دویچه وله - به گفته رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، طی دو سال اخیر تعداد زنانی که از طریق روابط جنسی به این بیماری مبتلا شدهاند ۱۰ برابر شده است. مینو محرز شمار مبتلایان به ایدز در ایران را بیش از ۶۶ هزار نفر برآورد کرده است.
مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، روز یکشنبه ۹ دی (۳۰ دسامبر) گفت: «اکثر مبتلایان به ویروس ایدز در کشور ۲۵ تا ۴۰ ساله هستند و به علت ضعف اطلاعرسانی و نبود آموزش در مورد انتقال ایدز از طریق رفتارهای پرخطر جنسی، جوانان در معرض ابتلا به این بیماری هستند.»
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران افزود: «از دو سال پیش اصلیترین راه انتقال ایدز در کشور تماس جنسی است. زمانی انتقال این بیماری ۹۷ درصد در معتادان مرد و سه درصد در زنان معتاد بود، اما طی دو سال اخیر تعداد زنان مبتلا از طریق روابط جنسی ۱۰ برابر شده است.»
خانم محرز خاطرنشان کرد: «در حال حاضر بیشترین انتقال ایدز بر اثر روابط جنسی رخ میدهد. یک زمانی بیشترین شیوع این بیماری در بین معتادان بود که با برنامه کاهش آسیب بسیار خوب کنترل شد، به طوری که امروز ایران در دنیا حرف اول را در کاهش آسیب ویروس ایدز در بین معتادان میزند.»
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران در عین حال در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایرنا هشدار داد: «به دلیل تماس جنسی، ایدز در جوانان به ویژه زنان رو به افزایش است.»
مینو محرز با اشاره به رایگان بودن "تست ایدز" در ایران و با تأکید بر اهمیت این آزمایش پیش از ازدواج، خاطرنشان کرد: «متاسفانه انگار کسی از این مسائل آگاهی ندارد که بخواهد مراجعه داشته باشد. اطلاعرسانی مدام توسط رسانهها و آموزش و پرورش نشده است.»
خانم محرز ضمن اشاره به اینکه "جوانان امروز در خطر ابتلا به ایدز هستند"، یادآور شد: «آموزش و پرورش درباره مسائل جنسی صحبت نمیکند، زیرا معتقد است دانشآموزان بی بند و بار میشوند و این مشکلی است که ما با آن مواجه هستیم.»
این پزشک متخصص بیماریهای عفونی "انکار و سکوت" را "دو استراتژی بسیار اشتباه در سیاستگذاریها" خواند و تأکید کرد که «نمیتوان وجود برخی رفتارهای پرخطر را انکار کرد، در نتیجه باید آموزش داد تا این مسائل کمتر از گذشته شوند.»
مینو محرز با تأکید بر ضرورت "آموزش و اطلاعرسانی درباره افزایش ایدز از طریق روابط جنسی" و لزوم برداشتن "گامهای اساسی" گفت: «در کشور بیش از ۳۴ هزار نفر مبتلا به ایدز ثبت شده است که از این تعداد ۱۶ یا ۱۷ هزار نفر از مبتلایان تحت درمان مداوم قرار دارند، ولی سایر این افراد درمانی انجام ندادهاند یا تحت مراقبت مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری قرار ندارند.»
شمار مبتلایان دستکم دو برابر آمار ثبتشده
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران "نبود سیستم غربالگری و مراجعه کردن افراد پرخطر" را عامل پیشرفت کُند شناسایی موارد جدید ابتلا به این بیماری دانست و گفت: «هر سه ماه یکبار حدود دو هزار مورد جدید شناسایی میشود. تخمین زده میشود بیش از ۶۶ هزار مورد ابتلا به ویروس ایدز در کشور داشته باشیم. حداقل نیمی از این تعداد از ابتلای خود اطلاعی ندارند یا اگر دارند آن را کتمان می کنند. این افراد میتوانند با انجام مقاربتهای جنسی با سایرین باعث انتقال عفونت HIV شوند.»
مینو محرز ۲۵ شهریورماه گذشته نیز از کمبود "خطرناک" تجهیزات پزشکی برای بیماریهای عفونی در ایران خبر داده و همزمان هشدار داده بود: «اگر وضعیت به این صورت ادامه پیدا کند، در همه زمینهها با کمبود مواجه میشویم.»
بر اساس آمار وزارت بهداشت ایران، تا ابتدای دیماه سال گذشته (۱۳۹۶) حدود ۳۶ هزار و ۵۷۱ مورد ابتلا به ایدز در ایران شناسایی شده که ۵۰ درصد آن مربوط به افراد ۲۱ تا ۲۵ ساله بوده است. افسر کازرونی، رئیس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت ایران، هشتم اردیبهشتماه گذشته گفته بود، موارد شناساییشده ۴۰ درصد شمار مبتلایان هستند و ۶۰ درصد آنان هنوز از وضعیت خود آگاهی ندارند. او افزوده بود که بیشترین آمار ابتلا به ایدز در سنین زیر ۱۵ سال در ایران، مربوط به انتقال این بیماری از مادر به کودک بوده است.
کارشناسان از چند سال پیش بدینسو از تغییر الگوی انتقال ویروس ایدز در ایران از سرنگهای آلوده در میان معتادان تزریقی به تماسهای جنسی خبر دادهاند.
مسئولان جمهوری اسلامی تا چند سال پیش از ارائه رسمی آمار و اطلاعات دقیق درباره شیوع ایدز در ایران و سهم روابط جنسی در انتقال ویروس "اچآیوی" خودداری میکردند. این رویکرد اما از ابتدای دولت یازدهم تغییر کرد.