Tuesday, Nov 20, 2018

صفحه نخست » تنش چند باره دستگاه قضایی و دولت، این‌بار بر سر چیست؟

112018A_top.jpgصدای آمریکا - یک اظهارنظر از محمد جواد ظریف در رابطه با میزان بالای پولشویی در ایران موجب اختلاف مقامات دولت و قوه قضایی شده است.

صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، روز دوشنبه ۲۸ آبان در سخنانی بدون اشاره به محمد جواد ظریف، گفت که اگر پولشویی عظیمی در کشور وجود دارد چرا کسانی که اطلاع دارند به قوه قضائیه خبر نمی دهند.

او گفت: «معتقدیم مسئولان نباید سخنانی به زبان بیاورند که مانند خنجر به قلب نظام فرو برود.»

در روزهای اخیر سخنان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی درباره حجم پولشویی در ایران و دلیل رد لوایح مربوط به پولشویی و FATF در شورای نگهبان، خبر ساز شد. آقای ظریف در آن سخنان که در گفت و گو با خبرآنلاین صورت گرفت، گفته بود که این لوایح به دلیل فضاسازی‌هایی که علیه آن صورت گرفت و منافع اقتصادی دهها هزار میلیارد تومانی برخی افراد، تصویب نشد. او گفته بود: «کسانی که گردش مالی یک معامله‌شان ۳۰ هزار میلیارد تومان است، آن قدر توان مالی دارند که مبلغی برابر با کل بودجه وزارت خارجه را صرف یک مورد فضاسازی بکنند.»

این گفته‌های آقای ظریف واکنش تند تعدادی از نمایندگان مخالفت تصویب لوایح مربوط به FATFو CFT را در پی داشت.

مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا

علی‌اکبر کریمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، سخنان ظریف درباره پولشویی گسترده در ایران را موضع‌گیری مغرضانه دانست. علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، هم ضمن ابراز تاسف از سخنان ظریف گفت که او بهتر از مستدل صحبت کند. محمد دهقان، نماینده طرقبه نیز در نطقی خطاب به ظریف گفت: «شما وزیر خارجه‌ ایران هستید نه ترجمه کننده خواسته‌های اف ای تی اف.»

دو هفته پیش شورای نگهبان لایحه پیوستن دولت ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) را رد کرده است. در حالیکه پیوستن ایران به این کنوانسیون با حواشی زیادی در ایران همراه شد، سخنگوی شورای نگهبان گفت که شورای نگهبان این لایحه را «واجد ایرادات و ابهاماتی» دانسته که شامل «خلاف شرع، خلاف قانون اساسی و ابهام» است.

پیوستن دولت ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم از موضوعات جنجالی در هفته های اخیر بوده است.

دولت ایران که از سوی ایالات متحده به حمایت از تروریسم متهم است، برای خروج از فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نیازمند مصوباتی است اما سه ماه پیش آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی با هرگونه اقدام در این مورد مخالفت کرد.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده می گوید جمهوری اسلامی ایران بزرگترین دولت حامی تروریسم است. ایران حامی گروه هایی مثل حماس و حزب الله لبنان است که از سوی ایالات متحده به عنوان گروه تروریستی شناخته می شود.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، خردادماه سال جاری با اشاره به «برخی کنوانسیون‌های بین‌المللی اخیرا مطرح‌شده در مجلس» گفته بود که نمایندگان در زمینه‌هایی مانند «مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی» باید خود اقدام به قانون‌گذاری کنند؛ چرا که به عقیده او گرچه «ممکن است برخی مفاد معاهدات بین‌المللی خوب باشد»، اما «هیچ ضرورتی ندارد با استناد به این مفاد به کنوانسیون‌هایی بپیوندیم که از عمق اهداف آنها آگاه نیستیم یا می‌دانیم که مشکلاتی دارند».

البته پیش از تصویب این لایحه، زمزمه های در مجلس مطرح شد که آیت الله خامنه ای موافقت خود را با تصویب لوایح جدید برای خروج از لیست سیاه FATF اعلام کرده است.

دولت روحانی برای آن‌که از قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) جلوگیری کند، اقدام به ارائه چهار لایحه «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته»، «پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم»، «اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم» به مجلس کرد؛ اما تا به ‌حال تنها اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم تصویب شده است.

چند ماه قبل اعلام شد که حسن روحانی در نامه‌ای محرمانه به دبیر شورای نگهبان، تصویب لوایح چهارگانه را «ضروری» توصیف کرده و خواستار «مساعدت» در تصویب آن‌ها شده بود. محمدجواد ظریف هم تابستان سال جاری گفت تصویب سه لایحه باقی‌مانده مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) «یکی از مهم‌تریم بهانه‌های دشمنان» برای مقابله با ایران در «عملیات بانکی و همکاری‌ها» را خواهد گرفت.

گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم (FATF)، ماه گذشته اعلام کرد چهار ماه دیگر به ایران مهلت خواهد داد که به مطالبه‌های این گروه جامه عمل بپوشاند و اقدام‌های احتیاطی علیه ایران را تعلیق کرد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy