ایران بریفینگ - محققان شرکت آمریکایی مایکروسافت میگویند هکرهای ایران در دو سال گذشته با حمله به حدود ۲۰۰ شرکت و نهاد دولتی در جهان صدها میلیون دلار خسارت وارد کردهاند.
والاستریت ژورنال در گزارش خود به نقل از محققان مایکروسافت نوشت این هکرها ضمن سرقت اطلاعات محرمانه، بخشی از اطلاعات و دادهها را پاککردهاند و به این شرکتها و نهادها ضربه زدهاند.
از شرکتهای بینالمللی بزرگ در عربستان سعودی، بریتانیا و آمریکا بهعنوان هدف این حملات در گزارش اسم برده شده است.
در گزارش محققان مایکروسافت از «مؤسسه مبنا» در ایران بهعنوان یکی از مراکز اصلی فعالیتهای این حملات سایبری نامبرده شده، مبنا یک موسسهای است که خدمات موبایلی و اینترنتی در ایران ارائه میکند و آنطور که خود در معرفیاش اعلام کرده: «فعالیتهای خود را درزمینهٔ نرمافزار، سختافزار، انیمیشن و جلوههای ویژه رایانهای آغاز کرده؛ درگذر سالها و همگام با پیشرفت تکنولوژی حوزه کاری شرکت توسعه پیدا کرد. امروز این موسسه یکی از پیشگامان نسل جدید خدمات فناوری ارتباطات است» در مورد ارتباط سازمانی مبنا با سپاه پاسداران اطلاعات روشنی در دست نیست اما قطعاً مبنا یکی از بخشهای مورد اعتماد سپاه پاسداران است چراکه انجام تلویزیون پروتکل اینترنت IPTV شبکه افق، شبکه تلویزیونی سپاه پاسداران توسط مبنا انجام میگیرد ضمن آنکه مبنا با ایرانسل نیز فعالیت مستقیمی دارد، اگرچه MTN در ایران متعلق به بخش خصوصی است اما همواره ارتباطات با در ایران با سپاه پاسداران و در آفریقا و آسیای شرقی با حزبالله لبنان گزارشهایی منتشرشده.
موسسه مبنا که دفتر مرکزی آن در تهران است برای سرقت اطلاعات شخصی و اقتصادی بهمنظور دستیابی به سود مالی، همواره حملات سایبری گستردهای را انجام داده است. این شرکت در سال ۲۰۱۳ یا حدود آن زمان تأسیس شد تا به دانشگاههای ایران و مراکز پژوهشی و علمی کمک کند؛ اما این شرکت پیمانکار نهادهای دولتی و خصوصی در ایران نیز بوده است تا حملات سایبری و فعالیتهای مخرب دیگر انجام دهد. مبنا دستکم به حدود ۱۴۴ دانشگاه در آمریکا و ۷۶ دانشگاه در ۲۱ کشور دیگر ازجمله اسرائیل، کانادا، چین، دانمارک، ژاپن، مالزی، نروژ، ترکیه، بریتانیا، کره جنوبی و...حمله سایبری کرده است و حسابهای کاربری اینترنتی بسیاری را هک کرده است. اطلاعات به سرقت رفته سپس برای منافع سپاه پاسداران مورداستفاده قرار گرفت و داخل ایران از طریق دستکم ۲ وبسایت به فروش رفت.
مجموعه کارشناسان و فعالان مبنا افرادی هستند که در فعالیتهای سایبری سپاه پاسداران همواره نام آنها مطرح هست:
غلامرضا رفعت نژاد: از بنیانگذاران موسسه مبنا که حملات سایبری مبنا را سازماندهی کرده است.
احسان محمدی: از بنیانگذاران موسسه مبنا که همراه رفعت نژاد، به سازماندهی حملات سایبری مبنا علیه دانشگاهها کمک کرده است.
سید علی میر کریمی: هکر و پیمانکار در موسسه مبنا بوده است. میر کریمی در بخشهای مختلف کمپین هک دانشگاهها که موسسه مبنا آن را به راه انداخت، فعال بود.
مصطفی صادقی: هکر و وابسته به موسسه مبنا بوده است. صادقی بهحساب کاربری حدود هزار نفر از استادان دانشگاه نفوذ کرد و دست به حملات دیگر سایبری زد و از این راه نفع مالی برده است.
سجاد طهماسبی: پیمانکار موسسه مبنا بوده است. او به هدایت و تسهیل کمپین حملات سایبری به دانشگاهها کمک کرده است و قربانیان این حملات را تحت نظر داشته است.
عبدالله کریما: تاجری که مالک و ادارهکننده شرکتی بود که از طریق یک وبسایت، اطلاعات دزدیدهشده دانشگاهیان را فروخت. مرتبطان موسسه مبنا بهطور مرتب اطلاعات به سرقت رفته دانشگاهیان را به کریما ارائه میدادند.
ابوذر گوهری مقدم: استاد دانشگاه و وابسته به موسسه مبنا بوده است. گوهری مقدم اطلاعات دزدیدهشده را با بنیانگذاران مبنا، «رفعت نژاد» و «محمدی»، ردوبدل کرده است.
روزبه صباحی: پیمانکار موسسه مبنا بوده است و به اجرای بخشهای مختلف کمپین هک دانشگاهها کمک کرده است.
محمدرضا صباحی: از پیمانکاران موسسه مبنا بوده است که در هدایت حملات سایبری به دانشگاهها مشارکت داشته است.
بهزاد مصری: اداره کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، علاوه بر افراد فوق، یک شهروند دیگر ایرانی به نام بهزاد مصری را نیز به خاطر فعالیتهای عمده مخرب سایبری ازجمله سرقت اطلاعات باارزش یک شرکت رسانهای در آمریکا، تحت تحریم قرارداد.