عکسهایی از جوانان خوشتیپ در تعطیلات گرانقیمت و دسترسیشان به پول و فرصتهای شغلی در ماههای اخیر باعث ایجاد خشم عمومی در میان ایرانیان شده است؛ چرا که همزمان با افزایش فشار اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا، قدرت مالی و اقتصادی مردم تضعیف شده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه امریکایی "واشنگتن پست" با انتشار گزارشی درباره نارضایتی عمومی از نمایش زندگی بچهپولدارها در خیابانهای تهران و در رسانههای اجتماعی مینویسد: "بچهپولدارهایی که خود و یا خانوادههایشان با افرادی در قدرت در تماس هستند و به نوعی از رانت استفاده میکنند، ثروت خود را در اینستاگرام با انشتار عکسهایی از سبک زندگیشان در خیابانهای پایتخت ایران به نمایش میگذراند. لباسهای پر زرق و برق و خودروهای لوکس پر سر و صدا و تفریحات آنان در مراکز تفریحی و تجاری همگان را شگفتزده میکند. این افراد میتوانند به مشاغل دولتی دست یابند، بورس تحصیلی دریافت کنند و به راحتی سفر کنند. حتی پسر حوانسالی که با یکی از چهرههای بلندپایه در ایران خویشاوندی دارد نیز سال گذشته در لندن با دستبند 3800 دلاری دیده شد.
اما تعداد کمی در ایران میتوانند از امکانات مشابهی لذت ببرند؛ چرا که هزینهها افزایش مییابند و کیف پول آنان کوچکتر می شود. ایرانیها سخن گفتن علیه نابرابریها و فرهنگ تجملی را آغاز کردهاند. آنان به این بچه پولدارها میگویند آقازاده. اخیرا برخی از آقازادهها زیر فشار افکار عمومی مجبور شدند تا از مقام دولتی خود استعفا دهند. این فشار از تابستان گذشته آغاز شد؛ زمانی که ایرانیان در رسانههای اجتماعی خواستند تا سیاستمداران به طور علنی هرگونه امتیازی که فرزندانشان از طریق وابستگی و خویشاوندی با آنان برخوردار شدهاند را اعلام کنند. صفحه بچهپولدارهای تهران بسیاری از مردم را عصبانی کرده است. بسیاری از مردم میگویند آقازادهها با ببرهای خانگی و حیوانات نادری که نگهداری میکنند، عکس میاندازند در حالی که مردم برای خرید پوشک بچههایشان در مضیقه هستند.
واشنگتنپست در ادامه مینویسد: "واقعیت آن است که ایران مشکلات اقتصادی دارد و مردم عادی احساس خستگی میکنند. نرخ بیکاری بالاست و کمبودها احساس میشود و ریال نیمی از ارزش خود را تنها در سال گذشته از دست داده است. در ماه نوامبر، آمریکا تحریمهایی را علیه بخش نفتی و بانکی ایران وضع کرد و به تجارت خارجی ایران آسیب زد. این تحریمها به دنبال تصمیم دولت ترامپ برای خروج امریکا از برجام اعمال شدهاند".
این روزنامه در ادامه مینویسد: "پسر یک دیپلمات ایرانی که نیم میلیون دنبالکننده در اینستاگرام دارد، در پستهایش نشان میدهد به جزایر یونان و در کشتیهای کروز دریایی سفر میکند و بطریهای مشروب را به افتخار خود و همراهاناش باز میکند. او در پستهایش گفته بود چه مدت است که به من حسادت میکنید؟ آقازادهها و آقازدگی که از دهه 90 میلادی در ایران به عنوان یک پدیده ظهور کرد و این اصطلاح در فرهنگ عمومی ایرانیان جا پیدا کرد، اشاره به فرزندان مقاماتی بوده که با استفاده از زد و بندهای خانوادگی توانسته بودند به قدرت و ثروت دست یابند. "سوزان مالونی" پژوهشگر بروکینگز میگوید این افراد با ارتباطات خانوادگی و خویشاوندی خود میتوانند خیلی سریع پیشرفت شغلی و مالی کنند. در سال 2017 میلادی فرزند یکی از چهرههای سیاسی مهم ایران گفت که از "ژن خوب" است. این موضوع بسیاری را عصبانی کرد. مردم زمانی عصبانی میشوند که فردی بیتجربه، بیسواد و فاقد مهارت به منصبی میرسد".