رادیو فردا - بر اساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی ایران، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران در مهرماه امسال نسبت به مهرماه پارسال، با ۸۳.۵ درصد رشد، به ۸ میلیون و ۶۱۰ هزار تومان، رسیدهاست.
بر اساس این گزارش که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، استخراج شده، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی در پایتخت در مهرماه نسبت به ماه قبل (شهریورماه ۹۷) نیز، افزایشی ۹.۵ درصد را تجربه کرده است.
متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران طی هفت ماه امسال نیز به بیش از ۷ میلیون تومان بالغ شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال، افزایش ۵۵.۴ درصدی داشت.
اما با وجود افزایش بهای هر مترمربع زیربنای مسکونی در پایتخت طی مهرماه امسال، تعداد دادوستدهای انجام شده در ماه مورد گزارش در مقایسه با ماه مشابه پارسال، با کاهشی ۳۲.۳ درصدی همراه بوده که میتواند نشانهای از تداوم رکود تورمی در این بخش به حساب آید.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
نتایج این گزارش حکایت از آن دارد که شاخص اجارهبهای مسکن در کل مناطق شهری ایران در مهرماه نیز در مقایسه با این شاخص در ماه مشابه پارسال رشدی ۱۲.۶ درصدی داشته است.
شاخص اجارهبهای مسکن در شهر تهران در این ماه نیز در مقایسه با مهرماه پارسال، افزایشی ۱۵ درصدی داشته است.
اما گرانی و افزایش قیمتها محدود به حوزه مسکن و اجارهبها نیست، دیگر گزارشهای رسمی مراکز آماری نیز از افزایش قیمت و گرانی در دیگر حوزهها خبر میدهد.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران در مهرماه امسال بالاترین افزایش قیمت در میان اقلام خوراکی به «رب گوجهفرنگی» اختصاص داشت که در مهرماه امسال در مقایسه با ماه مشابه پارسال، رشدی ۲۲۷.۸ درصدی را تجربه کرد.
افزایش صادرات رب گوجهفرنگی به خارج از ایران به ویژه کشور روسیه، سببساز این میزان از رشد شدید قیمت بوده است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، پس از رب گوجهفرنگی، قیمت «موز» با ۱۸۶ درصد افزایش در رتبه دوم گرانی اقلام خوراکی قرار گرفت، میتوان حدس زد که جهش بیسابقه قیمت انواع ارز بر قیمت موز که میوهای وارداتی است، بیشترین اثر را گذاشته باشد، و بالاخره در این گزارش «گوجهفرنگی» در رده سوم بیشترین افزایش قیمت در میان اقلام خوراکی طی مهرماه قرار گرفت که قیمت آن نسبت به مهرماه پارسال ۱۴۷.۴ درصد، رشد داشت.
طی هفتههای اخیر، افزایش قیمت شیر و دیگر فرآوردههای لبنی نیز بخش عمدهای از اخبار و گزارشهای رسانهها را به خود اختصاص داد. افزایش هزینههای دامداران از رهگذر گرانشدن قیمت نهادههای وارداتی تولید و خشکسالی باعث شده تا آنها قیمت شیر تحویلی به صنایع لبنیاتی را افزایش دهند.
علاوه بر این، جهش قیمت انواع ارز، هزینههای بستهبندی محصولات لبنی را افزایش داده است که در نهایت گران شدن قیمت شیر و انواع فرآوردههای لبنیاتی در هفتههای اخیر را به دنبال داشتهاست.
بر اساس اعلام رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی ایران، «هنوز ستاد تنظیم بازار به دلیل تغییر رئیس و دبیر آن، فعالیت خود را آغاز نکرده است و بررسی قیمت محصولات لبنیاتی در ستاد تنظیم بازار هنوز به جایی نرسیده و به هفته اینده موکول شدهاست.»
در همین حال، گزارش بانک مرکزی ایران از اخص بهای تولیدکننده، بیانگر افزایش قیمت تمامشده انواع کالاهای تولیدی است.
نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده در مهرماه اسمال در مقایسه با مهرماه پارسال، رشدی ۵۹ درصدی را تجربه کرده است. نرخ تورم متوسط تولیدکننده در مهرماه نیز ۱۱.۵ درصد اعلام شدهاست.
نکته قابل توجه در روند تغییرات شاخص بهای تولیدکننده در مهرماه، رشد ۱۱.۵ درصدی نرخ تورم ماهانه است که به معنای افزایش این شاخص در فاصله یک ماهه از شهریورماه تا مهرماه است که نرخ تورمی بسیار بالا محسوب میشود.
شاخص بهای تولیدکننده، شاخصی پیشنگر برای شاخص تورم مصرفکننده به حساب میآید به این معنا که با فاصلهای چند ماهه، این تورم در سطح خردهفروشی مشاهده خواهد شد.
بر اساس این گزارش بانک مرکزی ایران، بالاترین نرخ تورم در میان گروههای اصلی تشکیلدهنده شاخص بهای تولیدکننده، مربوط به شاخص گروه اصلی ساخت (صنعت) بوده که رشدی بیش از ۸۲ درصدی را تجربه کرده است.
جهش بیسابقه قیمت ارز در ماههای اخیر منجر به افزایش قیمت محصولات وارداتی به ویژه ماشینآلات، کالاهای واسطهای و مواد اولیه مورد نیاز تولید در ایران شده است که به افزایش تورم در حوزه تولید دامن زده است.
رشد ماهانه نرخ تورم مصرفکننده و همچنین روند رشد نرخ تورم در حوزه تولیدکننده، نشان از آن دارد که روند افزایش قیمتها، دستکم در ماههای آتی نیز ادامه خواهد داشت.