکته حائز اهمیت این سفر همراهی «سرهنگ مجتبی دلاوری» مسئول کمیته اقدام مشترک آجا با سرلشکر باقری است.

گروه ضربت نهاجا از ابتدا تاکنون

این گروه قدیمی‌ترین و چه‌بسا محرمانه‌ترین نهاد انقلابی در دل ارتش است که زمان تأسیس آن به قبل از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی برمی‌گردد.

تأسیس این گروه توسط «محمدعلی باقرزاده» از کارمندان فنی پادگان دوشان تپه به دستور اعضای شورای انقلاب و با نظارت آیت‌الله محمد بهشتی صورت می‌گیرد.

بهشتی پیش‌ازاین نیز گروهی را در نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی تحت عنوان جلسات قرآن و نهج‌البلاغه تشکیل داده بود که در مسجد رسول اکرم خیابان ژاله تشکیل جلسات می‌دادند، هسته اولیه گروه‌های مخالف نظام پهلوی در نیروی هوایی و متعاقب آن درگیری‌های همافران با گارد جاویدان در پادگان دوشان تپه و همچنین دیدار همافران و افسران نیروی هوایی در مدرسه رفاه با آیت‌الله خمینی در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ ماحصل همین جلسات هست.

با پیروزی انقلاب، باقرزاده در پادگان قصر فیروزه در محل سابق باشگاه افسران «گروه ضربت» را رسماً تشکیل می‌دهد و کارش را با بازداشت افسران و امرای نیروی هوایی که وابستگی نزدیک به ساواک و یا گارد جاویدان و خاندان پهلوی داشتند آغاز می‌کند، حفاظت از پایگاه‌ها و نقاط حساس ارتش و همچنین سران انقلاب نیز به این گروه واگذار می‌شود.

شاید اصلی‌ترین نقش این گروه در بازداشت سرلشکر باقری و همچنین کشف کودتای نوژه بوده.

در روز ۲۲ شهریور ۱۳۵۸ سرلشکر امیربهمن باقری فرمانده سابق نیروی هوایی و رئیس وقت سازمان هواپیمایی کشوری در فرودگاه مهرآباد بازداشت شد.

مطالب بیشتر در سایت ایران بریفینگ

روزنامه کیهان فردای آن روز نوشت: «تیمسار باقری فرمانده سابق نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران ساعت ۶ صبح دیروز هنگامی‌که قصد داشت با پرواز ارفرانس از کشور خارج شود، توسط «گروه ضربت پاسداران» مستقر در فرودگاه مهرآباد دستگیر شد.

محمدعلی باقرزاده در مورد این دستگیری به روزنامه اطلاعات در آن زمان گفته بود: «ساعت ۱۰ شب شنبه گذشته از انجمن اسلامی نیروی هوایی به ما اطلاع داده شد که تیمسار باقری فرمانده سابق نیروی هوایی که توسط حاکم شرع دادگاه‌های ویژه ارتش ممنوع‌الخروج شده است، قصد دارد از طریق ارفرانس به کشور فرانسه برود. به دنبال این اطلاع گروه ضربت فرودگاه مأموریت یافت که به هر طریق که ممکن است از خروج تیمسار باقری جلوگیری نموده او را بازداشت نماید و برای این منظور از برادران انجمن اسلامی نیروی هوایی نیز کمک گرفتیم که بعداً از طریق تلفن‌های فرودگاه متوجه شدیم که وی با پاویون دولتی تماس گرفته و می‌خواهد از آن باند فرودگاه پرواز نماید که بلافاصله گروه ضربت به محل مزبور رفتند و وی را که یک ساک مشکی نیز در دست داشت دستگیر کردند. باقری هنگام دستگیری هیچ‌گونه عکس‌العملی نشان نداد و راننده وی نیز که مسلح بود دستگیر شد و هر دو نفر تحویل دادگاه ویژه ارتش شدند»

ib1.jpg

شهید ستاری در رمپ پایگاه یکم شکاری مهرآباد / شباهت لباس فرم اعضای گروه ضربت نهاجا با سپاه پاسداران

با شروع جنگ ایران و عراق گروه ضربت که همکاری بسیار تنگاتنگی با سپاه پاسداران داشت و حتی لباس فرم آن‌ها نیز سبزرنگ بود و از همین رو بسیاری آن‌ها را گروه ضربت پاسداران می‌نامیدند مأموریت هماهنگی نیروی هوایی ارتش با سپاه و جهاد سازندگی را در پشتیبانی جنگ بر عهده می‌گیرد.

ib2.jpg

«ستاد کمک‌رسانی بیت الزهرا» نام دیگر گروه ضربت نهاجا می‌شود و مسئولیت جمع‌آوری کمک‌های مردمی و همچنین پشتیبانی مهندسی رزمی جنگ ارتش به این ستاد واگذار می‌شود.

این ستاد در هشت سال جنگ خدمات شایانی انجام می‌دهد اما ازآنجاکه در کنارش و به‌موازات کار پشتیبانی جنگ مأموریت‌های امنیتی هم انجام می‌داده کمتر نسبت به آن اطلاع‌رسانی شده است.

ازجمله امور امنیتی که این گروه انجام داده تأسیس حفاظت و امنیت پرواز از سال ۱۳۵۸ هست که از سال ۱۳۶۸ به دستور فرمانده ستاد کل قوا به سپاه پاسداران واگذار شد، شناسایی مخالفان و بازداشت فرماندهان متمرد ارتش در طول جنگ نیز توسط همین گروه انجام می‌گرفت، ضمن آنکه بسیاری از خریدهای پنهانی مایحتاج جنگ از کشورهای خارجی و یا قاچاقچیان بین‌المللی را نیز این گروه بر عهده داشت.

با پایان یافتن جنگ عملاً کار ستاد بیت الزهرا تمام‌شده بود اما به این گروه مأموریت‌های محرمانه و فوق سری از سوی شورای عالی امنیت ملی داده می‌شود.

از ابتدای سال ۱۳۶۸ گروه ضربت و ستاد بیت الزهرا مأموریت آموزش بخشی از مجاهدین افغانستانی را بر عهده می‌گیرد، محمدعلی باقرزاده مأموریت می‌یابد تا «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افغانستان» را به رهبری محمد اکبری تشکیل و آموزش نظامی دهد. (محمد اکبری فرمانده سپاه پاسداران افغانستان هم اکنون نماینده مجلس در پارلمان افغانستان می باشد)

ib3.jpg
محمدعلی باقرزاده موسس گروه ضربت نهاجا و ستاد بیت الزهرا

پایگاهی محرمانه در پوشش خدمات عمرانی ارتش در سیستان و بلوچستان تأسیس می‌شود و نیروهای سپاه پاسداران افغانستان در آن پایگاه آموزش نظامی می‌دیدند.

روز ۱۲ آبان ۱۳۶۸ طی یک عملیاتی که هرگز ابعاد آن فاش نشد خودروی حامل محمدعلی باقرزاده و محمد اکبری مشهور به استاد اکبری فرمانده سپاه پاسداران افغانستان موردحمله قرار می‌گیرد، اکبری از این عملیات جان سالم به درمی‌برد اما باقرزاده کشته می‌شود، جمهوری اسلامی هیچ اطلاع‌رسانی از این واقعه تا به امروز نکرده است، ابتدا گفته شد سانحه رانندگی بوده، مدتی بعد نیز علت شهادت را درگیری با «عوامل استکبار جهانی» عنوان کردند و هم‌اکنون نیز در سامانه بنیاد شهید «درگیری با اشرار» قیدشده.

محسن مرادی از اعضای این گروه در مصاحبه‌ای مختصر با «پایگاه مجازی سپاه تهران» که شاید تنها اطلاعات موجودی باشد که تابه‌حال از وی منتشرشده درباره باقرزاده و نحوه کشته شدنش می‌گوید: «محمدعلی در ۱۳۲۶ در شهر میانه، دیده به جهان گشود؛ وی در یک خانواده مذهبی که پدر وی از روحانیان شهر میانه بود؛ پرورش یافت. محمدعلی، قبل از انقلاب اسلامی، به‌عنوان کارمند بخش فنی به استخدام ارتش در نیروی هوایی درآمد. وی در جریان شکل‌گیری انقلاب و پیوستن ارتشیان به‌نظام جمهوری اسلامی، نقش چشمگیری داشت.

با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی، به‌عنوان مسئول تدارکات جبهه، فعالیت خود را آغاز کرد. ازآنجاکه محمدعلی، مورد اعتماد بازار تهران هم بود؛ در تهیه اقلام موردنیاز رزمندگان و ارسال چند کامیون، البسه، جوراب، مواد غذایی و ...، در برنامه کاری وی بود؛ وی همچنین، در توزیع عادلانه این اقلام بین رزمندگان، در جبهه نقش چشمگیری داشت.

وی با تشکیل ستاد کمک‌رسانی مردمی با عنوان «بیت الزهرا» در شهرک قصر فیروزه که از مردان وزنانی تشکیل‌شده بود که از تهیه و جمع‌آوری هرگونه کمک به رزمندگان دریغ نمی‌کردند؛ خدمات شایانی را به رزمندگان کرد.

خدمات شایان وی که موردتوجه سپاه و ارتش قرارگرفته بود؛ وی را مأمور تشکیل «گروه ضربت» که وظیفه آن محافظت از افراد رده‌بالا حکومتی، اعم از نظامی و سیاسی بود؛ کرد؛ از اعضای این گروه می‌توان به حضور شهید مهدی آشتیانی اشاره نمود.

وی در ظهر روز ۱۲ آبان ۱۳۶۸ درحالی‌که از نماز جمعه، سیستان و بلوچستان با چند از تن همکارانش برمی‌گشت؛ «به علت نامشخصی» ماشین، از جاده منحرف‌شده و محمدعلی، به شهادت می‌رسد و همکارانش نیز زخمی می‌شوند.

پس از واقعه کشته شدن باقرزاده و احتمالاً کشف و لو رفتن این مأموریت عملاً فعالیت ستاد بیت الزهرا نهاجا نیز متوقف می‌شود، فرماندهی گروه ضربت نهاجا نیز به احمد مشکات سپرده می‌شود»

ib4.jpg
احمد مشکات با لباس مشکی در کنار منصور ستاری

مهدی آشتیانی که محسن مرادی به آن اشاره‌کرده است، جانشین باقرزاده در گروه ضربت و از زبده‌ترین مأموران امنیتی این گروه بوده است، وی در ایام جنگ ایران و عراق مسئول تیم امنیتی حفاظت از مقام‌های حکومتی که برای دیدار و سرکشی به جبهه‌ها می‌آمدند بوده و از او به‌عنوان مؤسس گارد امنیت پرواز جمهوری اسلامی نیز یاد می‌شود که وی نیز عاقبتی همچون باقرزاده یافت.

در مرداد ۱۳۶۹ درحالی‌که روابط ایران و عراق هم‌زمان با حمله عراق به کویت و متعاقب آن به علت حمله آمریکا به عراق، رو به بهبود رفته بود، درحالی‌که ایران نقش بی‌طرف اعلام داشت اما این ستاد مأموریت محرمانه انتقال بخشی از تجهیزات موشکی عراق به ایران را بر عهده داشته، در میانه همین مأموریت دو تن از اعضای گروه ضربت (مهدی آشتیانی و هادی اتفاق خواه) در خاک عراق حین انتقال این تجهیزات هنگام حمله نیروهای آمریکایی به پایگاهی در بصره کشته می‌شوند، رسانه‌های ایران خبر شهادت این دو نظامی را «مأموریت ویژه» اعلام نمودند!

ib5.jpg
قصر فیروزه ستاد مرکزی گروه ضربت نهاجا و ستاد بیت الزهرا
ib6.jpg
علت شهادت : ماموریت ویژه

اینکه گروه ضربت چه نوع تجهیزات موشکی و یا تسلیحاتی را از عراق به ایران منتقل کرده اند از جمله مواردی است که جمهوری اسلامی هرگز آن را عنوان و فاش نکرده است .

ازجمله دیگر نقاط مرموز و کشف نشده گروه ضربت نهاجا مربوط می‌شود به کشته شدن جمعی از فرماندهان ارشد نیروی هوایی در ۱۵ دی ۱۳۷۳ است که سرتیپ منصور ستاری نیز در آن واقعه کشته می‌شود.

پنج‌شنبه ۱۵ دی‌ماه ۱۳۷۳ جلسه شورای فرماندهان پدافند هوایی به مدت سه روز در کیش برگزارشده بود، تیمسار ستاری قرار بود برای مراسم اختتامیه سخنرانی کند. ساعت ۹ صبح به تیمسار یمینی اطلاع داده شد که هواپیمای تیمسار ستاری تا ده دقیقه دیگر در باند فرود می‌آید. یمینی به‌اتفاق سایر فرماندهان جلسه را تعطیل کردند و به استقبال تیمسار رفتند. هواپیمای تیمسار در باند نشست و او به همراه معاونان خود از آن پایین آمد و به سمت سالن برگزاری جلسه به راه افتاد. ستاری در جلسه دو ساعت سخنرانی کرد و سپس با همراهانش به مقصد اصفهان پرواز کردند.

ساعت حدوداً ۸ شب، خلبان سرهنگ جمشیدی به همراه کمک خود سرهنگ دوم خلبان جم‌منش هواپیمای جت استار را برای پرواز به سمت تهران آماده می‌کردند. تیمسار ستاری به همراه تیمسار اردستانی، شجاعی، یاسینی و دیگر همراهان به‌پای هواپیما آمده و پس از خداحافظی سوار بر هواپیما شدند.

در این زمان مشکات با سرهنگ اکبری مسئول حفاظت اطلاعات اصفهان تماس می‌گیرد و اطلاع می‌دهد به ستاری اطلاع دهید پرواز به تهران را کنسل کنند اما این خبر هرگز به ستاری و تیم همراهش نمی‌رسد، مشکات ساعاتی بعد از طریق برج مراقبت فرودگاه دوشان تپه متوجه می‌شود که پرواز انجام‌شده وی از برج مراقبت دوشان تپه از خلبان جمشیدی موقعیت می‌خواهد و در ساعت ۲۰: ۴۲ این‌گونه جواب می‌آید: «در حال گردش برای فاینال هستیم» و ناگهان ارتباط با برج مراقبت قطع می‌شود.

ساعاتی بعد مشخص می‌شود هواپیمای جت استار نیروی هوایی در فاصله ۶۴ کیلومتری فرودگاه در جاده نائین - یزد سقوط کرده و منصور ستاری به همراه سرتیپ یاسینی (معاون هماهنگ‌کننده و رئیس ستاد نیروی هوایی)، سرتیپ مصطفی اردستانی (معاونت عملیات نیروی هوایی)، احمد شجاعی، رزاقی، خلبان جم منش کمک‌خلبان، ریاحی، شریفی مسئول دفتر ستاری، خلبان جمشیدی خلبان پرواز و سنایی، محتشمی، محسنی و پورزادی از اعضای گروه ضربت نهاجا همگی کشته می‌شوند.

چند ماه بعدازاین حادثه بازنشستگی مشکات به او ابلاغ می‌شود، ازاینجا به بعد گروه ضربت نهاجا از نیروی هوایی به ستاد فرماندهی کل قوا منتقل می‌شود مأموریت انتقال و فرماندهی گذار گروه ضربت از نهاجا به ستاد کل را سرتیپ احمد میقانی بر عهده داشته که هم‌اکنون جانشین معاون اشراف ستاد کل نیروهای مسلح هست.

مأموریت فعلی گروه ضربت ارتش

این گروه یکی از معدود یگان‌های ارتش است که در همکاری و تعامل مستقیم با وزارت اطلاعات است، فعالیت‌های این گروه با وزارت اطلاعات و سازمان حفاظت اطلاعات ارتش در قرارگاهی به نام «قرارگاه مقدم فاطمه الزهرا» انجام می‌گیرد واصلی‌ترین وظیفه آن بازگشت متخلفان و متواریان خارج از کشور است.

همکاری این گروه در عملیات شناسایی و همچنین بازگشت شهرام جزایری از عمان و همچنین ره‌گیری و بازداشت ریگی در پرواز هواپیمای قرقیزستان ازجمله عملیات‌های مشهور این گروه است.

گروه ضربت نهاجا که هم‌اکنون بانام «کمیته اقدام مشترک آجا» خوانده می‌شود در آخرین مأموریت مشترکش با وزارت اطلاعات یک سرتیپ نیروی دریایی ارتش به نام محمود ملکوتی را از شهر ایروان در کشور ارمنستان شناسایی و به ایران منتقل کرده.

ملکوتی که تا نیمه سال ۱۳۹۶ معاون پشتیبانی دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (نوشهر) بوده متهم به اختلاس معادل ۳۴۰ میلیارد تومان است که این وجه در قالب دلار برای خریداری کابین‌های آموزشی شبیه‌سازی ناوچه در اختیار وی داده‌شده بود تا طی قراردادی از نروژ خریداری نماید اما وی با همدستی همسر و برادر همسر خود به ارمنستان متواری می‌شود که در اواسط ماه مرداد سال جاری به ایران بازگردانده شده.

فرماندهی کمیته اقدام مشترک ارتش هم‌اکنون با «سرهنگ مجتبی دلاوری» است که اطلاعات چندانی از وی در دست نیست، وی پیش‌ازاین مسئولیت، فرمانده ایستگاه هوایی بابلسر و همچنین جانشین حفاظت اطلاعات دانشگاه هوایی شهید ستاری را بر عهده داشته.

اکنون بر اساس آنچه پایگاه خبری مشرق نوشته است وی نیز در گروه همراه سرلشکر باقری عازم جمهوری آذربایجان است، اینکه قرار است چه پیمان امنیتی‌ای با آذربایجان بسته شود احتمالاً پس از دیدارها مشخص خواهد شد.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy