تا همین یکی دو هفته پیش همه از نفت 100 تا 200 دلاری حرف میزدند؛ اما آمریکا با سیاست هوشمندانه خود، هم فروش نفت ایران را به نصف رسانده و هم طی یک ماه گذشته 16 دلار از قیمت هر بشکه نفت برنت کاسته است.
به گزارش «شبکه رسانهای بیان» قبل از آغاز دورم دوم تحریمها علیه رژیم ایران، بسیاری از موسسههای فعال در حوزه انرژی و رسانهها بر این باور بودند که تحریمها موجب افزایش قیمت نفت به 150 یا 200 دلار در هر بشکه میشود. اکنون آمارها نشان میدهند، نهفقط پیشبینی آنها درست نبوده، بلکه در یک ماه گذشته قیمت نفت از هر بشکه 86 دلار و 70 سنت به 70 دلار و 34 سنت رسیده است.
این موضوع موجب خشم نماینده ایران در اوپک شده است. حسین کاظم پور اردبیلی با تأکید بر اینکه عربستان و روسیه باید تولید نفت خود را کاهش دهند، گفته است: «آنها طی یک ماه قیمت نفت را 15 دلار پایین آوردند و تنها به خاطر ترامپ باعث ارزانتر شدن بنزین آمریکا شدند.»
کاهش 15 دلاری قیمت نفت در حالی رخ داده که آمریکا با تحریمهای خود موفق شده است طی هفتههای گذشته جلوی حدود نیمی از صادرات نفت ایران را بگیرد. مقامات جمهوری اسلامی امیدوار بودند با وارد شدن شوک به بازارهای جهانی، قیمت نفت بهیکباره افزایش شدیدی را تجربه کند تا آمریکا از مواضع تند خود در برابر رژیم ایران کوتاه بیاید؛ اما دونالد ترامپ با اتخاذ تصمیمی هوشمندانه در جهت جلوگیری از وارد آمدن شوک به بازار نفت، به هشت کشور معافیت تحریمی داد تا بتوانند تا شش ماه دیگر، از ایران نفت بخرند؛ البته به این شرط که خرید خود را به یکسوم کاهش دهند و پول نقد به ایران ارسال نکنند.
دراینبین، نکتهای که برای جمهوری اسلامی قابل هضم نیست، «خیانت روسیه» و افزایش غیرقابلباور تولید نفت عربستان سعودی است. در حالی که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و علیاکبر ولایتی مشاور او اخیراً گفته بودند «باید نگاهمان به شرق باشد»، روسیه بهتازگی اعلام کرده است که تولید نفت خود را به 11 میلیون و 410 هزار بشکه رسانده است. این در حالی بود که رژیم ایران انتظار داشت روسیه سطح تولید خود را پایین نگه دارد تا آمریکا در سیاستهای خود در برابر ایران تجدیدنظر کند.
ترامپ چندی پیش از اعضای اوپک و همچنین روسیه خواسته بود تا با افزایش سطح تولید خود، قیمت نفت را کاهش دهند. عربستان سعودی که متحد راهبردی آمریکا در منطقه محسوب میشود، به تازگی سطح تولید نفت خود را به 10 میلیون و 700 هزار بشکه رسانده است. خالد الفالح، وزیر انرژی این کشور اعلام کرده است که «همزمان با آغاز تحریمهای نفتی علیه ایران تولید خود را افزایش خواهیم داد.»
پیشبینی میشود با فعال شدن ظرفیتهای تولید در کشورهای عربستان، کویت، امارات و عراق طی هفتهها و ماههای آینده، قیمت نفت دریای شمال (برنت) بازهم به روند نزولی خود ادامه دهد و در سال 2019 به دلیل افزایش تقاضا، هر بشکه نفت دوباره به کانال 70 دلار بازگردد. با فعال شدن ظرفیت تولید این کشورها، نقش ایران در بازارهای جهانی نفت بیشازپیش کمرنگ خواهد شد.
سناریویی که آمریکا و متحدانش در منطقه تاکنون در عرصه نفت اجرا کردهاند، پیش از آغاز تحریمها هرگز در باور رژیم ایران نمیگنجید؛ سناریویی که بازیگرانی چون عربستان، کویت و عراق را دارد و در آن، بهاصطلاح همپیمانی چون روسیه از پشت به ایران خنجر میزند.
قیمت نفت به پائینترین سطح در شش ماه گذشته رسید
بی بی سی - قیمت نفت در معاملات روز جمعه، ۱۸ آبان (۹ نوامبر) به پایینترین سطح خود در حدود شش ماه گذشته رسید و با ادامه روند نزولی قیمت طی چند ماه اخیر، بهای نفت برنت از مرز بشکهای ۷۰ دلار هم پایینتر رفت.
افزایش بیسابقه تولید نفت در آستانه تحریم ایران٬ در کنار پیشبینیهای منفی درباره رشد اقتصاد جهانی و احتمال کاهش تقاضا در ماههای پیشرو از جمله دلایلی است که از نگاه برخی ناظران موجب شده تا کاهش قیمت نفت در جهان ادامه یابد.
قیمت نفت برنت به رغم افزایشی اندک در ساعات نخستین روز جمعه٬ از ساعت ۱۰ و ۱۰ دقیقه به وقت لندن٬ کمتر از ۷۰ دلار معامله شد و تا ۶۹ دلار و ۳۷ سنت کاهش یافت. قیمت نفت برنت از ماه آوریل (فروردین ماه) تاکنون بالای ۷۰ دلار بود. نفت برنت در یک هفته گذشته سه و نیم درصد و در سه ماه اخیر بیش از ۱۵ درصد کاهش یافته است.
قیمت نفت سبد اوپک نیز در سه ماهه اخیر کاهش یافته و به مرز ۷۰ دلار رسیده است.
خبرهای مربوط به تحریم نفت ایران توسط آمریکا به نگرانیهایی در بازار نفت دامن زده بود و پیشبینیهای متناقضی درباره واکنش احتمالی بازار نفت نیز منتشر شده بود. اما از ابتدای اعلام تصمیم آمریکا برای تحریم نفت ایران٬ عربستان سعودی اعلام کرد که با افزایش تولید نفت جای خالی ایران را پر خواهد کرد.
به نوشته خبرگزاری رویترز٬ علاوه بر عربستان٬ روسیه و آمریکا نیز بر تولید خود افزودهاند و عملا میزان تولید نفت در جهان از میزان تقاضا پیشی گرفته و خود به یکی از عوامل کاهش قیمت نقت تبدیل شده است.
بر اساس این گزارش این سه کشور در مجموع ۳۳ میلیون بشکه نفت در روز تولید میکنند که یک رکورد تاریخی محسوب میشود.
در عین حال همزمان با تحریم ایران اعلام شد که واشنگتن برای برخی از خریداران نفت ایران استثناهایی قائل شده که موجب میشود دستکم در شش ماه آینده٬ کاهش میزان صادرات نفت ایران نیز کمتر از پیشبینی قبلی باشد.
آمریکا میگوید تلاش خواهد کرد تا میزان فروش نفت ایران را به صفر برساند. اما کارشناسان شرکت تحقیقاتی برنشتاین پیشبینی کردهاند تا زمانی که استثناهای کاخ سفید برقرار باشد٬ ایران بین یک میلیون ۴۰۰ تا یک میلیون ۵۰۰ بشکه نفت در روز صادر خواهد کرد.