یورونیوز ـ همزمان با آغاز تدوین لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ توسط دولت، سیر نزولی قیمت و صادرات نفت ایران، تامین درآمد کافی برای این بودجه را با چالش جدی مواجه کرده است.
قیمت جهانی نفت با وجود رشد اندک در جریان معاملات روز دوشنبه همچنان در پایینترین حد طی ۱۴ ماه گذشته قرار دارد.
بهای هر بشکه نفت پایه وست تگزاس اینترمدیت در ادامه روند نزولی خود که از حدود یک ماه و نیم پیش آغاز شده در جریان داد و ستدهای روز جمعه گذشته تا سطح ۵۰ دلار تنزل کرد. این نرخ با شروع معاملات هفته کاری جدید بازار جهانی نفت تا ۵۱ دلار افزایش یافت.
اوایل ماه اکتبر گذشته بهای هر بشکه نفت پایه وست تگزاس اینترمدیت به نزدیکی ۷۷ دلار صعود کرده بود، نرخی که طی ۴ سال گذشته بیسابقه بود.
با این وجود، افزایش عرضه نفت به ویژه توسط آمریکا، روسیه، عربستان، عراق و امارات عربی متحده و کاهش چشمانداز رشد اقتصاد جهان از جمله اتحادیه اروپا موجب شکلگیری سیر نزولی قیمت نفت شد.
در حال حاضر، تحلیلگران بازار نفت معتقدند که بازار با مازاد عرضه ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای مواجه است. میزانی که بسیار نزدیک به سهم از دست رفته ایران از بازار نفت به دلیل اعمال تحریم خرید نفت این کشور توسط آمریکاست.
ایران تا پیش از خروج آمریکا از برجام به طور متوسط ماهانه ۲. ۱ میلیون بشکه نفت صادر میکرد که این میزان همزمان با تشدید تحریمهای آمریکا به ۱. ۶ میلیون بشکه در روز کاهش یافت.
همزمان بهای هر بشکه نفت خام سنگین ایران (پایه سبد اوپک) هم به کمتر از ۵۵ دلار رسیده است. این در حالی است که این نرخ اوایل ماه اکتبرگذشته از مرز ۸۰ دلار عبور کرده بود.
دولت ایران در قالب قانون بودجه سال جاری خود، بهای فروش هر بشکه نفت صادراتی خود را که عمدتا شامل نفت سنگین است، ۵۵ دلار پیشبینی کرده بود.
رخدادی که میتواند کسری بودجه دولت ایران را که طی نیمه اول سال جاری خورشیدی به رقم بیسابقه ۳۷ هزارمیلیاردتومان رسیده، افزایش دهد.
در همین حال پیشبینی نهادهای بینالمللی از جمله بانک سرمایهگذاری «جی پی مورگان» و آژانس پیشبینی اقتصادی، بهای نفت طی سال آینده را بین ۵۵ تا ۷۳ دلار برآورد کردهاند.
با این وجود، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران اخیرا اعلام کرده که نرخ نفت صادراتی ایران به منظور محاسبه درآمد آتی دولت در بودجه سال ۱۳۹۸پایینتر از ۷۰ دلار در نظر گرفته خواهد شد.
همچنین خبرگزاریهای ایران از قول بیژن زنگنه، وزیر نفت روایت کردهاند که او در جلسات تدوین لایحه بودجه سال آینده خورشیدی اعلام کرده نمیتواند نسبت به صادرات روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت متعهد شود.
در عین حال، تحت تاثیر اعمال تحریمهای نفتی، تجاری و مالی آمریکا علیه اقتصاد ایران، فروش نفت ایران در حال حاضر با اعمال تخفیفهای قیمتی و ارائه خدمات حمل و نقل و بیمه ارزانتر از معمول صورت میگیرد.
بر همین اساس، گزارش رسانههای ایران از نشستهای تدوین لایحه بودجه سال آینده، حاکی است که دولت با حدود ۴۰ هزارتومان کمبود درآمد مواجه شده و بنا بر تاکید وزارت اقتصاد، امکان افزایش بیشتر فشار مالیاتی بر کسب و کارها وجود ندارد.
بدین ترتیب، تدوین لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ دولت ایران از مراحل آغازین آن تحت فشار قیمت نزولی نفت و تحریمهای نفتی دولت آمریکا قرار گرفته است.