Friday, Nov 16, 2018

صفحه نخست » ترامپ استرداد فتح‌الله گولن به ترکیه را به عنوان حق سکوت قتل خاشقجی بررسی می‌کند

کاخ سفید درصدد است تا با استرداد فتح‌الله گولن از آمریکا به ترکیه، این کشور را در قضیه قتل خاشقجی و نقش عربستان سعودی به سکوت وا دارد.

trumpErdogan_114118.jpgبه گزارش شبکه خبری ان‌بی‌سی به گفته دو مقام بلند پایه آمریکایی، دولت ترامپ ماه گذشته درباره راه‌های قانونی اخراج گولن از خاک آمریکا از سازمان‌های مربوطه اطلاعات جمع‌آوری کرده است.

این دو مقام بلند‌پایه معتقدند دولت ترامپ قصد دارد با استرداد فتح‌الله گولن از آمریکا، از فشار ترکیه بر روی عربستان سعودی در ماجرای قتل خاشقجی بکاهند.

مقام‌های دولت ترامپ به وزارت دادگستری ایالات متحده و همین‌طور اداره تحقیقات فدرال دستور داده‌اند تا پرونده استرداد فتح‌الله گولن را باز کنند. این مقام‌ها از وزرات خارجه نیز درخواست کرده‌اند تا اطلاعات کاملی مبنی بر وضعیت اقامتی این روحانی منتقد اردوغان در اختیار ترامپ قرار دهند.

ظاهرا برخی از مقام‌ها در این سازمان‌ها مقاومت کرده و مخالفت خود را نسبت به این تصمیم دولت ترامپ ابراز کرده‌اند.

ترکیه از آقای گولن به عنوان مرد پشت پرده کودتای نافرجام ۱۵ ژوییه ۲۰۱۶ در این کشور نام می‌برد. در مقابل، آقای گولن که در ترکیه و در ادارات و نهادهای این کشور حامیان و پیروان خود را دارد هرگونه اتهام طرح ریزی و دست داشتن در کودتا را رد کرده و می‌گوید که کودتای ترکیه نمایشی و جعلی بوده است.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که زمانی بسیار به فتح الله گولن نزدیک بوده است، می‌گوید آنکارا موضوع استرداد آقای گولن را لحظه‌ای رها نخواهد کرد.

این مقام گفت: «هیچ ارتباطی بین این دو موضوع وجود ندارد. ما به دنبال استرداد گولن هستیم و انتظار داریم آمریکا در این زمینه اقدام کند. از سوی دیگر ما خواستار ادامه تحقیقات در پرونده خاشقجی و روشن شدن موضوع نیز هستیم.»

به نظر می‌رسد کاخ سفید تلاش می‌کند تا با ساکت کردن ترکیه در مورد قتل خاشقجی، رابطه نزدیک ترامپ و محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان را حفظ کند.

از زمان انتشار اخبار ناپدید شدن و به دنبال آن تایید خبر قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، این کشور بارها توضیحات خود درباره این موضوع را عوض کرده است.

مقامات سعودی در ابتدا مدعی شدند که جمال خاشقجی از کنسولگری خارج شده است اما با گذشت زمان و افشاگری‌های ترکیه، مجبور به تایید خبر قتل این روزنامه‌نگار سعودی شدند.

دادستانی کل عربستان روز پنج‌شنبه ۱۵ نوامبر (۲۴ آبان) با تاکید براینکه بر اساس تحقیقات ولیعهد عربستان هیچ نقشی در این پرونده نداشته برای پنج تن از متهمان پرونده قتل جمال خاشقجی درخواست مجازات اعدام کرد.

از سوی دیگر همزمان وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا ۱۷ شهروند عربستانی را در ارتباط با قتل روزنامه‌نگار سعودی، تحریم کرد.

اما اردوغان همچنان با درز اطلاعات و متهم کردن ولیعهد عربستان در نقش داشتن در قتل خاشقجی، آمریکا و عربستان سعودی را تحت فشار بین‌المللی قرار داده است.

واشنگتن و آنکارا اخیرا درباره اخراج گولن و فرستادنش به آفریقای جنوبی مذاکره کرده‌اند. اما با توجه به اینکه ایالات متحده توجیهی قانونی برای فرستادن گولن به آفریقای جنوبی ندارد، این گزینه از روی میز مذاکره حذف شد.

گزینه دیگر برای کم کردن فشار بر روی عربستان سعودی و راضی کردن ترکیه، آزاد کردن محمد هاکان آتیلا، بانکدار ترکیه‌ای است که به اتهام دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران در اردیبهشت ماه به ۳۲ ماه زندان محکوم شد. اردوغان معتقد است پرونده هاکان یک بازی سیاسی در جهت زیر سوال بردن آنکارا است.

منابع آگاه می‌گویند قضیه قتل خاشقجی، فرصتی طلایی به اردوغان اعطا کرده است تا آمریکا را برای استرداد فتح‌الله گولن تحت فشار قرار دهد.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy