یورونیوز ـ بهای هر بشکه نفت خام پایه برنت در جریان داد و ستدهای روز جمعه بازارجهانی نفت بیش از ۱ دلار کاهش به ۵۳ دلار و ۵۵ سنت رسید. همچنین بهای هر بشکه نفت خام پایه وست تگزاس اینترمدیت با ۳۷ سنت کاهش به ۴۵ دلار و ۵۱ سنت رسید.
این پایینترین سطح قیمت نفت طی ۱۵ ماه گذشته به شمار میرود. در همین حال بهای هر بشکه نفت خام سنگین ایران روز جمعه به کمتر از ۵۰ دلار رسید.
قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران پس از ثبت رکورد ۱۱۱ دلار و ۵۶ سنت در ۲۰ ژوئن سال ۲۰۱۴ طی معاملات ۱۹ ژانویه ۲۰۱۶ به ۲۵ دلار نزدیک شد. سپس با آغاز روند صعودی قیمت نفت، طی مبادلات ۸ اکتبر ۲۰۱۸ از مرز ۷۹ دلار گذشت.
طی ۷۴ روز گذشته بار دیگر سیر نزولی قیمت نفت آغاز شد و با وجود تلاشهای وزرای نفت کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید نفت ولی این روند ادامه یافت. به طوری که در جریان معاملات روز جمعه بهای هر بشکه نفت سنگین ایران به ۴۹ دلار نزدیک شد.
کارشناسان نگرانیها از کاهش رشد اقتصادی جهان و عدم اطمینان از تعهد اعضاء اوپک به کاهش سطح تولید را از دلایل اصلی ادامه نزول قیمت نفت میدانند.
این در شرایطی است که عایدی پیشبینی شده برای هر بشکه نفت خام صادراتی ایران در قانون بودجه سال جاری خورشیدی ۵۵ دلار و در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ نزدیک به ۵۴ دلار در نظر گرفته شده است.
مطابق گزارش بانک مرکزی ایران، عملکرد هفت ماهه سال ۱۳۹۷ نشان دهنده وقوع کسری بودجه بیسابقه ۳۹ هزارمیلیارد تومانی است. این سطح از کسری بودجه در شرایطی رخ داده که طی این مدت درآمد نفتی دولت به مدد رشد بهای جهانی نفت ۱۴ درصد بیش از پیشبینی صورت گرفته، محقق شده است.
اقتصاد ایران از اردیبهشت ماه گذشته و در پی خروج یکجانبه آمریکا از برجام با بازگشت تحریمهای تجاری این کشور مواجه شده و دامنه این تحریمها از ۱۳ آبان ماه گذشته به بخشهای نفتی، مالی و بیمه گسترش یافته است.
با این وجود، به نظر میرسد که در ماههای باقیمانده از سال ۹۷ و با ادامه افت قیمت جهانی نفت، کسری بودجه دولت ایران ابعاد بزرگتری به خود بگیرد.