صدای آمریکا ـ برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در تازه ترین اظهارنظر درباره ایران، با اشاره به ابعاد تحریم جمهوری اسلامی، آن را سنگین ترین تحریم تاریخ علیه جمهوری اسلامی نامید.
آقای هوک که با شبکه تلویزیون ماهوارهای عرب زبان الحره گفتگو می کرد، گفت: تحریمها در فعالیتهای ایران اخلال ایجاد میکند. ۸۰ درصد درآمد ایران از محل صادرات نفت تامین میشود، و ما تا کنون یک میلیون بشکه از فروش نفت ایران کم کرده ایم، که معادل حدود ۲ میلیارد دلار است، که از درآمد ایران کم شده است. این رژیمی است که از سال ۲۰۱۳ میلادی حدود ۱۶ میلیارد دلار در عراق، سوریه و یمن - به منظور حمایت از گروههای شبه نظامی مختلف، تولید موشک، و همه گونه تهدید علیه صلح و امنیت - هزینه کرده است. بنابراین تحریمهای ما به جا هستند.
رئیس گروه اقدام ایران افزود: جمهوری اسلامی یک رژیم انقلابی است و ممکن است بگویید که آخرین رژیم انقلابی دنیاست. فکر میکنم مردم ایران از این رژیم خسته شدهاند. رژیمی که ۳۹ سال است از شهروندان خود و رفاه اقتصادی آنها میدزدد و حقوق بشر و کرامت انسانی آنها را نادیده میگیرد. ما از مردم ایران و اشتیاق آنها برای یک حکومت بهتر بسیار حمایت میکنیم. آینده کشور ایران در دستان مردم ایران است. با این حال ما از تمایل آنها برای برخورداری از یک زندگی بهتر، اصلاحات قوی در مورد این دیکتاتوری ظالم و تاریک مذهبی با قدرت حمایت میکنیم.
وی افزود: این تحریمها سنگینترین تحریمهایی در تاریخ هستند که علیه ایران اعمال شده است و ما این کار را به عنوان بخشی از کارزار فشار حداکثری اقتصادی با هدف تغییر رفتار رژیم (جمهوری اسلامی ایران) انجام میدهیم.
برایان هوک دو ماه پیش از سوی مایک پمپئو به عنوان رئیس گروه اقدام ایران منصوب شد. او با اشاره به تصمیم پرزیدنت ترامپ و تاثیر آن بر اقتصاد ایران گفت: همانطور که رئیس جمهوری گفته است، خواهیم دید گام بعدی چه خواهد بود. این را میدانیم که ریال ایران در سال جاری ۷۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است. بیش از ۱۰۰ شرکت عمده جهان به تجارت خود با ایران پایان دادهاند، شبکه مالی سوئیفت دسترسی ۵۰ بانک ایرانی را قطع کرده است، تحریمهای نفتی به اجرا در آمدهاند و ایران با توفانی از مشکلات اقتصادی مواجه است، اما بسیاری از این مشکلات به این دلیل است که آنها در مسائل منطقهای زیادی درگیر هستند و این هزینهای است که شما برای یک رژیم غیرقانونی بودن پرداخت میکنید.
آقای هوک در تشریح تاثیر تحریمهای آمریکا و کاهش بیشتر تجارت جهانی با تهران گفت: اگر شما یک شرکت عمده اروپایی باشید که در سطح جهانی تجارت میکنید، شما هرگز بازار ایران را به آمریکا ترجیح نمیدهید. بنابر این از نظر اقتصادی به نفع چنین شرکتهایی نیست که رژیم تحریمهای ما را نقض کنند و به همین دلیل است ما پیش بینی نمیکنیم که شرکت عمدهای تحریم شود. با این حال این را میتوانم بگویم که ما هر گونه فعالیتی که قابل تحریم باشد را تحریم خواهیم کرد.
روز سه شنبه، برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران همچنین در مصاحبه ای اختصاصی با شبکه العربیه ضمن تاکید بر اینکه «ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است»، گفت بانک های بین المللی از معامله با تهران می ترسند.
به نوشته العربیه او در مورد قصد آمریکا برای تسریع به صفر رساندن صادرات نفت ایران و تضمین ثبات بازار نفت صحبت کرد.
هوک پیشتر در روز دوشنبه هشدار داد که تجارت با جمهوری اسلامی ایران میتواند به معنای تامین مالی تروریسم باشد.
وزارت خارجه ایالات متحده در پیامی در توئیتر به نقل از آقای هوک نوشت: «وقتی شرکتها با رژیم ایران تجارت میکنند، احتمال دارد تروریسم را، شاید در خاک خود، تامین مالی کنند.»
در ادامه این پیام آمده است: «هدف تحریمهای ما محروم کردن رژیم از توانایی صدور تروریسم است. ما در مورد دور زدن تحریمها هوشیاریم و منعی برای توقف آن نخواهیم داشت.»
Special Rep Brian Hook: When companies do business with #Iran's regime, they're likely financing terrorism--possibly on their own soil. Our sanctions aim to deprive the regime from its ability to export terrorism. We are on alert for sanction evasion and won't hesitate to stop it. pic.twitter.com/Syd4wEu3An
-- Department of State (@StateDept) 19. November 2018
دولت آمریکا اردیبهشت ماه اعلام کرد که ایران با ادامه برنامه موشکی و رفتار بیثبات کننده خود در منطقه روح برجام را نقض میکند و از این رو واشنگتن از آن خارج میشود.
به دنبال خروج ایالات متحده از توافق هستهای تیر ۱۳۹۴، تحریمهای آمریکا علیه ایران که پس از اجرای توافق لغو شده بودند، بار دیگر - در دو مرحله - به اجرا در آمدند.
در نقل قول وزارت خارجه آمریکا از رئیس «گروه اقدام ایران» به شرکت یا کشور خاصی اشاره نشده است، اما همزمان با سفر وزیر خارجه بریتانیا به تهران منتشر میشود.
جرمی هانت وزیر خارجه جدید بریتانیا پیشتر در روز دوشنبه برای یک سفر یک روزه و گفتوگو با مقامهای ارشد ایران - از جمله درباره برجام - وارد پایتخت ایران شد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان - سه قدرت اروپایی طرف توافق هستهای با جمهوری اسلامی، با خروج آمریکا از برجام موافق نیستند و در این مدت تلاش کردهاند آن را حفظ کنند.
برایان هوک روز پنجشنبه تاکید کرد آمریکا همه شریانهای مالی ایران برای تأمین بودجه حماس و حزب الله، و توسعه برنامه موشکی و تهدید ثبات منطقه را هدف قرار میدهد.
وی پیشتر هشدار داده بود که بانکها و شرکتهای اروپایی در صورت همکاری با تدابیر ویژه اروپا برای تجارت با ایران، ممکن است تحت تحریمهای آمریکا قرار بگیرند.