یورونیوز - گروه طالبان که چندی است مذاکرات صلح با دولت مرکزی در افغانستان را با میانجی گری آمریکا از سر گرفته مدعی است که در صورت بازگشت به کابل رویکردی متفاوت از زمان زمامداری در دهه نود میلادی را از خود به نمایش خواهد گذاشت.
این در حالیست که برخی نقاط تاریک باقی مانده از زمان حکومت طالبان در افغانستان نظیر ممنوعیت موسیقی، منع تحصیل و آموزش برای دختران و اعدام های عمومی در استادیوم های کابل هنوز از ذهن و روان ساکنان این کشور پاک نشده است.
گفتگوهای صلح با گروه طالبان در حالی از هفته های اخیر از سر گرفته شده است که واشنگتن در تصمیمی رسما تایید نشده اعلام کرده است که قصد دارد نیمی از نیروهای نظامی خود را از این کشور خارج کند.
سلفی تعدادی از ساکنان کابل با یک نماینده طالبان
***
این تصمیم همزمان با دیدار زلمی خلیل زاد، فرستاده آمریکا در امور افغانستان رسانه ای شد و استقبال غیر رسمی گروه طالبان را به همراه داشت.
طالبان که همواره خروج نیروهای خارجی را به عنوان پیش شرطی اساسی برای گفتگوهای صلح مطرح کرده اند روز پنجشنبه بار دیگر آمریکا را تهدید کردند که در صورت ادامه حضور نظامی در افغانستان سرنوشتی مشابه آنچه بر سر شوروی آمد، در انتظارش خواهد بود.
این درحالیست که یکی از فرماندهان ارشد طالبان پیشتر در پی رسانه ای شدن تصمیم واشنگتن برای کاهش نیروهای نظامی در افغانستان ضمن استقبال از این تصمیم آنرا «راضی کننده» توصیف کرده بود.
ما دیگر آن طالبان گذشته نیستیم
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتگو با خبرگزاری رویترز ضمن اشاره به سالهای زمامداری در افغانستان که در نهایت با مداخله نظامی سال ۲۰۰۱ آمریکا به پایان رسید از تغییرات اساسی در رویکرد حکومتی این گروه خبر داده است.
آقای مجاهد در این گفتگو تاکید می کند: «اگر صلح برقرار شود و طالبان به قدرت بازگردند، بازگشت ما هیچ شباهتی با سال ۱۹۹۶ نخواهد داشت.»
سخنگوی طالبان همچنین در بخش دیگری از سخنان خود می گوید: «ما می خواهیم به کلیه شهروندان افغان اطمینان بدهیم که هیچ تهدید دیگر از جانب ما متوجه آنها نخواهد بود.»
وی همچنین باردیگر بر مخالفت گروه طالبان با حضور نیروهای خارجی در افغانستان تاکید کرد و افزود: «به محض خروج نیروهای خارجی و انعقاد توافقنامه صلح شاهد اعلام یک عفو عمومی خواهیم بود.»
در حالی که هنوز خروج تدریجی نیروهای آمریکایی از افغانستان به صورت رسمی مورد تایید قرار نگرفته ساکنان این کشور بیم آن دارند که تحولات در جهت تکرار خاطرات تلخ گذشته در زمان استیلای حکومت افراطگرای طالبان پیش بروند.
بیلاد صدیقی، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان معتقد است: «فکر نمی کنم که طالبان به واقع دچار تغییرات فکری شده باشند اما شاید به این نتیجه رسیده باشند که بدون رعایت حقوق انسان ها مورد پذیرش جامعه جهانی قرار نخواهند گرفت.»
پیکارجویان طالبان پس از ناآرامی های ناشی از مناقشات و جنگ داخلی در افغانستان در اواخر دهه نود میلادی کابل را به اشغال خود درآوردند و تا سال ۲۰۰۱ بر این کشور حکومت کردند.