Wednesday, Feb 27, 2019

صفحه نخست » تور سپاه برای صید از بانک «سپه نوین»

sepordeh.jpgکیهان لندن - مجمع بانک مرکزی، سه‎شنبه هفتم اسفند، برگزار شد و حسن روحانی رئیس دولت که از سخنرانان این مجمع بود گفت، مصوبات ادغام بانک‎های نظامی در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته و دولت در نظر دارد این مسئله تا پایان سال نهایی و عملیاتی شود.

او تاکید کرد بانک مرکزی بار مسئولیت سنگینی دارد که با کمک دولت باید فشارهای فعلی را مدیریت و اصلاح کنیم. او تاکید کرده «اگر عده‎ای بخواهند دور کشور را دیوار بکشند کار دولت را سخت می‎کنند به همین خاطر از همه خواهش می‎کنیم که با هر ایده و عقیده‏‌ای دور دولت دیوار نکشید و بگذارید دولت کار خودش را انجام دهد و باید این دیوارها حذف شود.»

روحانی همچنین افزود، آمریکا همه توان خود را در مسئله تحریم علیه سیستم بانکی، فروش نفت و سایر زمینه‌های اقتصادی کشور گذاشته است و افزود «امروز خط مقدم ما برابر آمریکا محمدجواد ظریف وزیر خارجه، عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی و بیژن زنگنه وزیر نفت هستند.»

ادغام بانک‎های نظامی در یک بانک، که گفته می‎شود بانک سپه خواهد بود، با ابهامات زیادی روبروست. تعداد این‎ بانک‎ها گاهی ۵ و گاهی ۶ اعلام می‎شود که نشان از اختلاف بین کارگزاران آن‌ و دولت دارد.

«مهر اقتصاد» متعلق به سازمان بسیج، «حکمت ایرانیان» متعلق به ارتش، «قوامین» متعلق به نیروی انتظام، موسسه «کوثر» وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلّح در فهرست این ادغام قرار دارند که ظاهرا قرار است به عنوان بانک «سپه نوین» ادغام شوند. گاهی نیز صحبت از بانک «انصار» وابسته به بنیاد تعاون سپاه می‎شود اما سناریوهای آن مدام تغییر می‎کند.

مسئله‎ای که شاید برای نظام بانکی ایران فوق‎العاده خطرناک باشد و کمتر در مورد آن صحبت می‎شود بدهی سنگین بانک‎های نظامی است. وبسایت تجارت‌نیوز در همین ارتباط می‎نویسد «دارایی‌ و بدهی‌های پنج بانک وابسته به نهادهای نظامی که قرار است در بانک سپه ادغام شوند نشان می‌دهد مجموعاً این بانک‌ها معادل ۹۷ درصد دارایی‌شان بدهی دارند که ریسک سرمایه‌گذاری در آنها را بالا می‌برد.»

روزنامه «هفت صبح» در شهریور ۱۳۹۷ در گزارشی نوشت که زمزمه‌هایی هست که بعضی از این بانک‌ها عملاً ورشکسته هستند.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

اما مشکلات ادغام این بانک‎ها فراتر از ریختن آنها در یک کاسه است. غلامحسن تقی نتاج مدیرعامل بانک «قوامین» به ایرنا می‎گوید، «در حوزه فناوری اطلاعات زیرساخت‎های لازم برای این ادغام وجود ندارد، نظام بانکی فاقد سیستم یکپارچه (corebanking) برای اتصال نزدیک پنج هزار شعبه این بانک‎ها در سراسر کشور است آنهم در شرایطی که مجموع این بانک ها حدود ۲۴ میلیون نفر مشتری دارند.»

او در ادامه گفته «از نظر نیروی انسانی نیز شرایط خاصی در هر یک از این بانک ها حاکم است و قراردادهای مختلفی اعم از قراردادی و رسمی با کارکنان منعقد شده که باید رسیدگی شود. مسلم است که پس از ادغام بانک‌ها، دیگر اینها به چهار هزار و ۸۰۰ شعبه نیاز ندارند و بنابراین باید از نظر شعب نیز پس از ادغام آمایش مجددی انجام شود.»

در حرف‎های او به یک نکته کلیدی هم اشاره شد؛ وی به نقل از کارشناسان گفت: «اگر دارایی و بدهی این بانک‎ها را با هم جمع کنیم، مشکلی از نظام بانکی کشور حل نمی‎کند.»

خبرنگار از او می‎پرسد تجمیع این بانک‎ها در بانک سپه به نوعی توسعه بانکداری دولتی نیست؟ که او صریحاً پاسخ می‎دهد «بانکداری خصوصی در ایران شکست خورده است؛ اصلا صنعت بانکی در کشور نباید در این زمان خصوصی‌سازی می‎شد، این بحث شامل بیمه ها هم هست.»

بسیاری تحلیلگران معتقدند بدهی‎های بانک‎های نظامی گریبان بانک سپه را خواهد گرفت و از آنجا که اختلاسگران و غارتگران در شبکه بانکی موسسات مالی نظامی هم نفوذ کرده‌اند، پیامدهای این ادغام دامنگیر بانک سپه نیز خواهد شد.

باید اضافه کرد در یکی دو سال اخیر سپاه تلاش کرده دامنه‌ همکاری‎های خود با بانک سپه را افزایش دهد و ادغام بانک‎های نظامی در بانک سپه به نوعی دسترسی سپاه به منابع مالی را بیشتر می‎کند. ۱۸ شهریور ۱۳۹۵، محمدکاظم چقازردی مدیرعامل بانک سپه و عبادالله عبداللهی فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء با هم دیدار و بر گسترش همکاری‌های بانک سپه و سپاه پاسداران تاکید کردند.

در این جلسه سردار عبداللهی اعلام کرد قرارگاه خاتم در حوزه‌های مختلف عمرانی از جمله حمل و نقل، جاده‌ای، آزادراه، ریلی و بنادر آماده مشارکت با بانک‌ها است و مدیرعامل بانک سپه نیز تاکید کرد که مشارکت و حمایت از پروژه‎های بزرگ اقتصادی در دستور کار بانک قرار دارد. در واقع سپاه پاسداران از مدت‎ها قبل برای همکاری با بانک سپه تور پهن کرده بود.

همچنان که فرمانده قرارگاه خاتم تاکید کرده «همراهی بانک‎های سپه و ملت با قرارگاه خاتم‌الانبیاء در اجرای پروژه‎های ملی ستودنی است.»

نمایندگان مجلس هم از پیامدهای ادغام بانک‎های نظامی در یک بانک مطمئن نیستند. معصومه آقاپور علیشاهی نایب رییس مجلس شورای اسلامی، به خبرگزاری «خانه ملت» می‎گوید «ادغام این بانک‌ها از یکسو تهدید و از یکسو فرصت تلقی می‎شود، چراکه بانک‎هایی که وضعیت سرمایه آنها منفی بوده با بانک‎هایی که وضعیت سرمایه آنها مثبت بوده ادغام و در این بین بانک‌‏هایی که وضعیت مناسبی داشته‎اند، متضرر می‎شوند.»

منبع: تجارت نیوز

با وجود ریسک‎ بالای ادغام بانک‎های نظامی، ظاهرا دولت و بانک مرکزی برای نجات آنها راهی جز این ندارند. از سوی دیگر بانک‎ها در شرایط تحریم بی‌پول شده‌اند و برای جبران مجبور به فروش اموال و دارایی‎های خود هستند که در شرایط فعلی برای این بانک‎های نظامی مقدور نیست.

در عین حال گزارش‎هایی حاکیست که جمهوری اسلامی به دنبال تاسیس بانک تازه‎ای است که در فهرست تحریم‌ها نباشد و بعید نیست همین خواب را برای «بانک سپه نوین» دیده باشند. بانکی که بر اساس آن بتوانند و نقل و انتقال پول برای تامین مالی تروریسم را هرچند موقت تسهیل کنند. آنهم در حالی که آمریکا و اروپا هر دو هرگونه اقدام جمهوری اسلامی در این عرصه را به شدت زیر نظر دارند و قطعا موضوع ادغام بانک‌ها و تأسیس بانک‌های جدید از چشم آنها پنهان نخواهد ماند و قرار دادن نام یک بانک در لیست تحریم برای آمریکا و دیگر کشورهای تحریم‌کننده کار مشکلی نیست.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy