یورونیوز - عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر روز چهارشنبه گفت اگر امنیت خلیج فارس به خطر بیفتد کشورش «مداخله نظامی» خواهد کرد.
وی تاکید کرد که در صورت تهدید امنیت خلیج فارس «مصر نیروهای خود را برای دفاع از برادرانش بسیج خواهد کرد.»
رئیس جمهوری مصر این سخنان را در دیدار با اصحاب رسانه در شرم الشیخ مطرح کرده است.
آقای سیسی همچنین گفت که مصر «با روح و جان در کنار برادرانش» در خلیج فارس خواهد بود.
عبدالفتاح سیسی از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۴ روابط نزدیکی با کشورهای حاشیه خلیج فارس و بویژه عربستان و امارات عربی متحده برقرار کرده است.
وی پیش از این نیز گفته بود که امنیت کشورهای خلیج فارس «خط قرمز» قاهره است.
ریاض و ابوظبی پس از سرنگونی محمد مرسی، رئیس جمهوری اسلامگرای مصر در تابستان 2013 همواره پشتیبان مالی قاهره بوده اند.
مصر همانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده است. ریاض قطر را به حمایت از تروریسم و نزدیکی با ایران متهم می کند، مسئله ای که دوحه همواره آنرا تکذیب کرده است.
زمزمه های تشکیل ناتوی عربی
سخنان عبدالفتاح سیسی در باره امنیت خلیج فارس و احتمال مداخله نظامی کشورش در صورت بی ثباتی در این منطقه دو روز پیش از برگزاری مانوور نظامی مشترک ارتش این کشور با چندین کشور حوزه خلیج فارس و نیز کشور اردن ایراد شده است.
سخنگوی ارتش مصر اعلام کرده است که در رزمایش جاری، نیروهای دریایی، زمینی و هوایی از امارات، عربستان سعودی، کویت، بحرین و اردن حضور دارند. لبنان و مراکش نیز به جمع این ۶ کشور خواهند پیوست.
آقای سیسی در ادامه ضمن اشاره به اوضاع متشنج کنونی در کشورهای سوریه، لیبی و یمن گفته است: «با توجه به شرایط بحرانی موجود نیروهای مسلح عربی قادرند از کشورهای منطقه در مقابل هرگونه تجاوز حفاظت کنند.»
برپایی رزمایش یاد شده و نیز سخنان کم سابقه رئیس جمهوری مصر گمانه زنی ها را در باره تشکیل نیروی نظامی واحد عربی موسوم به «ناتوی عربی» تقویت کرده است.
تشکیل این نیرو پیشتر از جانب مقامات آمریکایی مورد حمایت و تشویق قرار گرفته بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز دو ماه پیش کشورهای حاشیه خلیج فارس، بعلاوه مصر و اردن را به تشکیل یک نیروی نظامی مشترک تشویق کرده بود.
نیروهای نظامی مصر از سال ۲۰۱۵ تاکنون به عنوان عضوی از ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان به مداخله نظامی در کشور یمن و مقابله با شبه نظامیان حوثی تحت حمایت ایران در این کشور می پردازند.
تحلیل گران سیاسی تشکیل «ناتوی عربی» را در راستای تداوم سیاست های مشترک کاخ سفید و متحدان آمریکا در خاورمیانه برای مقابله با قدرت و نفوذ ایران در منطقه ارزیابی کرده اند.